GAZETA a relatat, intr-unul din numerele anterioare, despre incredibila devalizare la care a fost supusa SC MERCUR S.A. Oradea, pusa la cale de fostul director, Nicolae Mos, si patronul unei obscure firme din Alba Iulia.

Printre profitorii “ingineriei financiar-societare” s-au numarat si cativa membri de frunte ai PSD Bihor, ceea ce explica evolutia sinuoasa a dosarului penal, cunoscute fiind sensibilitatile politice si lipsa de coloana vertebrala dovedite de pensionabilul Ioan Rusu, singurul procuror general activ din tara care a

“combatut” si in anii colectivizarii . Fostii prefecti de Bihor, pesedistii Florian Serac si Gheorghe Sirb, s-au ales cu mai multe spatii comerciale de mare valoare, cumparate pe bani de nimic.

In ciuda probelor de frauda evidente, dosarul a fost tinut timp de un an in nelucrare totala de procurorul Octavian Crisan, dupa care, cu cea mai mare discretie posibila, “i-a dat in cap”, crezand ca s-au linistit lucrurile.

Procurorul “pierdut” (GAZETA a relatat cum a vorbit Crisan, noaptea, in padure, cu animalele, pana l-au recuperat plutoanele de jandarmi si salvamontistii alarmati de ciudata disparitie) si senilul care-l dirijeaza s-au inselat! GAZETA a intrat in posesia documentelor ignorate de procurorii “Cocolino” si le punem in

dezbaterea publica a cititorilor nostri! Bihorenii trebuie sa stie care sunt imobilele sustrase din proprietatea statului si in ce maini au ajuns!

In 2001, „afacerea MERCUR” a „transpirat” si Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea a inceput o ancheta. In mod normal, procurorii ar fi trebuit sa decida anularea contractelor de vanzare-cumparare si tragerea la raspundere a vinovatilor.

Dar cum s-a ma intamplat de atatra ori, cand Justitia bihoreana a facut sluj in fata partidului de guvernamant, s-a intamplat exact pe dos, datorita interesului pe care cei doi ex-prefecti PSD il au ca lucrurile sa ramana asa cum sunt.

Prada ideala

Timp de 16 ani, inainte de evenimentele din decembrie 1989, Florian Serac a lucrat ca economist la Intreprinderea Comerciala de Stat Metalo-Chimice Oradea.

ICSMC detinea in proprietate 150 de spatii comerciale, situate in Oradea si comunele limitrofe si avea ca obiect de activitate desfacerea cu amanuntul de articole electrice, electrocasnice si electronice, produse chimice, materiale de constructii s.a.

In 1990, prefectul de atunci al judetului, Petru Ungur, l-a numit director al ICS M-C (viitoarea Mercur S.A.-n.n.) pe Nicolae Mos, care va fi si „groparul” acestei intreprinderi.

Sub conducerea lui Mos, majoritatea spatiilor comerciale ale firmei au fost inchiriate unor societati private, iar unele au fost vandute. Bineinteles, Ioan Nicole Mos, a avut grija ca doua dintre cele mai ravnite magazine sa ajunga in proprietatea baietilor lui.

Constatand ca inchirierea spatiilor nu era o afacere prea rentabila nici pentru el si nici pentru firma, Mos a gandit o noua „strategie” manageriala: asocierea cu diverse persoane fizice.

Conform „gandirii creatoare” a directorului-catastrofa, „clientii” au adus cate 100 de milioane lei capital social, iar MERCUR S.A. a bagat in firmele nou-constituite spatiile comerciale, reprezentand 40% din actiuni.

Dupa patru ani, rastimp in care inflatia facuse ravagii, Mos a cesionat asociatilor partile sociale ale S.C.

MERCUR, respectiv cele 40% cat reprezenta aportul societatii conduse de el in diversele firme cu care se facuse asocierea, la valoarea initiala, de cateva zeci de milioane, fara a face reevaluarea spatiilor comerciale, ajunsa intre timp la peste un miliard.

