De la inaltimea functiei de director de marketing, cumnatul primarului Bacaului a reusit sa directioneze un contract de peste 10 miliarde de lei unei firme de apartament care apartine unui fruntas liberal - partidul din care face parte primarul Stavarache, prefectul de Bacau si

deputatul Ionel Paler, cel implicat in scandalul cu sefia Directiei Silvice.

La inceputul lunii aprilie, la CET Bacau a avut loc licitatia pentru atribuirea serviciului de impingere sau de remorcare pe calea ferata, cu alte cuvinte, transportul pe calea ferata industriala a carbunelui necesar furnizorului de agent termic. Acest serviciu aduce miliarde bune firmei care pune mana pe el.

Ca urmare, s-au pus in joc relatiile si puterea de influenta, asa ca inainte de a se deschide plicurile cu oferta se stia deja printre participanti care va fi societatea castigatoare: SC TEK SRL, o firma necunoscuta, reprezentata de Marius Danciu, unul dintre frutasii liberali bacauani.

Ce-i drept, firma TEK are „vechime" la CET , pentru ca in luna februarie a semnat un contract de intretinere a caii ferate industriale pe care CET isi face aprovizionarea.

Pretul cel mai mic pierde

Aceasta reusita a deschis doar apetitul SRL-ului care avea la data semnarii contractului sediul intr-un apartament din blocul 13 de pe Aleea Ghioceilor. Asa ca TEK s-a inscris si la licitatia din 5 aprilie 2005. Cum nu indeplinea nici minima cerinta de a detine autorizatia de transport si manevra pe calea ferata, TEK si-a luat ca asociat o firma de transport feroviar dintr-un judet indepartat.

Au mai depus oferte SC Gedix SRL Bacau, SC Let Trans Bacau si SC Infotrans Bacau. La deschiderea plicurilor, s-a constatat ca nici una dintre cele patru firme nu depusese toate actele necesare. S-a acordat un termen de 24 de ore pentru completarea documentatiei. Dintre ofertele de pret, cea mai avantajoasa a apartinut SC Gedix SRL - 21.000 lei /tona.

Cu toate acestea, castigatoare a fost SC TEK SRL, care percepe 25.000 lei/tona. Cum a fost posibil? Este de ajuns sa spunem ca in fruntea comisiei de licitatie s-a aflat Marius Ion Stanila, de doar cateva luni director de marketing la CET, dar de mai multa vreme cumnatul primarului Romeo Stavarache.

Tot cumnatul lui Stavarache a fost numit si presedintele comisiei de solutionare a contestatiilor care nu au intarziat sa apara.

Contestatii

Prima contestatie a fost depusa de Let Trans la doua ore dupa inceperea licitatiei. Directorul general al Let Trans a avut obiectiuni la deschiderea ofertelor, considerand ca este obligatorie prezentarea autorizatiei pentru manevra feroviara pe caile ferate industriale, ceea ce asociata lui TEK nu avea.

Acestei contestatii, Let Trans i-a adaugat o alta, vizavi de modul de informare a participantilor la licitatii prin anuntul publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 30/2005.

Era contestata formularea: „forma juridica in care trebuie sa se legalizeze asocierea grupului de ofertanti carora li s-a atribuit contractul de furnizare- nu este cazul". Let Trans a considerat ca expresia „nu este cazul" induce in eroare potentialii ofertanti, limitand nelegal o posibilitate de asociere.

Ca urmare, Let Trans a cerut suspendarea procedurii pentru atribuirea contractului de achizitie publica in cauza.

La aceasta contestatie se adauga cea a SC Gedix SRL, din 20.04.2005. SC Gedix contesta excluderea sa de la procedura de evaluare a ofertei cu motivatia ca nu indeplineste cerintele minime. SC Gedix respinge decizia comisiei de licitatie, argumentand ca a depus actele in termenul de 24 de ore impus. Ca urmare, cere reanalizarea ofertei prezentate.

"Nu eram obligati sa organizam licitatie"

Ambele contestatii sunt respinse, iar Let Trans primeste raspunsul chiar mai tarziu decat termenul prevazut de lege. In plus, una dintre explicatiile comisiei conduse de cumnatul lui Stavarache este chiar hilara: CET nu era obligata sa respecte OUG 60 /2001 pentru a atribui un contract cu servicii de transport pe calea ferata.

Cu alte cuvinte, s-a organizat o licitatie numai pentru a da impresia ca se respecta interesul CET, al consumatorilor si contribuabililor care subventioneaza activitatea mastodontului.

Cand manariile au iesit la iveala s-au servit argumente puerile: nici nu eram obligati sa organizam licitatie.

Firma TEK a semnat contractul cu CET si va manevra, cu 25.000 lei/tona, cele 550.000 de tone de carbune, cat intra anual in depozitele CET. Asta inseamna ca va incasa de la CET peste 13 miliarde de lei.

"Afacere de familie"

Dupa alegerile locale, CET s-a transformat rapid in vaca de muls a primarului Romeo Stavarache, care si-a plasat ambii locotenenti, Ionel Palar si Gabriel Berca, in functii importante la CET. La scurt timp, Stavarache si-a impus si cumnatul ca director de marketing. Dupa alegeri Ionel Palar a ajuns deputat de Bacau iar Gabriel Berca - prefect.

Acesta din urma, nevoit sa renunte la scaunul de la CET pentru a ocupa postul de prefect, si-a plasat sotia in aceasta societate.