SC Locato Construct SRL nu a reusit sa achizitioneze pachetul de actiuni la Arta Culinara Cluj, in ciuda faptului ca oferta formulata de firma clujeana prin intermediul Target Capital SA era unica.

Clujenii Radu Ster si Mircea Ilea, actionari majoritari la Locato Construct au oferit un pret de 12.500 lei/actiune, dar reprezentantii actionarului majoritar "culinar" sustin ca oferta este prea mica.

Astfel, SIF Banat-Crisana ramane actionarul majoritar la Arta Culinara Cluj si asteapta in continuare ca cineva sa ofere un pret mai bun, de cel putin 35.000 lei/actiune.

Vanzarea la bursa a actiunilor Arta Culinara Cluj se afla momentan in impas. Firma Locato Construct, unicul ofertant care s-a aratat cu adevarat interesat de achizitionarea actiunilor firmei, nu a oferit un pret mai mare de 12.500 lei/actiune.

S-ar parea ca aceasta oferta a nemultumit reprezentantii SIF Banat-Crisana, care ramane deocamdata actionar majoritar la societatea mai sus amintita.

Inca de la inceputul anului 2005, Locato Construct, prin administratorul sau de oferta, Target Capital SA, a demarat procedurile pentru cumpararea actiunilor la Arta Culinara.

La un moment dat, in luna martie a acestui an, lucrurile pareau ca au intrat in linie dreapta, iar Locato Construct urma sa devina noul actionar majoritar la firma clujeana.

Totusi, SIF-ul din Arad a dorit sa primeasca si alte oferte, dar pana acum nimeni nu s-a mai aratat cu adevarat interesat de achizitionarea pachetului de actiuni.

"Istoria" Artei Culinare clujene

Arta Culinara Cluj este o societate care s-a desprins din fostul I.C.S.A.P. (Intreprinderea Comerciala de Stat Alimentatie Publica).

Arta Culinara s-a divizat in mai multe societati, si anume: Pelicanul Marasti, Complexul Laboratoare Cluj, Parc SA Cluj-Napoca, Orizont Observator Cluj, Patiserie SA Cluj, Bistrita Cluj si Rapsodia SA Napoca.

Alte doua societati, Pastaioase si Varzaria, au fost preluate spre administrare de alte firme, dar au reusit sa-si pastreze specificul pentru care erau atat de apreciate de clujeni.

La ora actuala, pachetul majoritar de actiuni de la Arta Culinara Cluj este detinut de SIF Banat-Crisana, cu 87,40375% din actiuni. Restul actiunilor este detinut de alte persoane juridice, cu 9,87520% si de persoane fizice (cuponari), cu 2,72105%.

S-ar parea ca dintre persoanele juridice care detin actiuni la Arta Culinara face parte si A.P.A.P.S., cu 3,7574%. La inceputul anului 2005, actiunile au fost scoase la vanzare, dar nici pana in ziua de azi procesul nu a fost incheiat.

Unicul ofertant

SC Locato Construct, firma patronata de Radu Ster si Mircea Ilea, este singurul ofertant pentru actiunile Artei Culinare clujene. Pretul oferit de Locato este de 12.500 lei/actiune, un pret de 6.3 ori mai mare decat cel cotat initial la bursa.

Mircea Ster, unul dintre sefii firmei de constructii, este un cunoscut om de afaceri, el fiind si patronul UPC-ului. Se pare ca spatiile apartinand Artei Culinare au mare cautare, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care firma lui Ilea si Ster "se lupta" de atata timp pentru a pune mana pe actiuni.

Respectivele spatii sunt foarte bine cotate, iar cine va reusi sa intre in posesia lor va profita din plin de avantajele financiare oferite de acestea. Un exemplu elocvent in acest sens este Rotiseria de pe strada Fabricii nr. 3, care, in urma unei licitatii, a intrat in posesia Mariei Dinea, secretara managerului general.

Contracandidata acesteia a fost nimeni alta decat ex sefa de unitate. Personalul de la Arta Culinara se teme ca un eventual cumparator al societatii ar putea vinde, inchiria sau da alta destinatie respectivelor spatii, iar cei care au muncit aici dintotdeauna ar fi in pericol sa ramana fara slujbe.

Oferta Locato Construct a venit intr-un moment "favorabil", cand, prin Ordonanta de Guvern 83/2004, tranzactiile imobiliare dintre agentii economici sunt scutite de plata TVA-ului.

Astfel, se aplica asa numita "taxare inversa": partile implicate intr-o tranzactie vor fi nevoite sa mentioneze TVA-ul aferent atat jurnalului de vanzari, cat si celui de cumparari.

Deci TVA-ul va figura atat ca si taxa colectoare, cat si ca si taxa deductibila, fara a avea loc plati efective intre cele doua parti.

Suma cu care s-ar alege potentialul cumparator, SC Locato Construct SRL, in urma tranzactiei ar fi de circa 13.485.000 lei, aceasta in cazul in care ar achizitiona actiunile la pretul de 12.500 lei/bucata.