Motivul e simplu si tine de purcoaiele de bani intrati „la negru” in buzunarele sale. Ca persoana fizica, Ioan Mos avea actiuni la MERCUR S.A. in valoare de 15,454 milioane lei. Raportat la numarul de actiuni ale societatii, procentul sau era insignifiant, de circa 0,4%.

„Inventii” pentru un „smen” de sute de miliarde

In 1997, Mos il cunoaste pe Gavrilas Weber Daniel, din Alba Iulia, cu care intra in afaceri. Impreuna, cei doi pun la cale cea mai mare escrocherie imobiliara din istoria recenta a Bihorului, prin care au reusit sa vanda intreg patrimoniul S.C. MERCUR S.A., pe care au falimentat-o, impartind apoi banii intre ei.

Printre profitori se numara si doi ex-prefecti ai Bihorului, Florian Serac si Gheorghe Sirb, dar si multe persoane cunoscute din Oradea.

G. D. Weber era patronul firmei TIBESTI S.A. Alba Iulia. Conform propriilor declaratii, firma lui Weber avea ca obiect de activitate „cercetarea stiintifica fundamentala si aplicativa prin mijloace directe si atrase, valorificarea si implementarea rezultatelor cercetarilor proprii si atrase”.

Insa, dupa cum avea sa reiasa mai tarziu, adevarul era cu totul altul. Weber l-a informat pe Mos ca firma sa achizitionase doua brevete de inventii foarte valoroase. Acesta nu s-a intrebat de ce, in cei doi ani de la obtinerea proprietatii brevetelor de inventie, S.C. TIBESTI S.A. nu obtinuse nici un leu pe ele.

Insa acestea au fost deosebit de utile in scenariul pentru marea lovitura de la MERCUR S.A.

Nicolae Mos i-a „convins” pe reprezentantii Adunarii Generale a Actionarilor de la S.C. MERCUR S.A. sa aprobe asocierea societatii cu TIBESTI S.A.. In aceasta asociere, MERCUR S.A.

intra cu toate spatiile sale comerciale, estimate in momentul de fata la circa 300 de miliarde de lei, iar firma lui Gavrilas Daniel Weber, cu…cele doua brevete de inventii dubioase si trei pretinse metode de cercetare, reprezentand asa-zisul aport de capital, pentru care a devenit actionar majoritar, primind 72% din actiunile noii

societati, fara sa investeasca un leu.

In urma asocierii, firma „de apartament” lui Weber, cu sediul in Alba Iulia, BD. Victoriei 113, bloc B5, a ajuns sa detina 72% din actiunile MERCUR, fara sa bage un leu in aceasta afacere! Procentul detinut anterior de FPS, de 47,68%, a ajuns, ca urmare a penalei asocieri, sa reprezinte…0,11%.

Cele 52,32% detinute de angajatii MERCUR S.A., s-au transformat in 0,2%. Din motive care pot fi usor banuite, avand in vedere sumele aflate in joc si persoanele implicate, ani la rand, nimeni nu a verificat ce valoare au mult-pomenitele brevete de inventie.

Totusi, cateva elemente ar fi trebuit sa dea de gandit inca din 1998, cand dna Eugenia Madau, directoarea Oficiului Registrului Comertului, a semnalat conducerii MERCUR S.A. ca firma care facuse expertiza inventiilor, PIVA PRODEXPERT, nu era acreditata la Minsiterul Justitiei.

La imparteala prazii, cu doi prefecti PSD

Desi TIBESTI S.A. era o firma cu numai doi angajati si s-a dovedit ca obiectul de activitate al societatii era comertul cu bunuri de consum si alimente, nimeni nu a verificat bonitatea firmei cu care MERCUR S.A. a intrat in asociere.

Ducand megaescrocheria pana la capat, Ioan Mos si Gavrilas Weber Daniel incheie un asa-zis „contract de schimb”, prin care, in mod incredibil, consiliul de administratie al MERCUR S.A. cedeaza, in schimbul unor hartii fara valoare, respectiv a brevetelor S.C. TIBEŞTI S.A.

, intregul patrimoniu, reprezentat de cele 64 de spatii comerciale, cate mai ramasesera nevandute de Mos, ale MERCUR S.A..

