Stadionul "Ion Moina" va fi daramat, dar noul complex sportiv nu va fi construit in acelasi loc, ci undeva la marginea Clujului * Terenul de langa Parc va fi "valorificat", dar destinatia precisa a acestuia nu a fost facuta publica * Una dintre variantele vehiculate de presedintele Consiliului Judetean este si folosirea unei parti din banii obtinuti pe teren pentru construirea noului stadion

* Un metru patrat de teren, in zona Parcului Central, a ajuns sa coste 400 de euro * Zona este numai buna pentru constructia unui complex de locuinte de lux si a unui mall * ZIUA de Cluj este deja in posesia numelor celor care vor sa construiasca un astfel de ansamblu in zona si le va publica la momentul oportun.

Municipalitatea va avea, in doar doi ani, un stadion european, care va primi avizele FIFA si UEFA, sustine presedintele Consiliului Judetean (CJ), Marius Nicoara. Dupa ce, de cativa ani, stadionul "Ion Moina" este pasat intre primarie si CJ, acesta ar putea fi inlocuit de noul Stadion International Cluj-Napoca.

Proiectul apartine firmei italiene De.Be.Co, iar costul sau se ridica la mai bine de treisprezece milioane de euro. Daca consilierii judeteni vor vota initiativa in sedinta de miercuri, intr-o luna se va organiza o licitatie si se vor pune la punct detaliile tehnice.

Programul de reabilitare a stadionului "Ion Moina", care se afla de la inceputul acestui an pe masa reprezentantilor CJ, va fi absorbit de o initiativa de proiectare a unei noi arene sportive. Pentru reamenajare ar fi fost necesari 300 de miliarde de lei, bani pe care CJ inca nu i-a alocat.

Marius Nicoara spune ca proiectul negociat cu italienii de la De.Be.Co este mai scump, dar mai avantajos si ca reabilitarea stadionului nu ar fi insemnat decat sa impiedice daramarea acestuia.

"Firma italiana a venit in Cluj la ANL sa construiasca locuinte. Directorul ANL i-a vazut cartea de vizita si m-a contactat. Italienii au mai construit stadioane celebre in Italia", a declarat Nicoara. Noul Stadion International, conceput de italieni are 2,5 hectare, o capacitate de treizeci si patru de mii de locuri, o parcare cu zece mii de locuri si dotari la standarde europene.

Stadionul va fi partial acoperit si segmentat, iar zonele de acces vor fi recunoscute dupa culoarea biletelor.

"Va fi o constructie moderna, dotata cu pista de atletism, cu instalatie de nocturna si cu un sistem de iluminat de siguranta pentru garantarea evacuarii publicului in cazuri de urgenta. Drenajul gazonului va fi, de asemenea, realizat prin drenuri octogonale si nu in straturi si va avea un sistem care sa asigure umiditate ierbii.

De asemenea, va avea si un sistem de supraveghere video", spune Albano De Angelis, reprezentantul italienilor.

Licitatie neconcurentiala

Italienii au propus presedintelui CJ construirea unui stadion de la zero. "Locatia unde se afla actualul stadion este centrala. Italienii mi-au explicat ca nu se construiesc stadioane in zona centrala din cauza fluentei circulatiei, cat si a vandalismelor de dupa meciuri. In plus, demolarea va duce la cresterea pretului cu aproape douazeci la suta.

Totusi, avem variante in Gheorgheni sau in Faget pentru noua constructie.

Amplasamentul actual va fi valorificat si vom scoate niste bani pentru noul proiect", precizeaza presedintele CJ. Proiectul negociat de Marius Nicoara va fi supus la vot in sedinta de CJ de miercuri. "Daca va trece de votul consilierilor, se va organiza dupa o luna licitatia, apoi se va discuta de unde vor veni banii, precum si celelalte detalii tehnice", adauga Nicoara.

Desi se va inscrie in procedura legala de licitatie, italienii vor avea castig de cauza, pentru ca n-au competitor. "Nu prea vad nici o alta firma care sa vina cu un proiect mai ieftin si la aceleasi standarde", conchide Nicoara.