Ministrul de stat pentru coordonarea activitatii din domeniul mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii, George Copos, aplica politica pasilor marunti in transformarea tursimului din Brasov si Poiana Brasov in propria-i feuda.

Daca pana mai ieri detinea monopolul pe transportul pe partii, intretinerea partiilor de ski, intretinerea instalatiilor specifice, fiind in acelasi timp proprietarul celor mai mari hoteluri din zona, anul 2005 a debutat pentru Grupul Ana cu o noua afacere cu multe zerouri, sustinuta de autoritatile locale si guvernamentale, cu finantare externa.

Cel mai bogat ministru din Guvernul in exercitiu este George Copos, ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii. Diversitatea domeniilor de activitate ale afacerilor sale poate starni pe de o parte invidia din partea oamenilor de afaceri, dar si curiozitate.

"Imperiul Copos", mai exact Ana Group, se extinde pe zi ce trece, aspect laudabil si util mediului de afaceri din Romania, insa cand extinderea se face prin cai nu tocmai ortodoxe si care incalca intr-o oarecare masura regulile jocului, se schimba datele problemei.

Conform unor date in acerasta ultima categorie pare sa se inscrie cu succes si societatile la care ministrul Copos detine pachetul majoritar, direct sau prin intermediul sotiei sale. In acelasi timp, in jocul monopolist al lui Copos par sa aiba un rol important anumite autoritati centrale si locale ale statului.

Dupa incercarile soldate cu succes de a pune mana pe "perla coroanei sistemului sanitar din Romania", mai exact pe marca Ana Aslan, sursa de beneficii inestimabila pentru societatile de turism patronate de ministrul Copos, mai apoi pe o parte din hotelurile de pe litoralul romanesc, Copos a reusit sa puna mana pe cel mai mare segment din ceea ce inseamna turism in Brasov si Poiana Brasov, cu tendinte vizibil monopoliste. Este vorba atat de reteaua de hoteluri din zona, de transportul pe partii, si nu in cele din urma pe partiile brasovene.

Ultima afacere cu care a spart gura targului ministrul IMM-urilor este asocierea cu Consiliul Local si cel Judetean din Brasov in vederea modernizarii partiilor de schi din Poiana Brasov in vederea includerii in circuitul international.

Din intreaga afacere, Copos ia 80%, in timp ce municipalitatii ii revine doar 20% din actiuni, si asta in conditiile in care fondurile necesare au ca sursa bugetul Uniunii Europene.

Brasov, vaca de muls pentru interesele lui Copos

Concentrarea atentiei afacerilor lui Copos pe zona Brasov nu este, evident, intamplatoare, si asta pentru ca aici beneficiaza de "deschidere" din partea autoritatilor locale, in fruntea carora se afla partenerii sai de guvernare, mai exact liberalii si democratii, dar si pentru ca, nu tocmai accidental, noua politica a Agentiei Nationale pentru Turism include si "omologarea partiilor", obiectiv posibil de realizat de altfel prin cooptarea unei societati apartinand omului de afaceri George Copos.

Cel mai recent scandal legat de numele ministrului Copos pare a fi administrarea partiilor de schi din Brasov de catre o societate nou infiintata in parteneriat public privat si din care Copos va beneficia de cea mai mare "felie", mai exact de 80% din actiuni, in timp ce Consiliului Local si celui Judetean urmeaza sa le revina doar cate 10% din profit. Societatea nou infiintata, SC Superschi Brasov SA incearca sa atraga o finantare PHARE (prin Phare 2004) de la Agentia de Dezvoltare Regionala nr. 7 Centru, de la Alba Iulia.

Unul dintre cei mai mari sustinatori ai proiectului pare a fi insusi primarul municipiului Brasov, Gheorghe Scripcaru, care le-a prezentat consilierilor locali intr-o sedinta de Consiliu Local din februaruie proiectul de hotarare privind infiintarea societatii Superschi in termeni laudabili, motiv pentru care proiectul a trecut fara nici o rezerva. Conform proiectului de act constitutiv, in Superschi Brasov, S. C. Ana Hotels SA detine 35% dintre actiuni, SC Ana Group SA cu 30% si SC Ana Teleferic SA cu 15%, in timp ce municipiul si judetul Brasov au cate 10 % din afacere.

In fapt, reabilitarea domeniului schiabil din Poiana Brasov a facut obiectul mai multor hotarari de Consiliu Local. Daca in prima hotarare (nr.4) se propune asocierea CL si CJ cu SC Ana Teleferic SA Brasov, in hotararile urmatoare (nr. 76 si nr. 80) intra in joc Superschi, a carei componenta este prezentata intr-o anexa.

Astfel, la actionariatul acestei societati figureaza alte doua societati apartinand lui Copos, componente ale Grupului Ana, mai exact SC Ana Hotels SA si SC Ana Teleferic. Asa cum am aratat, in numele societatii Superschi urmeaza sa fie atrase fonduri europene prin Phare 2004, fiind vorba practiv despre 11 milioane de euro.

