ZIUA de Cluj va prezinta amanuntele unui dosar in care politicieni si ofiteri de informatii sunt implicati adanc in afaceri urat mirositoare.

In anii ‘90, Dan Pantea a condus agentia de presa "Mileniul III", infiintata cu banii SRI. Plecat in Canada, Pantea a reusit o adevarata "bomba de presa" atunci cand i-a luat, la inceputul anului, un interviu presedintelui Traian Basesecu pentru un post TV romanesc din Vancouver. La data la care Pantea ii lua interviu lui Basescu, el era cercetat in Romania pentru spalare de bani.

Cu toate acestea, serviciile de informatii romanesti nu aveau habar cine ii ia interviu lui Basescu.

Ofiterii au spalat bani guvernamentali

Un "banal" dosar de spalare de bani instrumentat de procurorii clujeni de la Directia de Investigare a Crimei Organizate si Terorism scoate la iveala o tesatura de evenimente si personaje de-a dreptul fascinanta.

La inceputul acestui an, Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor a inaintat un raport catre Directia Judeteana de Combaterea Crimei Organizate Cluj, ce continea o serie de tranzactii dubioase catre Cipru facute prin intermediul unor firme de publicitate.

Doi dintre patronii firmelor sunt clujenii Virgil Roatis si Dan Pantea. Roatis este fost ofiter de informatii, fost sef pe Transilvania al Serviciului de Informatii Externe (SIE) si adjunct al SRI Cluj. Pantea este fost ofiter SRI sub acoperire si ziarist clujean la inceputul anilor ’90. In prezent, acesta este emigrat in Canada.

Surse din cadrul Parchetului ne-au confirmat existenta dosarului si faptul ca cei doi sunt cercetati de mai bine de sase luni. Prin intermediul firmei de publicitate "Publiferom", cei doi au primit circa 20 de miliarde de lei pentru a face publicitate Guvernului Nastase. 12 miliarde de lei din cele 20 au fost "spalate".

"Publiferom" a concesionat contractele de publicitate catre doua firme din Cipru (offshore), banii au ajuns in insula, iar apoi fostul ofiter de informatii Roatis i-a scos din conturi. Cei doi clujeni au cazut relativ usor in plasa investigatorilor pentru ca au transferat neglijent mai multe sume de bani, intrand astfel in vizorului "oficiului pentru spalarea banilor".

Zanc i-a facut legatura cu Magureanu

Fosti ofiterii se cunosc foarte bine de la Cluj, de pe vremea in care Pantea a fost reactivat, la propunerea lui Roatis, in SRI, condus la acea vreme de Virgil Magureanu. Cel putin asa sustine Pantea, intr-un memoriu adresat, in 1995, lui Magureanu, publicat acum trei ani de ziarul ZIUA.

La acea data, Pantea era membru FSN (actual PSD) si a fost consilierul lui Grigore Zanc, prefectul judetului Cluj inainte de 199*

O perioada, Pantea a fost redactorul-sef al ziarului "Napoca Univeristara", lucru confirmat de Alin Fumurescu, ziarist clujean stabilit acum in SUA. Grigore Zanc ne-a declarat ca il stie pe Pantea de pe vremea in care au deschis impreuna, la Cluj, ziarul Azi.

Zanc isi aminteste ca Pantea era foarte activ, avand colaborari cu ziaristi si ziare locale prin intermediul agentiei sale de stiri "Mileniul III".

Fostul senator ne-a confirmat si informatia potrivit careia i-a aranjat lui Pantea o intalnire cu seful SRI Virgil Magureanu, insa, sustine Zanc, nu stie nimic despre rezultatul discutiei. La fel, si Roatis, era un cunoscut al prefectului Zanc.

Agentia SRI, proiectul lui Magureanu&Pantea

Care a fost scopul intalnirii dintre Magureanu si Pantea? Cel din urma sustine in memoriul sus amintit ca i-a propus sefului SRI "un proiect ce consta in crearea unei structuri de agentie de presa rentabila (si nebugetara) care sa permita intretinerea unei retele (sau mai multe) de agenti ai SRI in exteriorul Romaniei, in special in Europa de Est".

Adica, o agentie de presa a SRI!!! Contactat telefonic, Virgil Magureanu a confirmat pentru ZIUA de Cluj intalnirea cu Pantea si discutia pe marginea proiectului. Magureanu nu a vrut sa ne confirme daca Pantea a fost reactivat in SRI, indicand-ne sa cerem informatii oficiale de la SRI.

Per ansamblu, fostul sef al SRI crede ca astfel de "agentii" infiintate si supervizate de serviciile de informatii sunt lucruri obisnuite peste tot in lume.