La scurt timp dupa intabulare, Weber si Mos, numit de cel dintai administrator unic dupa revocarea consiliului de administratie, au inceput vanzarea celor 64 de spatii comerciale.

„La aceasta megaescrocherie au fost complici chiar autoritatile locale si institutiile statului, care s-au facut ca nu vad aceste «inginerii» strigatoare la cer”– ne-au declarat fosti angajati ai MERCUR S.A..

Cei sase mii de actionari persoane fizice, angajatii societatii si firma care a cumparat pachetul de actiuni de la FPS au fost inselati, ramanand propietarii unor hartii fara nici o valoare.

Unele spatii au fost vandute filialei oradene a Bancii Internationale a Religiilor, Bancii Dacia Felix, unor firme ca LEONARDO, SAPICO, LIBERTY, unor SRL-uri anonime sau chiar unor persoane fizice.

De aceasta afacere oneroasa, pe langa escrocii Mos si Weber, au profitat si persoane cunoscute. Printre acestea se numara fostii prefecti si lideri ai PSD Bihor, Gheorghe Sirb si Florian Serac.

Partea lui Serac

Serac a cumparat la preturi derizorii, prin firmele sale, 3 spatii comerciale care au apartinut S.C. MERCUR S.A. si care au fost instrainate in mod fraudulos. Florian Serac, in acea perioada deputat PDSR de Bihor, a stiut de „afacerea Mercur”, el numarandu-se printre actionarii societatii, dar a preferat sa taca.

Ba, mai mult, nu s-a dat inapoi sa devina complice la aceasta megaescrocherie imobiliara.

Dupa cum au scris si alte publicatii, prefectul Serac a fost actionar la nu mai putin de 10 societati comerciale. Patru dintre acestea au fost lichidate, astfel ca fostul sef al PSD-Bihor a ramas actionar la sase firme: CAFDRU CONSTRUCT S.A., DOMACORD S.A., S.C.T. FELIX S.A.

, INVESTOR MERCUR SRL, SELIP PRODIMPEX SRL si SVM ORIZONT-VEST S.A..

INVESTOR MERCUR SRL are sediul declarat pe strada Nufarului, fara alte specificatii. SELIP PRODIMPEX SRL are sediul pe strada George Calinescu nr. 9 si pe 2002, la o cifra de afaceri de 361 milioane lei, cu profit declarat de 204,8 milioane, cumuleaza datorii de 193,6 milioane lei.

Atat in SELIP cat si in INVESTOR MERCUR, Florian Serac detine 72% din partile sociale. INVESTOR MERCUR (numele nu este ales intamplator) are in patrimoniu un spatiu comercial pe strada Nufarului, in care functioneaza un abc non-stop ale carui vinzari ating sute de milioane pe zi.

Acest magazin, a carui valoare de piata este de cateva miliarde de lei, a fost cumparat de fostul angajat al ICS METALO-CHIMICE, ajuns ulterior prefect, Florian Serac, cu cateva zeci de milioane de lei, adica mai putin decat are abc-ul vanzari intr-o singura zi.

Alt spatiu comercial cumparat de fruntasul PSD pe bani marunti de la Daniel Gavrilas Weber este cel situat in Bulevardul Dacia 56. Şi cum Serac nu s-a multumit cu doua, a mai cumparat si un al treilea, situat sub blocul Cicero de pe Bd. Cantemir, in care a functionat pana recent reprezentanta KIA MOTORS.

„Felia” lui Sirb

Colegul sau de partid si succesorul sau in functia d prefect, Gheorghe Sirb, nu s-a sfiit sa profite si el de oneraoasa afacere pusa la cale de Mos si Weber Gavrilas.

In 1994, Sarb Gheorghe, pe atunci inca un ilustru anonim in PDSR-Bihor, se asociaza, ca persoana fizica, cu S.C. MERCUR S.A.. In urma acestei asocieri de tip struto-camila, a rezultat un SRL cu denumirea S.C. SERBIEN IMPEX SRL Oradea.

