Inainte cu o saptamana de Congresul PSD, Rus intra in conflict deschis atat cu Ion Iliescu, cat si cu Adrian Nastase. In discursul din cadrul Conferintei Judetene, "el lider maximo" din Cluj arunca sageti otravite spre fostul premier.

Lipsa de fermitate in reformarea PSD a lui Adrian Nastase a fost una dintre principalele teme abordate de Rus in discursul sau. In acest moment, in PSD se intrevede o a treia cale formata din cei care sunt nemultumiti atat de Ion Iliescu, cat si de Adrian Nastase.

Dupa cum era de asteptat, Ioan Rus a fost singurul candidat pentru presedintia organizatiei judetene a PSD Cluj, asa ca si-a inceput un nou mandat (de doi ani, daca asa se va stabili prin noul statut al PSD). Din cei 363 de delegati care si-au exprimat votul, 362 au votat pentru Rus, doar unul singur votand impotriva sa. Cum votul a fost secret, nu putem sti cine s-a opus presedintelui.

Tot prin vot secret au fost desemnati cei 159 de membri ai Consiliului Judetean (CJ) al PSD Cluj (pe langa cei 159 propusi de catre Comisia de Propuneri, a mai existat o autopropunere, plus alti trei propusi in afara listei). In Biroul Executiv Judetean (BEJ), Ioan Rus a nominalizat 41 de persoane, toate acceptate prin vot deschis de cei 159 de membri ai CJ.

Structura de conducere a PSD Cluj a fost propusa tot de Rus si acceptata in unanimitate de CJ. Astfel, prim-vicepresedintele sau este Valentin Cuibus, iar cei sapte vicepresedinti sunt: Vasile Dincu, Vasile Soporan, Stefan Dimitriu, Alexandru Apahidean, Stefan Florian, Claudia Anastase si Adina Abrudan. Secretar executiv este Liviu Medrea, iar trezorier a ramas Dan Canta.

Printre membrii BEJ se regasesc nume cunoscute, precum parlamentarii clujeni (Dincu, Puscas si Soporan), alaturi de Ilarie Ivan, Remus Lapusan, Mihaela Rozor, Silviu Corpodean, Liviu Pop sau Laura Pop. Au fost votati si cei 36 de delegati la congresul de peste cateva zile, de la Bucuresti, precum si cei 19 candidati la diferite functii la nivel national.

Printre acestia, se numara si Ancuta Abrudan, Dan Canta, Valentin Cuibus, Stefan Dimitriu, Vasile Dincu, Remus Lapusan, Vasile Puscas, Mihaela Rozor, Vasile Soporan, Ioan Rus, Mihai Ucu Faur si Despina Neagoe. Ei au timp pana astazi sa se hotarasca pentru ce functie candideaza si sa isi depuna candidatura la Bucuresti.

Rus promoveaza barbatia in partid

Fostul si actualul presedinte al PSD Cluj a sustinut, in discursul sau, "miscarea de innoire" pe care el si colegii sai de la Cluj au initiat-o in partid.

El a declarat ca este optimist in legatura cu reusita acestei miscari, pentru ca are incredere ca "principiile libertatii si democratiei vor avea castig de cauza in partid", dar este nevoie ca acei care sustin principiile promovate de "grupul de la Cluj" sa nu se sperie de conducatorii partidului care si-au manifestat dezaprobarea fata de ele.

„Falsii sustinatori sunt cei mai periculosi", a afirmat Rus. El a deplans faptul ca persoane din conducerea partidului au incercat sa arunce in derizoriu initiativa clujeana de reformare a partidului, prin propunerea ca fiecare filiala sa vina cu un proiect propriu.

De asemenea, Rus a remarcat faptul ca toti cei 14 lideri de filiale ale PSD care au semnat Declaratia de la Cluj au fost marginalizati in partid si nu au obtinut conducerea nici unei comisii parlamentare, dupa ce au luat atitudine fata de greselile din timpul campaniei electorale si fata de reintoarcerea lui Ion Iliescu in fruntea partidului.

Rus a dat exemplul lui Vasile Puscas, care nu a obtinut presedintia Comisiei de Integrare din Camera Deputatilor, desi a fost, timp de patru ani, negociator-sef cu Uniunea Europeana. Ioan Rus a spus, in incheierea discursului sau, ca "congresul va fi esential pentru viitorul partidului".

