ZIARUL de Sibiu a descoperit o retea de traficanti de arme, formata din studenti din Republica Moldova, Ucraina, Rusia sau Bulgaria, care introduc in tara armament usor prin vama din Iasi. Din informatiile noastre, sunt cazati in caminul studentesc IPAS din Sibiu si sunt foarte vigilenti.

Ei lucreaza in grupuri bine organizate ai caror lideri sunt inaccesibil ochiilor simplului cumparator. Nu au cazier si lucreaza fara a lasa urme.

ZIARUL de Sibiu a intrat in posesia unui document primit prin canale neoficiale, care indica prezenta unei retele de traficanti de armament in caminul studentesc numarul 3, cunoscut si sub denumirea de IPAS.

Reproducem mai jos continutul integral al documentului, cu mentiunea ca autorul a dorit sa-si pastreze anonimatul, de teama unor consecinte nefaste ulterioare: „As vrea sa va informez asupra unor fapte care se petrec in caminul studentesc IPAS din Sibiu.

Aici isi desfasoara activitatea mai multi studenti care sunt veniti la studii din Basarabia si Ucraina care se ocupa cu arme pe care le aduc din tarile lor.

Cel care e in frunte e un student din Ucraina care este ajutat in activitatile lui de alti colegi care sint tot studenti cazati in caminul IPAS, din Rusia, Bulgaria si Basarabia. Am aflat ca ei se aduna inainte de a intra in vama intr-un sat si pornesc impreuna spre intrarea in Romania unde aduc pistoale si grenade.

Am mai aflat ca acestea sunt vandute in Sibiu la preturi mari: 50 de euro greneda, 150 euro un pistol si cam 1500 de euro un kalasnicov daca au cerere. Ei intra in tara prin vama din Iasi, dupa care ajung in Sibiu. Armele sunt distribuite in Sibiu, iar pentru cei care doresc cantitati mai mari beneficiaza de reducere.

Ei fac legea in caminul IPAS, au bani la greu care i-au obtinut din vanzarea de arme. Nu va scriu si numele meu pentru ca mi-e frica de ei".

Zambeste – maine vei muri

La intrarea in caminul studentesc IPAS se mai vad inca reminescentele perioadei apuse de acum 15 ani. Pe o sticla inramata sta scris cu litere albastre si rosii un motto sub care locuitorii din acest camin isi desfasoara activitatile: „Zambeste, azi e inceputul primei zile din viata ta".

In fiecare zi studentii de diferite nationalitati trec pragul acestui camin lovindu-se de aceste vorbe de duh. Daca tinem cont ca in spatele acestor cuvinte moartea cu dintii de foc asteapta sa muste din viata oricaruia dintre noi, ne-am gandi de doua ori inainte de a intra.

Linistea de pe holuri si florile verzi aranjate in ghivece sunt cumparate de banii invartiti de traficantii de arme si munitii. Leopardul din spatele gardului frumos vopsit este gata oricand sa-ti sara la gat.

Retea de nepatruns

Investigatiile efectuate sub acoperire in mediul atat de sensibil al traficantilor straini de arme s-au lovit inca din start de legea tacerii din partea celor din anturajul lor apropiat.

Ucraineanul din varful piramidei afacerii, al carui nume, real sau de imprumut soptit pe la colturi cu teama este Igor, le atrasese inca din anul 2004 atentia celor cu care intretinea relatii apropiate sa fie vigilenti in legatura cu persoanele din interiorul caminelor studentesti sau din afara acestora, care erau lovite brusc de dorinta de a

intra in posesia unor arme de diferite calibre, pe care acesta le importa din afara.

„Niciodata doritorii nu ajungeau direct la ucrainean, ci la oamenii de incredere din preajma sa. In cazul in care intamplarea ar fi adus un potential cumparator in contact direct cu el, acesta ii dadea cu flit la cererile sale.

Totodata incerca sa afle in paralel anumite date cu privire la persoane din preajma sa care s-a dovedit mai sloboda la gura si a scapat voluntar sau nu date despre operatiunile lui ilegale", sustine A.C., unul ocupantii caminelor studentesti, in care isi desfasoara activitatile ilegale membri retelei.

Profil de mafiot

Capul retelei este de origine ucraineana si si-a facut aparitia in peisajul sibian in perioada anilor 2000.

Caracter expansiv si cateodata nesabuit specific varstei de aproximativ 25 de ani, si-a creat cu usurinta relatii printre cetatenii straini veniti la studii in Sibiu, mai ales in randul celor care provin din spatiile slave cazati in caminele studentesti.

Amator de trai usor, "cneazul Igor" si-a descoperit repede acoliti in mediul studentilor pe care i-a transormat rapid in complici ai actiunilor sale de distribuire ilegala a armamentului. Potrivit unor surse din randul studentilor care doresc sa-si pastreze anonimatul, ucraineanul adopta un comportament duplicitar.

Pe de o parte pozeaza intr-o fire asezata, la locul ei, fara a iesi in evidenta cu aspecte negative de ordin comportamental. Pe de alta parte, in scurt timp si-a creat in cercul sau apropiat reputatia de lider informal, care impunea prin prestanta afisata in anturajul sau.

„Ceea ce am constatat in repetate randuri erau sumele mari de bani pe care le flutura cu nonsalanta prin fata ochilor nostri. La inceput nu am stiut despre provenienta acestor sume de ordinul a mii de euro, iar eu ma gandeam ca are anumite afaceri aici in Sibiu in stransa legatura cu oameni din Ucraina.

Am observat ca in camine studentilor le era teama sa vorbeasca depre sumele sale de venituri precum si daca acestea provin din afaceri cu arme", declara aceeasi sursa sub protectia anonimatului.