Gheorghe, baiat destept, ca si alte zeci de profituri care au procedat identic, „sare la cap”, respectiv contribuie la infiintarea noii firme, cu un „urias” aport de capital, respectiv 33 de milioane lei, din care 11 milioane „in natura” si 22 de milioane, lichiditati. Celalalt asociat din S.C.

SERBIEN IMPEX, respectiv S.C. MERCUR S.A., reprezentata de directorul Nicolae Mos si contabilul sef Ioan Busuioc, vin cu un aport in natura, respectiv un frumos spatiu comercial situat in Bulevardul Dacia nr 54, la parterul blocului U3, apeciat, la valoarea de inventar nereevaluata, la…22 milioane lei.

Aceste 22 de milioane au reprezentat 40% din partile sociale, respectiv don capitalul firmei nou infiintate, SERBIEN IMPEX.

Timpul trece si tace. La fel si Gheorghe Sarb care, in 1999, mai exact in data de 15 iunie a anului amintit, se implica intr-o „inginerie” total in afara legii, care ar putea fi usor catalogata ca infractiune.

Viitorul prefect PSD negociaza fara jena cu Nicolae Mos si, in cele din urma, cei doi se inteleg ca Mos, la acea data inca director general la Mercur S.A., sa-i vanda lui Sarb spatiul S.C. MERCUR din Bulevardul Dacia 54 printr-o operatiune demna de mafia gulerelor albe.

Respectiv, partile sociale cu care intrase in asociere S.C. MERCUR S.A., adica spatiul comercial amintit, „estimate” (a se citi, subevaluate-n.n.) la 22 de milioane lei in 1994, sa-i fie cedate sotiei lui Gheorghe Sarb, Valeria Sarb, in 1999, contra sumei de 22 milioane, reprezentand aportul lui Sarb din 1994 in asocierea cu MERCUR S.A. la SERBIEN IMPEX.

Numai actualul prefect si presedinte al PSD-Bihor stie cat a luat Nicolae Mos pentru ca spatiul ce apartinuse S.C. MERCUR S.A. sa nu fie reevaluat la incheierea memorabilei tranzactii din 15 iunie 1999, cand s-a facut, in mod oficial, cesionarea partilor sociale din SERBIEN IMPEX detinute de MERCUR S.A. catre familia Sarb!

Şi astfel, dintr-o simpla intorsatura de condei, familia actualului presedinte al PSD-Bihor si pana de curand prefect al judetului, „cap de lista” al candidatilor PSD Bihor la Camera Deputatilor, pe care, poate unii din fostii actionari ai S.C. MERCUR S.A.

l-au votat, a obtinut un spatiu comercial care la data cumpararii, respectiv in 1999, era estimat la peste 2 miliarde de lei!

Acuzatii dovedite

Desi faptele amintie mai sus au fost probate, procurorii si judecatorii bihoreni care s-au ocupat de caz, facand sluj in fata partidului de guvernamint, sau grabit sa-i scoata basma curata pe Mos si Weber Gavrilas.

In textul Ordonantei din dosarul nr 114/P/2002 de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea, in care erau cercetati Mos Nicolae Ioan, Gavrilas Weber Daniel, Vidican Marius Dorin, Conforti Franco si Silaghi Ovidiu Dan, prin care cei amintiti au fost scosi de sub urmarirea penala de procurorul Octavian Crisan, se spune:

“Prin procesul verbal din 18 iulie 2001 s-a inceput urmarirea penala a invinuitilor pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune, abuz in serviciu cotnra intereselor publice si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.

S-a retinut prin referatul de terminare a urmaririi penale nr 02000/2001 intocmit de Inspectoratul de Politie al judetului Bihor – Serviciul Cercetari Penale, urmatoarele: Mos Nicolae Ioan, in calitate de manager la S.C. Mercur S.A. Oradea, cu rea credinta a facut demersuri de majorare fictiva a capitalului social al S.C. Mercur S.A.

si a folosit bunurile acestei societati in favoarea S.C. Tibesti S.A. Alba Iuliea. Acelasi invinuit, cu stiinta a indeplinit in mod defectuos atributiile pe care le avea, a efectuat o majorare fictiva a capitalului social si o instrainare defavoriabila a spatiilor comerciale in detrimentul FPS Buuresti.