In memoriul lui Pantea se dezvaluie si faptul ca a primit 10.000 de dolari, adica circa 3 milioane de lei la acea data, de la Magureanu pentru a infiinta agentia de presa. Magureanu nu-si mai aduce aminte de acest aspect, dar a confirmat ca pentru putin timp proiectul a functionat, apoi s-a stins pentru ca, sustine Magureanu, Pantea nu si-a indeplinit obligatiile.

Asadar, avem un ziarist, presupus ofiter SRI sub acoperire, care primeste bani publici pentru a derula activitati private. Acelasi personaj este cercetat in prezent pentru spalare de bani. Lucrurile nu se opresc aici.

Basescu, intervievat de presupusi infractori

Agentia de presa "Mileniul III", condusa de Pantea, a colaborat cu ziare din Transilvania si Bucuresti. Prin 1994, agentia a intrat in colaps, inregistrand datorii semnificative. Pantea s-a plans lui Magureanu de faptul ca nu a fost sustinut financiar pentru a continua proiectul. Inainte, acesta a fost trecut in rezerva de SRI pe motiv de lipsa de eficienta.

Ziaristul-ofiter s-a mutat la Bucuresti, unde si-a deschis mai multe firme, in conditiile in care avea datorii. Una din ele, "Publiferom LTD", firma offshore inregistrata in Cipru, a editat ziarul "Jurnalul feroviar", platita din banii Ministerului Transportului.

Pantea si Roatis - care dupa pensionarea din SRI s-a asociat cu fostul sau colaborator - au avut legaturi cu firmele Publiferom Advertising (infiiintata in 2001), Publiferom Printing (1999) si Publiferom SRL, din 1994.

Prin aceste firme s-a realizat si spalarea de bani cercetata acum de procurorii clujeni. Acum, Pantea conduce un post de televiziune al comunitatii romanesti din Canada si este stabilit la Vancouver. Postul se numeste "Eastern European Television". Marea surpriza e faptul ca Pantea i-a luat un interviu presedintelui Traian Basescu, cu ocazia vizitei acestuia la Washington.

Asta in conditiile in care Pantea era cercetat in Romania pentru spalare de bani!

ZIUA a publicat, in martie 2002, un memoriu adresat de Dan Pantea sefului SRI Virgil Magureanu. Informatiile sunt extrem de interesante, mai ales pentru procurorii care cerceteaza spalarea de bani. Asta pentru a intelege mai bine cu cine au de-a face. Va prezentam cateva fragmente:

"Primele contacte cu SRI - martie 1990, Bucuresti, Piata Aviatorilor: ne cunoastem (este vorba de Virgil Magureanu, caruia ii este adresat raportul lui Pantea) prin intermediul domnului Grigore Zanc, la primul miting oficial al FSN-ului. Erau de fata Octavian Stireanu si Stelian Motiu (fiul senatorului de Cluj Adrian Motiu)" (...) "Iunie 1990, Bucuresti, in biroul dvs. din Palatul Parlamentului.

Impreuna cu dl. Grigore Zanc inmanez un scurt text (2-3 pagini) dactilografiat, ce continea proiectul unei agentii de presa care sa fie acoperire pentru diferite activitati ale SRI-ului atunci constituit". (...) "Iunie '92, Cluj: inmanez lt.col.

Virgil Roatis, atunci adjunct sef de sectie la SRI Cluj si pe care-l stiam din copilarie deoarece a fost coleg si prieten cu tatal meu, colonel inginer la MApN, proiectul in noua forma. Solicitam sprijin material (3 milioane lei)" (...)

"Iunie 1992, Cluj-Bucuresti. Prin lt.col. Roatis, mi se comunica data unei intalniri cu dvs. Ma primiti zece minute (intr-un imobil de pe o straduta colaterala B-dului Ana Ipatescu), stiati de al doilea proiect scris, si cu acordul dumneavoastra pentru inceperea actiunii, ma trimiteti in aceeasi zi la col. (cred, pe atunci) Victor Marcu (aceasta a fost ultima noastra intalnire).

Acesta ma asculta, sta de vorba cu mine mai bine de o ora si-mi spune ca va da curs cererii de finantare, stia ca ati fost de acord cu proiectul. Omul de legatura imi este repartizat in persoana col. Ioan Pop, atunci sef de sectie la Cluj" (...)

"Toamna lui 1994. Lovitura finala mi-a dat-o col. Caraba (pe atunci, proaspat sef la SRI Cluj – n.red.), propunandu-mi scoaterea in rezerva pentru lipsa de eficienta, in octombrie 1994. Oricum, din aprilie 1994 n-am mai facut nimic pentru SRI, ci am cautat doar sa-mi salvez propria persoana. In prezent incerc sa ma descurc pe cont propriu si poate voi reusi sa platesc parte din datorii".