Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Constanta a primit de la Ministerul Agriculturii restanta la subventiile pe 2004, mai exact este vorba de sprijinul agricol acordat producatorilor agricoli din judetul Constanta.

Conform spuselor directorului DADR, Sorin Bulancea, se fac deja plati pentru cei care au vandut productie marfa vegetala, in sectorul vegetal, respectiv la grau, orz, floarea soarelui si soia, in valoare de peste 31 miliarde de lei.

„La zootehnie ni s-au dat restantele pentru luna noiembrie, pentru ca productia din decembrie s-a comunicat la Bucuresti in ianuarie, suntem in grafic cu aproape 3.100 milioane de lei“, ne-a declarat directorul DADR. De asemenea, s-au platit si despagubiri de 727 miliarde pentru proprietarii de animale care au fost sacrificate.

Au primit aproximativ 2 miliarde lei subventie, conform hotararii de Guvern, si doua societati care au depozitat graul de panificatie si sunt in curs de plata alte 90 miliarde lei restante din 2004 pentru utilaje.

In cursul saptamanii viitoare DADR Constanta va primi aproximativ 83 miliarde lei pentru cei care au infiintat culturi de toamna, respectiv grau, orz, orzoaica si rapita, reprezentand a doua etapa a programului „Milionul la hectar“.

L-am intrebat pe seful Directiei si care sunt perspectivele institutiei pe care o pastoreste pentru anul 2005.

Raspunsul a venit imediat: „Noi am preluat din teritoriu, de la inginerii din Centrele agricole, propunerile de plan privind suprafetele, le-am centralizat si am ajuns la concluzia ca in acest an se vor cultiva in judetul Constanta 17.115 hectare de orzoaica de primavara, ovaz – 10.726 ha, porumb – 108.000 ha, floarea soarelui – 110.00 ha“.

Aceste ultime doua culturi sunt de baza pentru judetul nostru, alaturi de culturile de grau, ne-a mai precizat, multumit de cifrele prezentate, Sorin Bulancea. Din calcule reiese ca peste 320.000 ha de grau, porumb si floarea soarelui vor fi cultivate in acest an din totalul de 486.

000 ha arabile din judet, situatie cu care nu se poate mandri insa orice „sef agricol judetean“. La plantele tehnice si aromatice, se vor asigura, dupa cum a declarat Bulancea, culturi de 2.458 ha cu mustar, 6.600 ha mazare, 3.090 ha fasole sau 2.400 ha cu soia.

Vizavi de perspectivele pe 2005, Bulancea a mai afirmat ca „judetul Constanta are o situatie favorabila in anul agricol 2004/2005 pentru ca anul trecut s-au inregistrat cele mai mari productii din ultimii 14 ani iar producatorii agricoli s-au recapitalizat“.

La capitolul „Nou in 2005“, Bulancea ne-a precizat ca, in structura administrativa a DADR, se va infiinta de la 1 iulie Agentia teritoriala de plati care va asigura plata subventiilor pentru agricultori.

Una din problemele cu care se confrunta in continuare agricultura judetului o reprezinta faptul ca prea putini tarani au reusit sa-si asigure culturile. Principalul motiv in acest sens il reprezinta lipsa banilor.

„Noi am incercat prin inginerii de la Centrele agricole si prin oamenii de la Consultanta agricola sa-i convingem pe producatorii agricoli de utilitatea asigurarilor. De exemplu, acum doi ani am avut o experienta foarte neplacuta cand peste 170.000 ha au fost distruse de inghet“, a mai completat Bulancea.

In ce priveste pastrarea functiei de conducere in cadrul Directiei, chiar in conditiile instalarii unui nou Guvern, Sorin Bulancea este optimist, acesta primind calificativul „foarte bine“ la ultima evaluare. „Daca ministrul Agriculturii considera ca trebuie sa vina altcineva nu este nici o problema.

Nu m-am nascut director si am alte n variante atata timp cat am o diploma in buzunar“, a incheiat seful DADR Constanta.