Dupa demisiile fostului senator Dan Nicolae Rahau din PSD, a fostului director general al Autoritatii Navale Romane, Marin Uta Chintoan, a urmat si cea a presedintelui CCINA care, pana mai ieri, a fost membru PSD.

Demisia acestuia din PSD-ul lui Radu Mazare si blocajul economic in care se afunda judetul Constanta au fost cateva din subiectele abordate in interviul realizat in Biroul numarul 1 al Camerei de Comert Constanta

Reporter: La sfarsitul anului trecut ati parasit Partidul Social Democrat. Care considerati ca a fost motivul real pentru care „Noul PSD“, sau echipa Radu Mazare, nu v-a agreat?

Mihai Daraban: Am parasit partidul strict din cauza conducerii locale, asa cum am motivat si in demisie la vremea respectiva. Nu am fost agreat pentru ca nu am privit viata politica ca fiind condusa eficient de un SRL. Politica nu poate fi niciodata condusa pe principiile Legii 31, privind societatilor comerciale.

Politica se face cu masele, cu colegi de partid veniti din multe zone de activitate. Daca te hotarasti sa faci politica, trebuie sa accepti pe toata lumea, nu trebuie sa fii exclusivist.

„Noul PSD Constanta“, in speta „echipa Mazare“, a mers pe un principiu exclusivist, a condus partidul ca pe o societate comerciala, in interesele „actionarilor“.

Rep.: In calitate de presedinte al CCINA, ati facut, indirect, imagine PSD. De ce credeti ca acest lucru nu a fost luat in calcul de conducerea PSD Constanta inainte de a va exclude din Biroul Executiv Judetean (BEJ)?

M.D.: Este problema lor. Asa cum am spus, au privit lucrurile exclusivist si se pare ca le privesc si in continuare tot asa. Insasi gestul de demisie l-am facut dupa ce am aflat ca am fost, hodoronc-tronc, aruncat in afara structurilor partidului.

Daca ei au inteles ca pe presedintele Camerei de Comert sa-l scoata din BEJ si sa-l faca simplu membru de partid, este treaba lor. Nu au avut nici macar barbatia de a-mi spune in fata ce mi-au reprosat. Intentionat au exilat niste oameni.

Rep.: Daca social-democratii din vechea garda a PSD Constanta ar incerca sa va convinga sa reveniti in partid, ce sanse ar avea?

M.D.: Mi-am dat seama ca statutul de independent, coroborat cu cel de presedinte al Camerei de Comert Constanta si cel de vicepresedinte al CC a Romaniei imi prinde mult mai bine, din toate punctele de vedere. Voi ramane independent. Am un dialog real cu toate partidele politice, inclusiv cu PSD, dar cu cel de la nivel central.

Mai mult, la nivel local chiar nu as putea sa am un dialog cu aceasta echipa Mazare care, prin tot ce a facut, a strans putin nodul in jurul gatului agentului economic constantean. Mediul de afaceri local il consider sufocat datorita acestor taxe si impozite impuse de administratia locala.

Rep.: Cum comentati faptul ca marii investitori vin cu precadere in Capitala si in orasele din vestul tarii si ocolesc o zona cu importanta economica cum este judetul Constanta?

M.D.: Nu trebuie sa ne mire foarte mult acest lucru. Una peste alta, suntem in Provincie, iar Romania este o tara relativ mare. Este si o oarecare reticenta a investitorilor de a se raspandi haotic pe teritoriul romanesc. Acestia prefera sa stea in Bucuresti si sa duca politica deschiderii de sucursale.

Un exemplu elementar este dat de prezenta bancilor. La nivelul municipiului Constanta, nu avem nici o banca proprie, spre deosebire de Cluj-Napoca, care este cartierul general pentru Banca Transilvania, sau Sibiu cu Banca Carpatica. In rest, toate sediile principale ale bancilor sunt in Bucuresti.

Finalizarea autostrazii Bucuresti-Constanta ar aduce cu siguranta mai multi investitori.

Rep.: Ce initiative legislative ar fi necesare pentru ca judetul sa-si ocupe locul pe care il merita in economia romaneasca?

M.D.: Orice initiativa legislativa are pana la urma un impact national, nu cred ca ar fi ceva strict legat de Constanta.

O prioritate absoluta, desi nu are legatura cu activitatea Camerei de Comert, o vad ca fiind autostrada Bucuresti-Constanta pentru ca se observa deja un blocaj al traficului, mai ales in timpului sezonului turistic.