Traficanti in alb

Aceleasi cercetari au aratat ca si ceilalti cetateni slavi din retea, proveniti din spatiile Rusia, Ucraina, Bulgaria si Basarabia sunt croiti dupa chipul si asemanarea liderului lor, fiind foarte reticenti si circumspecti in a furniza informatii la cald cu privire la marfa mult ravnita.

Atitudinea lor era dublata de faptul ca acestia, la indemnul liderului ucrainean, erau cu simturile vigilente la eventualele controale ale organelor abilitate, fiind constienti de faptul ca legea penala romaneasca prevede pedepse aspre pentru detinatorii si distribuitorii de arme si munitie.

Aceleasi date in curs de verificare au evidentiat ca membrii retelei sunt "curati" din punct de vedere juridic, fara cazier, ceea ce induce ideea ca au lucrat cu meticulozitate in actiunile lor, inconjurandu-se numai de oameni fideli, care stiu sa taca atunci cand imprejurarile impun aceasta tacere.

Un singur caz judecat

In judetul nostru activitatea traficantilor de orice fel pare aproape nula, de vreme ce a existat un singur dosar pe masa judecatorilor sibieni. In 2001 doi soti cetateni germani de origine romana, Peter Kurt Buchholz si Maria Mhani, au introdus ilegal prin punctul de frontiera Nadlac arme si munitii.

Ei au fost descoperiti in urma unei razii efectuate de politie la domiciliul "adoptiv" al acestora din comuna Seica Mare.

Ei transportasera intr-un cos de alimente un pistol pentru gaz iritant lacrimogen tip revolver marca „Jaguar 80", calibru 9 mm; 20 de rachete pentru artificii folosite la pistolul Jaguar; o cartusiera cu 5 tuburi cartuse, calibru 12 mm pentru arme de vanatoare; un pistol de glont, calibru 6 mm si un pistol calibru 45 mm marca Autoloading.

Ei sunt cercetati pentru savarsirea infractiunii de nerespectare a regimului armelor si munitiilor. „Am avut un singur caz de trafic de arme, dar a fost prin 2001. De atunci nu am mai avut astfel de dosare la tribunal", declara Daniela Ulesan din cadrul biroului de informare al Tribunalului Sibiu.

SRI si Politia monitorizeaza

Surse avizate din cadrul Serviciului Roman de Informatii au lasat sa se inteleaga faptul ca acest organism colaboreaza indeaproape cu departamentele de specialitate din cadrul politiei sibiene pentru monitorizarea fenomenului si identificarea retelelor de traficanti de arme care actioneaza in judet precum si a ramificatiilor acestora pe

cuprinsul intregii tari.

Baza legala, care confera competente in domeniu acestui serviciu, o constituie Legea sigurantei nationale, care la art. 3 lit. k stipuleaza fara echivoc ca „sustragerea de armament, munitie, materii explozive sau radioactive, toxice sau biologice din unitatile autorizate sa le detina, contrabanda cu acestea, producerea, detinerea,

instrainarea, transportul sau folosirea lor in alte conditii decat cele prevazute de lege, precum si portul de armament sau munitie, fara drept constituie amenintare la adresa sigurantei nationale si se pedepseste conform legi.

Organul cel mai indreptatit prin lege pentru a proceda la identificarea si sanctionarea celor care fac trafic de arme este insa Politia Judetului Sibiu, care a derulat si anterior ample actiuni sub forma unor razii in caminele studentesti, pentru surprinderea in flagrant a celor care incalca legea.

" Raziile efectuate inopinat sunt mijloacele cele mai eficiente pentru identificarea si anihilarea unor astfel de retele." conchide Mersor Ceranu, sef de cabinet al IJP Sibiu.

Sapaturi la radacina

Dupa 1990, datorita instabilitatii politice si economice din Republica Moldova, studentii din aceasta tara au inceput sa treaca granita in Romania, la studii, profitand de prevederile protocolului interguvernamental incheiat in acea perioada intre cele doua tari.

Odata cu acest privilegiu, ei au profitat de legislatia fragila a Moldovei pentru a transporta in Romania si arme de dimensiuni mici, care aveau avantajul ca se puteau camufla cu usurinta, scapand vigilentei vamesilor.

Deplasandu-se in grupuri organizate si trecand cu regularitate pe la vama din Iasi, basarabenii scapau astfel neobservati. Gustul banilor a facut ca ilegalitatile sa continue.

Regumul politic al Republicii Moldova, precum si confruntarile cu Tiraspolul au facut ca traficul de arme in interiorul tarii sa infloreasca tot mai mult.

De aici a fost doar un pas pentru a trece granita si cum Romania este o piata vulnerabila din acest punct de vedere, cantitatile de arme si munitie traficate din spatiul estic sunt tot mai considerabile.

Dupa alegerea ca presedinte al lui Vladimir Voronin in Republica Moldova, capii structurilor mafiote au ramas neschimbati asa incat se continua pomparea cu armament si munitie spre tarile vecine.

Traficantii au ajuns astfel sa fie racolati din mediul studentilor care invata in strainatate, Romania fiind una din tintele cele mai predilecte.

In legea 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei in cadrul art. 3, lit k se prevede ca sustragerea de armament, munitie, materii explozive sau radioactive,

toxice sau biologice din unitatile autorizate sa le detina, contrabanda cu acestea, producerea, detinerea, instrainarea, transportul sau folosirea lor in alte conditii decat cele prevazute de lege, precum si portul de armament sau munitie,

fara drept constituie amenintare la adresa sigurantei nationale si se pedepseste conform legii.

Radu PETRINI