Partidul Social Democrat a depus ieri, la adresa guvernului Tariceanu, motiunea de cenzura "Dictatura si incompetenta Guvernului impotriva integrarii europene a Romaniei", semnata de 133 de senatori si deputati. PSD considera pachetul de legi depus la Parlament de catre Guvern ca fiind expresia unui targ politic intre partidele componente ale coalitiei majoritare.

"Prin acest targ politic, PNL urmareste satisfacerea intereselor clientelei sale, PD vizeaza intarirea tendintei autoritariste a Presedintelui Traian Basescu prin subordonarea justitiei, in timp ce UDMR accepta sa sprijine aceste masuri in schimbul adoptarii legiiminoritatilor nationale", se arata intr-un comunicat al PSD.

Deputatul PNL Horea Uioreanu sustine ca a aflat "din surse sigure" ca PSD a depus motiunea de cenzura doar pentru "a nu pierde momentul mediatic". El spune ca PSD se teme de eventuale alegeri anticipate, motiv pentru care, pentru a nu risca sa se ajunga la caderea actualului Guvern, un posibil prim pas spre anticipate, PSD va vota impotriva propriei motiuni.

"PSD va incerca sa impace si capra si varza", a afirmat Uioreanu. El spune ca orice motiune de cenzura este un moment pentru opozitie de a iesi in fata, iar PSD-ul nu poate rata un asemenea moment. "Am o informatie din primul esalon al PSD ca exista un ordin ca 30-40 de parlamentari de-ai lor sa nu sustina motiunea de cenzura", spune deputatul PNL.

La insistentele presei, Uioreanu a dezvaluit faptul ca sursa sa este un "vicepresedinte PSD, barbat si sudist". El mai spune ca in PSD exista teama ca parlamentarii Aliantei D.A., sau o parte dintre ei, ar putea sustine motiunea de cenzura initiata de PSD, fortand caderea Guvernului, din dorinta de a provoca alegeri anticipate.

Pentru a evita orice risc ca propria motiune sa adune numarul necesar de voturi pentru a dobori Guvernul, PSD si-ar fi luat, conform lui Uioreanu, aceasta masura de siguranta.

"PSD-istii vor face joc de bile" a spus Uioreanu, cu referire la faptul ca motiunea de cenzura va fi supusa, in Parlament, votului secret cu bile. El a refuzat sa precizeze daca temerea PSD-ului, despre care vorbea, cum ca ar fi posibil ca parlamentarii Aliantei sa voteze impotriva Guvernului, ar fi motivata sau nu. "Vom discuta in grupurile parlamentare si vom decide ce vom face".

Surprinzator, Uioreanu pare a fi mai la curent cu intentiile opozitiei, decat cu cele ale propriilor colegi de partid si de Alianta.

"Nici vorba", spune Ioan Rus

Cum, din Coalitia aflata la Guvernare, in acest moment, doar PD-ul mai pare interesat in organizarea de alegeri anticipate, parlamentarii acestui partid sunt cei mai susceptibili de "tradare". "Nu cred ca vor fi fortate, cu aceasta ocazie, alegerile anticipate", a declarat deputatul PD Daniel Buda. "Cele doua pachete de legi sunt mult prea importante pentru a fi respinse din interese politice.

Nu aceasta va fi parghia pentru alegeri anticipate", a mai adaugat el. Buda a mai spus ca, daca va fi nevoie, se vor gasi destule alte parghii pentru a declansa alegeri anticipate.

"Nici vorba de asa ceva", a contrazis "dezvaluirile" lui Uioreanu vicepresedintele PSD, Ioan Rus. "Inca de luni, in cadrul Biroului National, s-a stabilit ca, daca nu ne vor fi luate in seama amendamentele depuse sau macar o mare parte dintre ele, PSD va depune o motiune de cenzura", a mai adaugat Rus.

Dintre cele 83 de amendamente depuse de parlamentarii PSD, doar sase au fost acceptate si insusite de Guvern. "Nu ma intereseaza ce spune Uioreanu. Nu exista un asemenea ordin", a conchis Rus, care a declarat ca PSD nu se teme de alegerile anticipate.