Primaria Piatra Neamt sustine ca operatorul de telefonie are datorii de peste 50 miliarde lei

Avind o experienta asemanatoare in relatia cu DISTRIGAZ, municipalitatea pietreana considera ca ROMTELECOM trebuie sa achite impozit pentru terenul traversat de cablurile de telefonie

Primariile Iasi, Botosani, Suceava si Vaslui au refuzat sa precizeze daca ROMTELECOM figureaza pe lista datornicilor la bugetele locale

Primaria Bacau sustine ca datoriile contribuabililor reprezinta “secret fiscal”

Primaria Piatra Neamt, prin vocea primarului Gheorghe Stefan, a anuntat ca va da in judecata societatea ROMTELECOM in vederea recuperarii sumelor pe care aceasta le datoreaza la bugetul local, in valoare de 51 miliarde de lei, reprezentind taxe si impozite neachitate, dar si penalitati de intirziere. „Am avut proces si cu societatea «Distrigaz», pe care l-am cistigat.

As putea spune ca ne confruntam cu o situatie similara: conductele «Distrigaz» sint pozitionate pe domeniul municipalitatii, iar societatea nu si-a achitat obligatiile financiare ce decurg de aici. In cazul ROMTELECOM, este vorba despre cabluri de telefonie care traverseaza domeniul public.

Noi vom purta o serie de negocieri, iar, unde dinsii vor avea dreptate, vom rezolva problema, pentru ca nu dorim sa comitem vreun abuz. Exista, intr-adevar, anumite inadvertente in legislatie. Exista o lege a comunicatiilor, dar, in cazul ROMTELECOM, ar fi fost valabila daca ar fi ramas societate de stat, or, de citiva ani, este firma privata.

ROMTELECOM foloseste o suprafata de teren din proprietatea municipalitatii, motiv pentru care trebuie sa plateasca”, a afirmat primarul Gheorghe Stefan.

Referitor la provenienta datoriilor ROMTELECOM de zeci de miliarde de lei, doamna Rodica Zelinca, directorul Directiei de Taxe si Impozite din cadrul Primariei Piatra Neamt, a explicat: „Este vorba despre impozitele pe care ar fi trebuit sa le plateasca ROMTELECOM pentru terenul traversat de cablurile subterane de telefonie, in perioada 1 octombrie 1999 - 1 octombrie 2004.

ROMTELECOM nu a incheiat, pina acum, contract de concesiune, pentru terenul folosit, cu legislativul local. Acesta este motivul pentru care datoriile au fost calculate pentru ultimii 5 ani, potrivit legii. Aceasta societate va trebui sa intre in legalitate si sa solicite Consiliului Local incheierea contractului de concesiune“.

Primariile refuza sa comunice datoriile ROMTELECOM

Desi, in urma scrutinului din primavara, municipiile resedinta de judet Bacau, Botosani, Suceava si Vaslui au primari noi, care s-au batut cu pumnul in piept ca vor promova transparenta in tot ceea ce implica banul public, realitatea pare a fi alta.

In urma demersului nostru de a afla daca ROMTELECOM inregistreaza datorii catre bugetele locale ale municipiilor Iasi, Bacau, Botosani, Suceava si Vaslui, doar municipalitatea bacauana a binevoit sa formuleze un raspuns. Din pacate, un raspuns nemultumitor si ciudat, formulat dupa doua zile de “cautari”.

Astfel, primarul Romeo Stavarache si directorul Directiei Impozite si Taxe Locale, domnul Codrin Radu, sustin ca datoriile contribuabililor reprizinta “informatii de natura celor considerate a fi secret fiscal”.

In sprijinul acestei aprecieri, municipalitatea bacauana invoca “pct.11.1 din HG 1.050 - Hotarire pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala”.

Curios este faptul, ca in timp ce Primaria Bacau considera ca datoriile sint “secret fiscal”, Primaria Piatra Neamt “le striga in gura mare”, iar cea din Tirgu Neamt le-a afisat pe propriu site! In ceea ce priveste celelalte patru primarii, acestea nu au catadicsit sa formuleze vreun raspuns.

Indiferent daca acum inregistreaza sau nu datorii la bugetele locale, ROMTELECOM va avea mari probleme in cazul in care demersul primarului Gheorghe Stefan va fi incununat de succes.

Daca un singur municipiu “revendica” peste 50 miliarde lei, “va fi vai si amar” de operatorul de telefonie atunci cind toate orasele vor solicita plata “impozitului Gheorghe Stefan”…