Dreptul la concediu, recunoscut in Dreptul Civil si in Constitutie, este un drept care priveste in mod nediscriminatoriu pe fiecare muncitor din tara. Prin zile de concediu se inteleg zilele lucratoare nemuncite (de luni pana sambata) si nu zile calendaristice considerate de regula libere sau alte sarbatori pentru care sunt prevazute zile libere.

Acestea fiind spuse, nu mai este nevoie sa mai adaugam ca, in Romania, un barbat isi poate lua concediu de… paternitate. Aliniindu-se la aceste reguli universal valabile, in Constanta barbatii au inceput sa ceara concedii de paternitate, motivand egalitatea dintre sexe.

Daca femeile vor sa fie pe acelasi picior de egalitate cu barbatii, atunci acestia, la fel de bine, isi pot lua zile libere pentru a creste copii nou-nascuti. Desi este o noutate in domeniu, acest fapt tinde sa devina o realitate.

Inspectoratul Teritorial de Munca Constanta ne-a confirmat faptul ca in municipiul nostru exista deja 7 barbati in concediu de paternitate, iar alti patru si-au depus cererile pentru a fi aprobate. Exista insa si unele diferente in cazul concediului de maternitate si cel de paternitate.

Astfel, o femeie, imediat dupa nastere, poate cere concediu fara alte explicatii ulterioare, insa un barbat trebuie sa faca dovada ca intr-adevar are un copil nou nascut, ca sotia sau concubina sa nu poate lipsi de la locul de munca si, cel mai important dintre toate, este faptul ca acesta trebuie sa dovedeasca faptul ca femeia il poate intretine.

„Daca un barbat pleaca in concediu de paternitate primeste o bonificatie de 6 milioane cinci sute mii lei, insa aceasta nu este plata pe concediu, ci se refera strict la cheltuielile pe care cei doi le au cu nou-nascutul. Concediul se acorda pe o perioada de maxim sase luni, spre diferenta de cel de maternitate care poate fi pana la doi ani de zile.

Aici exista, in ciuda tuturor argumentelor pro, o anumita discriminare, deoarece un barbat este considerat capul familiei si in consecinta trebuie sa o si intretina. Culmea este ca, unii barbati ar putea sa considere acest concediu o insulta, sub demnitatea unui barbat, insa nu s-a intamplat asa.

Cereri exista si vor exista in continuare", ne-a declarat inspector sef adjunct la Inspectoratul Teritorial de Munca Constanta, Marian Becheanu.

Femeile intretin familia

Astfel, in municipiul Constanta, pana la ora actuala, doi muncitori din cadrul Port Constanta, doi gardieni publici si trei soferi de camion din cadrul firmei Util Trans Constanta au solicitat si au primit concediu de paternitate. „Se spune ca barbatul nu poate fi o buna gospodina, dar in ultima vreme, femeile au tendinta de a prelua controlul, iar barbatul devine de casa.

Acest lucru inseamna ca poate fi si o dadaca excelenta", a mai adaugat Marian Becheanu.