Programe guvernamentale, la picioarele lui Copos

Modernizarea statiunii Poiana Brasov si introducerea in circuitul international al competitiilor dedicate sporturilor de iarna a fost un proiect servit de societatea Ana Teleferic municipalitatii locale si pe care alesii l-au prezentat ca fiind o "investitie" rasunatoare.

Punerea in practica a proiectului urmeaza sa inceapa la mijlocul acestui an, iar prima etapa va dura doi ani.

In iarna 2006-2007, cu o investitie de 11, 5 milioane de euro, conditiile de schiat in Poiana Brasov vor fi mult imbunatatite, iar in a doua etapa este posibila chiar construirea unei trambuline pentru schi si amenajarea unei partii pentru biatlon, cu un poligon performant, anunta cu surle si trambite in presa centrala la inceputul anului un reprezentant al Grupului Ana. Cu toate acestea, aproape nimeni "nu s-a obosit" sa faca un calcul sumar pentru a vedea care sunt costurile si beneficiile ambelor parti din acest proiect, mai exact pentru municipalitate si firmele lui Copos.

Mai mult, conform unor informatii, varianta "de control" pentru obtinerea banilor necesari pentru acest proiect in cazul in care nu va reusi accesraea fondurilor prin Phare 2004 pare sa fie obtinerea unor credite (cel mai probabil prin Banca Comerciala Ion Tiriac, un apropiat atat al lui Copos, in acelasi timp si "cetatean de onoare" al municipiului Brasov), si includerea proiectului in programul guvernamental „Super-schi in Carpati".

Crivtonencu, la ordinele lui Copos

Noua conducere a Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) pare a se plia perfect pe dorintele expansioniste ale lui Copos in Poiana Brasov.

Noul sef al Agentiei, Marius Crivtonencu e de altfel un brasovean apropiat lui Copos si care de pe pozitia de director al societatii brasovene Genius Group a avut legaturi de afaceri cu acesta.

Unul dintre aspectele pe care le avem in vedere este ca printre lucrarile de mare amploare cu care se lauda Genius Group este si amenajarea tipografiei societatii R (Romania Libera) din Bucuresti, stiut fiind ca Ana Group detine un pachet semnificativ de actiuni la aceasta societate.

Cel care detine fraiele turismului romanesc, mai exact seful ANT, Marius Crivtonescu, pare sa joace exact asa cum ii canta Copos, cel putin daca avem in vedere faptul ca in prima sa declaratie de la instalare a tinut sa puncteze printre obiectivele sale si modernizarea partiilor de schi din Poiana Brasov.

Totodata, dupa numirea lui Crivtonencu in fruntea Agentiei de Turism, reprezentantii autoritatilor locale apreciau ca aceasta numire va inlesni realizarea proiectului.

Consilierul local Sorin Grigorescu a apreciat ca benefica pentru judetul Brasov numirea lui Marius Crivtonencu, patronul Genius Group, in functia de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Turism, cu rang de secretar de stat in Ministerul Transporturilor.

Redam in acest sens, cu titlu de exemplu, o declaratie a unui consilier local, Sorin Grigorescu (PD), oferita presei locale la numirea lui Crivtonenscu in fruntea ANT: „Este un om serios, care se implica mult in ceea ce face.

Are o agentie de turism care nu este doar dealer, ci si operator in domeniu, si cu siguranta va sprijini 100% proiectul nostru pentru modernizarea Poienii".

Poiana lui Copos

George Copos este fondator, actionar majoritar al societatilor apartinand grupului de firme Ana: Ana Electronic, Ana Imep, Ana Hotels Poiana Brasov, Ana Hotels Flora, Ana Pan, Ana Co.

Ana Hotels Poiana Brasov are in proprietate si opereaza trei hoteluri in Poiana Brasov - hotelul de trei stele Sport si hotelurile de doua stele Poiana si Bradul. O alta societatea aflata in "portofoliul" ministrului Copos este si Ana Teleferic prin care detine monopolul si pe segmentul transportului in Poiana Brasov.

Societatea are ca principal obiect de activitate transportul pe calea ferata pe cablu si intretinerea partiilor de ski din Brasov si Poiana Brasov. Firma administreaza operatiile de pe instalatiile cailor ferate pe cablu, intretinerea instalatiilor si service sau controale specifice.

Ana Teleferic controleaza de asemenea executia, sub supervizarea sa sau a partenerilor, echipamentului de cablu si alte lucrari specifice pentru partiile de ski, atat vara cat si iarna.

Ana Teleferic detine instalatiile de cablu teleferic din Poiana Brasov si Brasov, cu trei circuite reversibile, o telegondola si sase ascensoare de ski. Ana Teleferic este responsabila de asemenea pentru administrarea tuturor partiilor de ski din zona, mai exact pe o suprafata de 40 ha.