"PSD nu are organ pentru a-si privi realist adevaratele defecte, dar sper ca Romania nu si-a castrat toti barbatii adevarati", a concluzionat presedintele PSD Cluj, incercand sa-si incurajeze colegii de partid. Rus nu a scapat ocazia de a face referire la "marele guru" al PSD, identificat de aproape toata lumea prezenta cu Iliescu.

Singurul care a crezut ca Rus i s-a adresat lui, prin sintagma "guru", a fost Nastase, care nu a vrut sa comenteze atitudinea clujenilor fata de Iliescu, motivand ca un partid trebuie sa isi tina aproape „oamenii importanti, indiferent cum ii numim: guru, seniori sau altfel.

Ei se bucura de o apreciere speciala, plus ca Ion Iliescu este un element important pentru partid, pentru istoria si electoratul lui", s-a marginit sa spuna Nastase.

Avangarda, bat-o vina!

Nastase a sustinut, de mai multe ori, in timpul lucrarilor, importanta votului secret la alegerea liderilor partidului, ca instrument care asigura democratia reala in cadrul partidului. El a uitat, probabil, felul in care a fost respectat "secretul" votului la alegerile pentru sefia Camerei Deputatilor.

Deja obisnuit cu a conduce lucrarile acesteia, Nastase i-a taiat-o scurt lui Remus Lapusan, cand acesta se pregatea sa explice procedurile de vot: „Lasa-ma pe mine sa conduc sedinta, te rog!" In conferinta de presa, (inca) presedintele PSD s-a declarat „responsabil cu frana de mana", care trebuie sa aiba grija ca „avangarda sa nu se departeze prea mult de restul trupelor; da, avem nevoie si de idei, dar si de consistenta", a mentionat Nastase.

Liderul PSD pare a avea o problema reala cu „avangarda de la Cluj", deoarece si intr-o alta vizita a sa la Cluj a rostit cuvintele „vai de armata care are avangarda cu trei pasi inaintea ei!"; replica lui Rus nu s-a lasat asteptata: „Vai de armata care nu are avangarda cu trei pasi inaintea ei!".

De altfel, si in timpul lucrarilor, la anuntarea celor patru propuneri in plus fata de numarul de locuri in CJ, Nastase nu s-a situat pe aceeasi lungime de unda cu Rus.

El a propus marirea numarului de locuri in CJ cu inca patru, ca sa "se aleaga toata lumea", dar Rus a lamurit lucrurile, explicand ca se vor taia patru nume de pe lista, pentru ca cele 159 de locuri s-au stabilit dupa anumite criterii, care nu pot fi incalcate acum. Aprecierile lui Nastase la adresa discursului lui Rus au fost: „interesant, cu nuante dramatice, chiar patetice".

El a infirmat spusele recente ale lui Victor Ponta, ca s-ar urmari impiedicarea votului secret la congres. „Teama lui este nejustificata, exercitiul facut prin alegerile judetene o demonstreaza", a afirmat Nastase.

Faptul ca a fost un candidat unic la presedintia filialei (lucru intamplat si in alte judete) inseamna, pentru Nastase, stabilitate a organizatiei si ca exista un lider care a stiut sa se impuna in fata tuturor.

Insa, la paralela facuta cu situatia de la centru, unde Iliescu este, deocamdata, candidat unic, parerile sale s-au mai clatinat putin, el revenind la ideea ca va fi vorba de o conducere in echipa.

Ping-pong cu anticipatele

La conferinta PSD Cluj au fost invitati liderii locali ai mai multor partide. Intre acestia, s-au numarat presedintele interimar al PD, Emil Boc, presedintele liberalilor clujeni, Marius Nicoara, presedintele PPRM Cluj, Petru Calian, cel al PPCD Cluj, Serban Radulescu, precum si noul presedinte al UDMR Cluj, Laszlo Atilla.

Nota discordanta a facut discursul lui Emil Boc, care si-a exprimat speranta ca "exemplul pe care il dati, prin folosirea votului uninominal la alegerile din partid, va fi preluat si sustinut de noi toti, pentru a putea fi folosit la urmatoarele alegeri parlamentare". Boc si Nastase au avut un scurt schimb de replici pe marginea alegerilor anticipate.

"Domnul Nastase m-a rugat sa il conving pe presedintele Basescu ca intr-un an sa avem alegeri anticipate, dar eu zic ca nu ar trebui sa lasam pe maine ce putem face azi", a spus Boc. "Nu am sa ridic aceasta manusa acum, dar maine s-ar putea s-o fac", i-a replicat Nastase.

