Imediat dupa moartea Papei Ioan Paul al II-lea, IPS Daniel l-a invitat pe actualul Suveran Pontif sa sustina un seminar la Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii „Al. I. Cuza" din Iasi. Fostul cardinal Joseph Ratzinger a acceptat pe loc. Benedict al XVI-lea nu mai are, insa, acum, aceeasi libertate.

La inceputul lunii, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, i-a lansat o invitatie unui cardinal, fara sa stie ca, pentru ca invitatia sa fie onorata, va fi nevoie si de acceptul unui Papa.

In urma cu doua saptamini, dupa funeralille Papei Ioan Paul al II-lea, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei l-a invitat pe cardinalul Joseph Ratzinger sa sustina o conferinta la Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii „Al. I. Cuza" din Iasi. Mitropolitul nu stia atunci ca se adreseaza viitorului Suveran Pontif. Cardinalul a acceptat, de altfel, pe loc. Intre timp, lucrurile s-au schimbat.

Benedict al XVI-lea nu se stie daca va putea onora invitatia acceptata de cardinalul Joseph Ratzinger.

„Respectiva invitatie trebuie acum refacuta, la nivel mai inalt, adica de insusi PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe, pentru ca noua functie nu-i mai pemite fostului cardinal deplasarea libera prin lume si trebuie indeplinite anumite protocoale", ne-a precizat Episcopul auxiliar si vicar general, Aurel Perca.

"IPS Daniel nu va renunta"

Consilierul cultural al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Nicolae Dascalu, ne-a declarat ca invitatia nu este valabila daca ea nu va fi refacuta si semnata si de presedintele tarii. „Cind a fost la Roma, la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea, IPS Daniel s-a intilnit cu fostul cardinal Joseph Ratzinger, care era atunci gazda, si l-a invitat la Iasi, sa sustina un seminar.

Invitatia a fost acceptata atunci, dar, acum, venirea Suveranului Pontif nu mai tine doar de el, ci si de cei de la Bucuresti. Oricum, IPS Daniel nu va renunta si va face tot posibilul ca actualul Papa sa ne viziteze", ne-a mai precizat preotul Nicolae Dascalu.

Consilierul cultural al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei ne-a mai precizat ca Suveranul Pontif a publicat la Editura Trinitas, in urma cu doi ani, o carte intitulata „Mostenirea comuna a Europei".

PF Teoctist spera ca Papa Benedict al XVI-lea sa continue dialogul dintre Biserici

Prea-Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a lansat, intr-un mesaj care ii va fi inminat Papei Benedict al XVI-lea duminica, la momentul solemn al inceputului pontificatului Sanctitatii Sale, un indemn la continuarea dialogului pentru unitatea Bisericii.

Mesajul PF Teoctist ii va fi transmis Papei de catre mitropolitul Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala si episcopul vicar Siluan, desemnati sa participe la evenimentul de la Vatican.

„Relatiile dintre Bisericile noastre au cunoscut in ultima perioada o inflorire deosebita, gratie deschiderii ecumenice a Papei Ioan Paul al II-lea, predecesorul Sanctitatii Voastre, care, in timpul vizitei efectuate in Romania, in urma cu sase ani, a rostit cuvinte memorabile, adinc intiparite in constiinta credinciosilor nostri.

Pastrind vii in amintirea noastra dragostea, pretuirea si respectul manifestate fata de tara noastra – pe care Papa Ioan Paul al II-lea a numit-o «Gradina a Maicii Domnului» –, ne exprimam nadejdea ca Sanctitatea Voastra, ca unul ce ati fost un apropiat colaborator al sau, veti pastra si sprijini acest dialog, intru implinirea dorintei noastre comune de realizare a unitatii depline a Bisericii", se arata in mesaj.