Acelasi invinuit care, in calitate de manager la S.C. Mercur S.A. si actionar la S.C. Tibesti S.A., a indus in eraore in sensul ca a prezentat ca adevarata valoarea aportului in natura privind majorarea capitalulu isocial al S.C. Mercur S.A. Oradea si care in realitate nu are valoare.

Invinuitul Gavrilas Daniel Weber, care, in calitate de actionar la S.C. Tibesti S.A., a indus in eroare in sensul ca a prezentat ca adevarata valoarea aportului in natura subscris la majorarea capitalului social al S.C. Mercur S.A. si care nu avea valaore.

Prin referatul amintit s-a propus trimiterea in judecata a invinuitilor Mos Nicolae si Gavrilas Weber Daniel pentru infractiunile mentionate…Invinuitul Mos Nicolae, in calitate de director, a avut ca atributiuni gasirea unor investitori cu care sa negocieze vanzarea pachetului de actiuni detinut de stat.

In aceasta situatie, Mos l-a cunoscut pe Conforti franco, administratorul S.C. Finco Export SRl Bucuresti, caruia i-a facut recomandarea sa se adreseze prin oferta la FPS Bucuresti pentru cumpararea pachetului de actiuni de 39,64%. Prin contractul de vanzare-cumparare de actiuni nr 893/1996, S.C.

Finco Export SRL a cumaprat de la FPS Bucuresti 39,64% din actiunile S.C. Mercur S.A., in valoare de 3.981.000.000 lei. In acest contract s-au prevazut plata unei sume de bani in avans din valoarea negociata a pachetului de 40% din atciuni, dar cumparatoarea S.C: Finco SRL nu a avut in cont sumele necesare.

In acest moment, a intervenit Mos Nicolae, care a propus ca acel avans as fie platit de S.C. Gesco SRL cu sediul in Satu Mare, lucru care s-a si realizat in anul 1996. Actionarul principal la S.C. Mercur S.A. a devenit S.C. Finco SRL.

Aceasta sociatate a fost constituita cu capital strain, l-a avut ca administrator pe Conforti Franco, sediul social a fost stabilit in Bucuresti, str. Brezoianu nr 44, et. 5, ap. 16. Prin actul aditional la statutul acestei societati, autentificat la notarul public Silvia Secula sub nr 2313/09.05.

1996, a fost majorat capitalul social al societatii la valoarea de 52.800.000 lei prin asoicerea altor doua persoane, Vidican Marius Dorin si Mos Nicolae. La data de 04.11.

1996, la Biroul notarului public Cornel Dehelean a fost autentificat, sub nr 7894, actuil aditional prin care s-a stabilit ca valoarea capitalului subscris la aceasta firma sa se majoreze la 88.000.

000 lei…Invinuitii Mos Nicolae si Gavrilas Weber Daniel au discutat o posibilitate de colaborare intre cele doua societati…In urma unor discutii si analize, cele doua parti au hotartt ca cea mai buna farma de colaborare ar fi un contract de asociere in participatiune, care a fost incheiat in

anul 1997…In patrimoniul S.C. Tibesti S.A. existau 2 brevete si 15 metode de cercetare. Aceasta societate a prezentat o oferta scrisa care a fost expusa in consiliul de administratie de la S.C. Mercur S.A. de catre Gavrilas Weber Daniel.

Din consiliul de administratie faceau parte in acel moment 7 persoane si anume Mos Nicolae, Silaghi Ovidiu, Francesco Nugnes, Conforti Franco, Vidican Marius, Mos Sandala, Renato Olivi. Toti acesti membri ai consiliului de administatie au fost de acord cu asocierea in participatiune intre aceste firme.

In contractul de asociere a fot stipulata posibilitatea majorarii de capital la S.C. Mercur S.A., folosindu-se acele metode si inventii.