Victor Ponta a aruncat si el o pastila, in discursul sau: „Eu l-as fi pus pe Boc sa jure pe Biblie ca vom avea anticipate, ca sa fiu sigur ca nu vom avea", l-a ironizat Ponta pe primarul Clujului, facand referire la juramantul lui Boc in fata lui Funar ca nu va face nici o alianta cu UDMR.

De altfel, cuvantarea lui Ponta a fost singura intrerupta de ropote de aplauze, tesedistul nerusinandu-se sa fie ironic nici la adresa propriului sef de partid, nici la adresa guvernantilor actuali. El i-a multumit lui Nastase ca isi asuma riscul sa il lase sa vorbeasca, asta dupa ce Nastase il indrumase, caustic, catre partea stanga a scenei, spunandu-i „azi catre stanga, Victor!".

Ponta a afirmat ca, in cursa pentru a fi secretar general al PSD, Rus ar fi singurul in fata caruia ar putea pierde. „In fata celorlalti, si daca pierd la vot, tot eu castig", a spus tesedistul.

El a declarat ca nu prea intelege ce se intampla la Cluj, cum au oamenii timp sa faca si afaceri infloritoare (iar aici l-a nominalizat pe Rus), si politica, iar tinerii sa iasa in fata, cum de s-au obtinut mai multe voturi decat in 2000, in ciuda predilectiei ardelenilor de a vota cu dreapta.

Si, mai mult decat atat, Ponta a afirmat ca ii place ca, spre deosebire de alte organizatii, unde daca e prezent Nastase, este criticat Iliescu, respectiv invers, la Cluj nu conteaza cine vine, se critica oricum, fara restrictii.

Ponta si poantele lui

Liderul TSD s-a intrebat, retoric, daca in urmatoarea campanie electorala li se va vorbi clujenilor despre Cluj si problemele sale, ori „va veni Boc si va va spune de Hayssam, de RAFO, de drumuri care nu trec niciodata prin Ardeal.

Noi vom face guvern cu UDMR dupa ce castiga Adrian Nastase presedintia, nu inainte, ca sa fim siguri ca va castiga", a promis Ponta, facand aluzii directe la alianta PSD cu UDMR, nerespectata de UDMR, dar si la atacul DA asupra PSD si problemele cu autostrada Transilvania.

El nu a pierdut prilejul de a spune ca „era mai bine daca il aveam in Parlament pe Remus Lapusan, decat o domnisoara de la PUR", atacand, astfel, si efemera uniune PSD+PUR. „Nu vreau sa semanam cu echipa nationala de fotbal a Romaniei, care pierde mereu si spune ca este pe drumul cel bun", si-a exprimat Ponta sperantele.

El a mai sugerat, metaforic, partidului sau, ca nu mai este cazul sa umble cu „Mercedesul", dar nici cu „Moskviciul", ca s-ar putea sa ajunga in sant. Asadar, nici unul dintre cei doi "guru" ai PSD, Iliescu si Nastase, nu a scapat neatins de sagetile „micului Titulescu". La finalul discursului sau, Rus i-a dat trei vesti lui Ponta: „una buna, una neutra si una proasta.

Cea buna este ca nu candidez pentru secretar general, asa ca, daca te bat, te bat ceilalti. Cea neutra este ca si eu, si Dincu, si Puscas, vom candida pentru functii de vicepresedinti. Cea proasta este ca nu m-am hotarat daca sa te sustin pe tine sau nu pentru secretar general", a incheiat Rus.

Desi ii fusese anuntata prezenta, Mircea Geoana nu a fost prezent la Cluj. A venit, in schimb, fostul ministru de Finante, Mihai Tanasescu, ce nu a ratat ocazia de a acuza proasta gestionare a guvernarii liberale, in discutiile cu delegatii prezenti in sala.

„Acum platesc impozite si cei care nu plateau inainte!", a declarat, avantat, fostul ministru, afirmand ca asistam la o „intolerabila lipsa de management si grija fata de noi". El a prezis un crah al bugetului pensiilor in curand si a acuzat ca teoria liberala este de „a lua de la saraci si a da la bogati".

Intrebat de ce nu apare in presa pentru a da explicatii pentru diversele goluri de la ministere de care PSD este acuzat, Tanasescu a afirmat: „Inainte, daca voiam sa apar la orice jurnal, la televiziune, se rezolva imediat. Acuma trebuie sa dau 100 de telefoane ca sa ma bage cineva in seama!", si-a descarcat el naduful trecerii in opozitie.