Amenintata cu evacuarea

Pe Filareta Ban destinul a lovit-o naprasnic de mai multe ori in viata. Dar ultimii ani, din 1999 si pana azi, au fost de-a dreptul de cosmar. In urma unui accident vascular, a ramas cu partea dreapta paralizata. Un certificat medical, eliberat de dr. Cocaina Eugenia Monica, specifica: „necesita ingrijire permanenta".

Ceea ce a urmat pentru Filareta au fost parca secvente rupte dintr-un film de groaza. Din pacate, pana si politistii au fost dusi in eroare, iar femeia, dupa 40 de ani de munca, a ramas pe drumuri si nimeni nu face nimic pentru ea.

Istoria unui apartament

La inceputul anilor ’70, Filareta s-a casatorit cu Petru Ban. Cei doi aveau cate o fata din prima casatorie, Angelica si Etelca. Prima era casatorita si locuia cu sotul ei, iar Etelca (cu un copil nascut in 1974) locuia impreuna cu Petru si Filareta.

Familia, formata din patru persoane, avea in Micro I un apartament cu 2 camere. Cum spatiul era prea mic, le incolti ideea sa faca un schimb de locuinta. Dar, pentru ca cei doi erau pensionari, iar Etelca Ban era singura din familie care lucra la ITL, trebuia schimbat titularul de contract, pe numele fetei. Ceea ce s-a si facut in 1984.

In urma aprobarii emise de Sfatul Popular, cei patru se muta in Cotul Mic, in blocul 6, ap. 8. Filareta a crescut-o pe Etelca de la varsta de 11 ani, iar dupa moartea lui Petru Ban, in 1997, in apartament raman Filareta, Etelca si baiatul Petru.

Imediat dupa decesul bunicului, Bebe, cum era alintat baiatul in familie, a inceput sa se manifeste violent si sa se poarte ca un stapan, persecutandu-le fara incetare pe cele doua femei. Din aceasta cauza, dupa 2 ani, Filareta, care suferea de hipertensiune, a paralizat, ramanand in grija fetei sale, Angelica.

O strategie premeditata

In timp ce Filareta era spitalizata, Petru Ban (Bebe) o obliga pe mama sa Etelca sa renunte la calitatea de titular al apartamentului, in favoarea lui.

In acest sens, Etelca face o declaratie notariala, inregistrata la 14 iunie 1999, la notarul Vasile Mircu si depusa apoi la Primaria municipiului Lugoj, care ia act de aceasta renuntare si, prin adresa 15209 din 14.06.1999, ii comunica lui Petru Ban ca i-a fost admisa cererea de titularizare.

Cu aceasta adresa, Bebe s-a prezentat la Meridian si a incheiat pe numele sau contractul de inchiriere a apartamentului din Cotu Mic.

Aere de proprietar

In contractul incheiat cu Meridian 22 se stipuleaza ca Ban Petru este titular, Ban Etelca - mama si Ban Filareta - bunica. In momentul cand Filareta s-a intors acasa, cu o pareza dreapta, Petru si-a dat arama pe fata, iar pentru femeie a inceput cosmarul.

Pe langa faptul ca de doi ani ii lua in mod abuziv pensia, o tinea si intr-un stress continuu. Angelica, fata Filaretei, nu a mai putut rabda situatia si a luat atitudine. Iritat, Bebe a apelat la Politie, care i-a dat un avertisment in scris Angelicai.

Cosmarul continua

Desi Filareta avea nevoie de ingrijire, dupa reclamatii repetate semnate de Bebe, politistii i-au interzis Angelicai sa-si mai ingrijeasca mama. Intr-o dimineata, Filareta a incercat sa-si faca un ceai si s-a oparit foarte grav. In urma acestei arsuri, i s-a infectat piciorul.

Prin urmare, ingrijorata, Angelica a adus un doctor sa o vada. Medicul i-a prescris antibiotice din 6 in 6 ore. Bebe nu a admis nici acest lucru si a chemat in graba Politia. Insa politistul care a venit a fost mai omenos si i-a sugerat Angelicai sa o ia pe Filareta la ea acasa.