Nemultumirile banatenilor

Catalin Dobrescu, directorul departamentului tranzactii de la SIF Banat-Crisana, ne-a declarat urmatoarele: "Actiunile detinute de noi la Arta Culinara Cluj nu au fost vandute deoarece oferta publica de preluare formulata de SC Locato Construct SRL ne-a nemultumit din punct de vedere al pretului, care era prea mic, cifrandu-se in jurul valorii de 12.500 lei/actiune. Astfel, oferta formulata de Locato Construct s-a incheiat fara nici o tranzactionare, SIF Banat-Crisana ramanand in continuarea detinatoarea pachetului majoritar de actiuni la Arta Culinara Cluj".

Dobrescu a precizat ca nu au mai existat si alte oferte oficiale pentru achizitionarea pachetului de actiuni de la Arta Culinara.

Totusi, directorul departamentului de tranzactii de la SIF Banat-Crisana, admite ca: "Au mai fost si alti ofertanti care s-au aratat interesati de actiunile detinute de noi la societatea clujeana, dar acestia nu au formulat nici o oferta oficiala".

Dobrescu mai spune ca: "La inceputul anului, SIF Banat-Crisana ar fi cedat actiunile detinute la Arta Culinara Cluj la un pret de 35.000 lei/bucata, dar la ora actuala pretul ar putea fi mai mare deoarece actualizarea preturilor se face in functie de piata imobilara".

Situatia Artei Culinare pe semestrul I 2005 nu este roza

In raportul intocmit de directorul general al Artei Culinare, Teofil Marginean si de directorul economic Cornel Vaida, se arata ca la finele primului trimestru al anului 2005, societatea a desfasurat urmatoarele activitati: alimentatie publica in 7 unitati, vanzare cu amanuntul a produselor alimentare si nealimentare in 3 unitati, productie de cofetarie si patiserie in 1 unitate si inchiriere de spatii. Deci, mare parte a unitatilor ce intra in componenta Artei Culinare si-au pastrat specificul.

Din analiza Bilantului incheiat la data de 31 martie 2005, reiese ca totalul activelor societatii minus datoriile curente este de 114.984.921 mii lei, rezultand o diferenta in minus de 1.591.632 mii lei fata de inceputul anului.

In raport se precizeaza ca aceasta diferenta se datoreaza in principal cresterii datoriilor ca urmare a repartizarii profitului net ca dividende si a cotei de participare la profit. In ceea ce priveste activele imobilizate, acestea sunt in suma de 115.908.903 mii lei in perioada trimestrului I din 2005.

Diferenta fata de inceputul anului 2005 este de 450.015 mii lei, adica se inregistreaza o scadere cu 0.39%. Acestea se impart in imobilizari corporale si imobilizari financiare.

La imobilizarile corporale se inregistreza o diferenta de 450.015 mii lei, scaderea datorandu-se in principal cresterii amortizarii grupei "Constructii" ca urmare a reevaluarii activelor. Inca o scadere! S-ar parea ca situatia artei culinare nu este prea roz.

Totusi, la activele circulante se inregistreaza o diferenta in plus de 149.453 mii lei. Nivelul stocurilor a scazut cu 725.121 mii lei datorita vanzarii marfurilor din unitatile inchiriate. La creante se inregistreaza o mica diferenta in plus fata de inceputul anului, de 39. 216 mii lei.

Un capitol important, casa si conturile la banci, are parte de o usoara crestere cu 913.790 mii lei, rezultata din faptul ca s-au constituit noi depozite bancare si din cauza tichetelor nedecontate.

Cheltuieli discutabile si datorii catre salariati

Cheltuielile in avans reprezinta o alta "gaura in buget": s-au cheltuit 170.849 mii lei cu asigurari auto, abonamente parcari, abonament Monitorul Oficial etc. Arta Culinara Cluj are si datorii, care se cifreaza in jurul sumei de 7.286.346 mii lei. Acestea cuprind datorii catre furnizori, actionari, salariati.

In raport se specifica ca datoriile au crescut din cauza dividendelor pe anul 2004. Rezulta ca, la data de 31 martie 2005, societatea are datorii curente nete in valoare de 497.580 mii lei. Si capitalurile proprii ale societatii au scazut in primul trimestru al anului 2005 ca urmare a repartizarii profitului aferent anului 2004.

Analizand contul de profit si pierdere incheiat la 31 martie 2005, rezulta ca veniturile si profitul brut al societatii au inregistrat o mica crestere, dar au crescut si cheltuielile totale.

De asemenea, in raport se mai mentioneaza ca arta Culinara nu a inregistrat cheltuieli financiare, profitul din aceasta activitate fiind de doar 46.501 mii lei. Cei doi directori precizeaza ca nerealizarea veniturilor financiare se datoreaza scaderii dobanzilor acordate de banci pentru sumele depuse in depozite bancare.