GAZETA a publicat in premiera nationala informatii legate de originea maramureseana a presedintelui Partidului Conservator din Marea Britanie, Michael Howard. Acum, Howard, descendent al unei familii de evrei din satul Ruscova, a recunoscut ca bunicul sau a ajuns ilegal in Marea Britanie.

The Guardian, anunta in editia din 12 februarie ca Michael Howard, presedintele Partidului Conservator din Marea Britanie, a recunoscut ca, probabil, bunicul sau a intrat in Marea Britanie ca imigrant ilegal.

Varianta„british”

”Nu ma simt un outsider si nu m-a afectat emotional originea mea”, declara Howard-Omul de Fier (supranumit astfel datorita duritatii sale, ca un tribut vizavi de celebra sa predecesoare, Margaret Tatcher-Doamna de Fier).

Tatal sau, Bernard Hecht, a ajuns in Anglia in 1939. In 1947, in momentul solicitarii cetateniei, tatal actualului presedinte al Partidului Conservator din Marea Britanie a falsificat datele parintilor sai. Conform presei britanice, bunica liderului, Tory, a murit la Auschwitz, in timp ce la acea vreme (1944) bunicul sau locuia in Londra.

Insa Bernard, care si-a schimbat numele (din Hecht in Howard), a declarat ca amandoi parintii sai au murit in Romania!

In urma dezvaluirilor presei din Insula, Michael Howard a precizat: ”Cred in posiblitatea ca bunicul meu sa fi intrat ilegal in Marea Britanie.” Explozivul anunt a aparut dupa declaratia sa privind intentia de limitare a numarului azilantilor, care vor urma a fi selectati dupa durul sistem de imigrari australian.

Howard a inceput sa priveasca mai atent la trecutul familiei sale, dupa ce ziaristul de investigatii Michael Crick a demarat cercetari in aceasta directie. Britanicii detin dovezi ca bunicul politicianului, Mauriciu Hecht, a locuit in Londra pana pe la inceputul anilor ‘50, cand a decedat.

Se mai stie si ca tatal sau Bernard (Bernat, dupa alte surse) nu a fost un emigrant politic (inca nici nu incepuse Holocaustul) ci unul pur economic (ca si romanii de azi).

Dezvaluirile de mai sus (care in alegeri il pot costa mult pe Howard) sunt cu atat mai senzationale cu cat Howard este arhicunoscut prin intrasingenta sa in ce priveste politica imigrationista.

Din investigatiile noastre insa, a rezultat o istorie oarecum diferita de ”varianta british”.

Varianta GAZETEI

Cel cunoscut ca si bunic al liderului conservator, adica Iosif Hecht (nu Mauriciu!), a ajuns in Ruscova prin 1890, venind din Galitia. El a avut patru copii, Bernat fiind primul sau fiu (nascut in 1916). Familia Hecht era una instarita, detinand o moara in satul maramuresean si facand afaceri cu lemne, paduri si pamanturi.

Prin 1937, Bernat a plecat definitiv din Ruscova (se pare ca a reusit sa emigreze cu sprijinul lui Harold Landy, un var de-al doilea, britanic prin adoptie,). Bernat a ajuns in Swansea in 1939. Ce a facut el doi ani, pe unde a umblat, nu am reusit sa aflam.

Cert e ca in Albion el s-a casatorit cu Hilda Kershion, si-a deschis un magazin de imbracaminte, iar in 1947 a cerut cetatenia britanica si si-a schimbat numele.

Singura ruda in viata a actualului politician britanic pare a fi Martin Hecht, varul lui Michael (fiul unui frate de-al politicianului), care traieste azi in Israel si care detine poate cheia misterului.

Logistica si logica

Privind arborele genealogic al familiei Hecht, raman totusi niste nelamuriri: cine a fost bunicul lui Michael Howard, Iosif sau Mauriciu Hecht? Cum de bunicul a supravietuit Holocaustului iar bunica a murit la Auschwitz?

Credem ca Iosif si Mauriciu sunt una si aceeasi persoana. Dupa cum se stie, in intervalul 1850-1940, evreii s-au miscat foarte mult dintr-o tara in alta, pe filiere doar de ei stiute. De foarte multe ori, pentru a trece prin punctele vamale ei au utilizat acte false sau actele altora (uneori chiar ale rudelor decedate).

Este posibil ca Iosif sa fi avut un frate, Mauriciu.

Undeva, pe la inceputul anilor ‘40 (cand Ardealul de Nord a intrat sub dominatia horthyista), probabil ca Iosif si-a parasit casa si a fugit din calea pericolului (granita cu Romania, adica cu Bucovina, aflandu-se la doar 50 de kilometri de Ruscova), cu ajutorul actelor lui Mauriciu (decedat, probabil).

Asa ar fi putut ajunge acesta in Anglia, unde a patruns si locuit ilegal, pentru a nu fi depistat ca detine acte de identitate false. Prin aceste imprejurari s-a putut ca sotia sa, ramasa in Ardealul de Nord, sa ajunga a fi deportata la Auschwitz unde a si decedat.

Cat despre Bernat, tatal lui Michael Howard, treburile sunt mai simple: acesta a intrat legal in Anglia, folosindu-si propria identitate, dar in momentul solicitarii cetateniei (stiind adevarul privitor la tatal sau) a mintit cu buna stiinta, pentru a-l proteja pe Iosif (Mauriciu) Hecht.

O suita de deductii logice, alambicate, pot astfel lamuri misterul originii celui mai puternic politician originar din Maramures, Michael Howard.

„Omul de fier”

Michael Howard (alias Hecht) s-a nascut in 1941 in Swansea (Ţara Galilor). Dupa absolvirea studiilor de la Peterhouse College Cambridge, a inceput sa profeseze ca avocat in 1964, iar in 1983 a fost ales in Parlament (din partea circumscriptiei Folkestone si Hythe).

Un an mai tarziu a fost numit secretar parlamentar, in 1985 a intrat in guvern ca subsecretar la Departamentul Comet si Industrie, iar in 1987 s-a mutat la Departamentul Mediului, ca Ministru de Stat pentru apa si planificari.

Apoi, in 1990, a intrat ca Secretar de Stat la Fortele de Munca, in 1992 a fost numit Secretar de Stat la Mediu, iar in 1993 Ministru de Interne (pentru patru ani). Pe vremea mandatului sau criminalitatea a scazut cu 18 %, (adica mai putin cu 1 milion de infractiuni pe an).

Intre 1997 si 1999 a servit ca ministru de Interne in guvernul din umbra (Shadow Cabinet), iar in noiembrie 2003 a fost ales lider al Partidului Conservator, aflat acum in Opozitie. El este principalul contracandidat la fotoliul de premier (ocupat acum de Tony Blair) in alegerile ce urmeaza.