Pentru a se realiza aceasta majorare de capital, aceste inventii si metode trebuiau sa aiba o valoare bine stabilita, certa…In urma demersurilor facute de catre Gavrilas Weber Daniel, pentru evaluarea acestr metode si inventii, OSIM Bucuresti a recomandat o societate cu denumirea Piva Prod Export SRL, care a intocmit un raport

de evaluare.

Din concluziioe acestui raport rezulta trei variante si anume: o varianta minimala, cand valoarea proprietatii industriale si a elementelor intangibile este de 110,633 miliarde; o varianta intermediara, cand valoarea este de 210,21 miliarde lei; o varianta optima, in care se specifica ca nu este recomandata, ctnd valoarea

este de 321,782 miliarde lei. Acest acrt a fost folosit la majorarea de capital si a fost prezentat de invinuitul Gavrilas W.D., fiind stabilita suma de 210,21 miliarde lei. Din procesul verbal nr 11 incheiat la data de 07.09.1998, rezulta ca membrii consiliului de administratie de la S.C. Mercur S.A.

au aprobat cu o majoritate simpla majorarea de capital…La data de 24.04.1998, invinuitul Mos Nicolae a solicitat Oficiului Registrului Comertului Bihor, sub nr 2649, majorarea capitalului social al S.C. Mercur S.A. cu suma de 210.21 miliarde lei, contravaloarea inventiilor mentionate”.

Dovezi ignorate cu premeditare

„Martora Madau Eugenia, director la ORC Bihor a intocmit, pe fereerea de majorare a capitalului, un referat prin care a facut obiectiuni privind valoarea stabilita de S.C. Piva.

Din declaratia acestui martor ,rezulta ca a prezentatr aceste obiectiuni si propunei judecatorului delegat vartop Florica ,care insa le-a respins si a efectuat inscrierea mentiunii….Prin rezolutia din 18.11.

2003, data in dosarul nr 706/P/2002 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, s-a dispus neinceperea urmaririi penale impotriva judecatorului Vartop Florica.

In rezolutie s-a motivat ca inscrierea mentiunii s-a facut cu respectara conditiilor de ordin formal prevazute de lege, avizul martorului Madau Eugenia avand valoare consultativa, pe fond inscrierea a avut la baza raportul de evaluare efectuat de S.C.

Piva Prod Export SRL, firma avizata de OSIM si Consiliul National al Audiovizualului. In contractul de asociere in participatiune, Mercur S.A. s-a obligat sa platesca S.C. Tibesti S.A. 1,3 miliarde lei, dar aceasta obligatie nefiind indeplinita, Gavrilas Weber a propus un schimb, in sensul ca S.C. Mercur S.A.

sa transfere catre S.C. Tibesti S.A. un numar de active materializat in 64 de spatii comerciale si depozite. Tibesti S.A. s-a obligat sa dea S.C. Mercur S.A. 6 metode de cercetare si 5 cobtracte de cercetare stiintifica.

In acest fel, partile au hotarat de comun acord, a existat un acord bilateral de vointa si a fost incheiat un contract de schimb….Prin procesul verbal nr 11/07.09.1998, a fost aprobat schimbul amintit, iar prin procesul verbal nr 12/23.10.

1998 a fist stabilit modul in care se face contractul de schimb, valorile care fac obiectul schimbului si modul in care au fost apreciate. Din aceste procese verbale rezulta ca membrii Consiliului de Administratie au fost de acord cu efectuarea schimbului intre cele doua societati.

Prin cercetarile efecuate in aceasta cauza s-a incercat sa de dovedeasca faptul ca invinuitii Mos Nicolae si Gavrilas Weber Daniel au majorat in mod nereal capitalul social al S.C. Mercurs S.A., prin contravaloarea acestor inventii si metode care, practiv, nu ar fi avut nici o valoare.

Acesta a fost motivul pentru care in cauza s-au efectuat mai multe expertize si anume: o expertiza judiciar contabila, o expertiza de specialitate prvind inventiile si metodele si o expertiza tehnico economica a S.C. Mercur S.A.