Un reclamangiu

Pornit pe reclamatii, Bebe nu se opreste aici si, dupa plecarea bunicii, intocmeste o noua reclamatie catre Politie, prin care anunta ca Filareta sta ilegal la fiica sa Angelica, pe strada Marasesti la numarul 2.

Astfel, Filareta se trezeste tarata intr-un proces de evacuare intentat de Bebe, pe motiv ca aceasta si-a parasit domiciliul si nu mai contribuie la cheltuielile de intretinere. Prin sentinta civila nr. 2341/17.11.2003, Judecatoria Lugoj „respinge exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantului Ban Petru (Bebe, n.a.) [...] si pe fond respinge ca neintemeiata actiunea reclamantului".

Si, fireste, nici instanta de apel de la Tribunalul Timis si nici cea de recurs de la Curtea de Apel nu au schimbat hotararea de fond.

Ipocrizia continua

Suparat ca legea nu o evacueaza pe bunica lui, Bebe a inceput sa se considere victima si sa scrie reclamatii in serie. A scris la Inspectoratul Judetean de Politie Timis, la Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, la Primaria Lugoj, la Meridian 22 etc.

Primaria Lugoj, prin adresa nr. 20, din 5.06.2003, ii comunica lui Ban Petru (Bebe) ca solicitarea de radiere din contract a Filaretei Ban trebuie sa fie insotita de o declaratie notariala a acesteia, care sa arate ca renunta de buna voie la spatiu locativ.

Disperata, Filareta face si ea o reclamatie comandantului Politiei Lugoj, in vara lui 2003, dar nici pana astazi nu a primit vreun raspuns.

Terorizeaza atata lume...

Un vecin ne spune despre Petru Ban: „Aceasta persoana terorizeaza atata lume, iar statul, care este proprietar prin Meridian 22, nu ia nici o masura".

Prin anul 2000, Bebe a aderat la un cult religios, Adventistii de ziua a saptea, de pe strada Stefan cel Mare. Ulterior, a fost exclus din respectiva comunitate pentru comportament necorespunzator. Frustrat, el a continuat reclamatiile, care au culminat cu o plangere impotriva unui ofiter de politie, care nu l-a mai luat in seama.

In luna iunie 2004, Petru Ban (Bebe) candideaza pe lista consilierilor locali din partea Partidului Pensionarilor.

Iata ce declara despre Bebe, bunica lui, Filareta Ban: „Mi-a luat si locul de veci din Cimitirul Ortodox si l-a vandut. L-am crescut de mic dar el nu mai tine cont de asta. De frica lui, nu ma pot duce acasa. E agresiv cu mine si fara scrupule. Timp de doi ani mi-a luat pensia.

Dupa 40 de ani de munca, m-am ales doar cu hainele de pe mine".

Ce spune legea?

Legea locuintei nr.114/1996, la articolul 24, prevede evacuarea chiriasului, chiar daca el este titular, in cazul in care acesta are un comportament care face imposibila convietuirea sau impiedica folosirea normala in comun a locuintei.

In legatura cu acest caz, reprezentantii Meridian 22 ne-au declarat ca singura solutie demna de luat in seama este aceea de a se intocmi 3 contracte separat, pe fiecare camera, unul pentru Ban Petru, unul pentru Ban Etelca si unul pentru Ban Filareta. Bucataria si baia ar urma sa fie folosite in comun.

De ziua femeii, evacuarea mamei

O stire de ultimul moment ne-a oripilat. Chiar in preajma zilei femeii, Bebe a cerut ca si mama sa sa fie evacuata, pe motiv ca nu contribuie la cheltuielile de intretinere ale apartamentului din Cotu Mic.

Dupa ce am cercetat o documentatie ampla, ne-am oprit la Decizia nr. 3443 din 17.12.2003, emisa de Secretariatul de Stat Pentru Persoanele cu Handicap, prin care lui Bebe i se semnaleaza deficiente functionale grave: „miopie forte coroidoza miodigena, leziuni degenerative macular, tulburari in vitros mistagmus, sechele post encefalita infantila".

In acelasi document se mai mentioneaza: „handicap grav cu indemnizatie de insotitor".

Ce se mai poate face?

Nimeni nu e mai presus de lege!