Din raportul de expertiza de specialitate rezulta ca valoarea economica a celor doua brevete de inventie este zero (?!!!) ,valoarea economica a celor 9 metode este zero (!!!), iar valoarea stiintifica nu a fost conformata pana in prezent de nici un for competent in domeniu…Din raportul de expertiza contabila rezulta

ca valoarea de piata a celor doua brevete stabilita de S.C.

Piva Prod Eport SRL la 210 miliarde lei este gresita, bazati pe ipoteze teoretice neconfirmate de testari sau microproductie, avand void sau nevoit consecinte in inducerea in eroare a unui eventual cumparator”- se spune in texul Ordonantei procurorului Crisan, care a dispus scoaterea de sub urmarire penala a invinuitilor.

Justitie in slujba PSD

Pentru a-i scoate basma curata pe autorii marsavei afaceri si, in subsidiar, pe cei doi fosti prefecti PSD si alti “clienti” ai acestora, Octavian Crisan face o intreaga filosofie a valorii proprietatii intelectuale, ajungand in cele din urma sa ignore, pur si simplu, din motive doar de el stiute,

expertizele ce concluzionau fara putinta de tagada ca inventiile cu care a fost majorat capitalul social al Mercur S.A. nu aveau nici o valoare.

El ajunge la o concluzie incredibila si vadit oportunista si anume ca “in situatia in care inventiile si metodele nu au valoare, se poat aprecia ca, asa cum judecatorul nu a putut sa sesizeze acest aspect (oare?!-n.n.), nici invinuitii nu au avut aceasta posibilitate si s-au folosit de acel act evaluator”.

Reamintim ca miza, in “afacerea Mercur”, erau cele 64 de spatii comerciale, ce ar valora azi sute de miliarde de lei si din care s-au infruptat inclusiv Gheorghe Sirb si Florian Serac, ex-prefecti si lideri ai PSD Bihor.

In aceste conditii, nu ne mira ca procurorul Crisan a ajuns sa spuna lucruri pe care nici el nu le crede: “In sarcina invinuitilor Mos Nicolae Ioan lui Gavrilas Weber Daniel nu poate fi retinuta infractiunea de inselaciune, intrucat acestia nu au actionat cu vinovttie, in sensul ca ar fi

stiut ca acel act evaluator este fals si in felul acesta induc in eroare privind efectuarea majorarii fictive de capital”.

La emiterea ordonantei nu s-a tinut seama de referatul de terminare a urmaririi penale intocmit de comisarul Ioan Cretu, in care se demostreazi cu probe vinovatia lui Micolae Mos si D.W. Gavrilas si se propunea trimiterea in judecata a celor doi.

Obedientul procuror Crisan a ignorat si Nota procurorului sef de birou Magda Chirculescu, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor, precum si, atentie, contraexpertiza efectuata cu privire la evaluarea brevetelor de inventie si a metodelor de cercetare, care concluziona ca acesta nu au nici o valoare economica.

Pentru a-I face scapati pe cei doi, acelasi procuror sa facut ca nu vede nici ordonanta prin care au fost respinse obiectiunile formulate de Mos si Gavrilas si nici numeroasele documente aflate la dosar, care demonstrau vinovatia celor ce au realizat „majorarea” de capital si schimbul efectuat intre S.C. Mercur S.A.

si firma lui Gavrilas Weber.

Ce sa ne mai miram ca Octavian Crisan a dat o astfel de rezolutie, cand Daniel W. Gavrilas l-a amenintat pe unul din actionarii S.C. Mercur S.A.

, Dumitru Bardas, care l-a dat in judecata, ca, daca nu-si retrage plangerea, „s-a putea s-o pateasca, fiindca el e om puternic si nu-i este frica de nimeni in Romania”.

Asta, in condiitiile in care insusi seful procurorului Crisan, procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Oradea, pensionabilul Ioan Rusu, a confirmat solutia subordonatului sau. Iar judecatoarea Varga Iren de la Judecatoria Oradea, prin Sentinta Penala nr 1933/2004, respinge orice tentativa a actionarilor S:C.

Mercur S.A. de a-i face raspunzatori pentru cele petrecute pe distrugatorii societatii. Bravo, domnilor magistrati! Traiasca PSD!