Motto: "In Primarie nu voi face politica, ci administratie, in folosul cetateanului, indiferent ca este roman, ungur, neamt sau rrom!" (Emil Boc, 2004)

Primarul Clujului si echipa sa au bifat un an de administrare a orasului.

Dupa 12 ani de domnie a lui Gheorghe Funar, in cladirea de pe strada Motilor 1-3 s-a instalat un jurist relaxat si jovial, care vorbeste mult si repede - un adevarat soc pentru angajatii Primariei, obisnuiti sa raporteze chiar si cate foi de hartie au consumat intr-o luna sau sa ceara aprobare tocmai "de sus" pentru cantitatea de sapun cumparata in primarie.

Promisiunile lui Boc

Programul pe care Boc il propunea in numele Aliantei DA, formatiune pe care a reprezentat-o in cursa pentru Primaria Clujului, cuprindea o serie de promisiuni.

Astfel, Boc vorbea despre constructia de locuinte, modernizarea drumurilor, reduceri sau gratuitati pentru tineri si pensionari, deschiderea Clujului catre investitii straine, administratie si nu politica in Primarie, precum si despre vanzarea spatiilor comerciale, care ar ajuta bugetul local.

Unul din proiectele sale era incubatorul de afaceri: "Voi pune la dispozitie oamenilor cu idei validate un spatiu si un credit de 3.000, 4.000, 5.000 de euro, garantat de Primarie", afirma Boc.

Iata cum explica Boc conceptul incubatorului de afaceri: "Un tanar cu idei vine la mine, eu ii pun la dispozitie spatiu gratuit, il ajut sa ia un credit, garantez eu, ca municipalitate, in baza unui concurs realizat serios, in baza ideilor, el isi dezvolta o afacere, creeaza locuri de munca, il tin acolo 5 ani, a apucat sa prinda picioare, il dau afara, pentru ca deja va fi in stare sa-si conduca propria afacere, si vin altii".

Totodata, actualul primar isi propunea infiintarea unui "consiliu al seniorilor Clujului, in prima faza pe cartiere, apoi la nivelul Clujului, sa avem un consilier local sau viceprimar care sa se ocupe de organizarea acestor consilii pentru a lua ideile Clujului".

Despre investitii, numai de bine

Boc avea in gand si infiintarea, in Primarie, a unui birou de consiliere pentru investitori, dar si a unui birou pentru redactarea de programe pentru atragerea de fonduri europene. Un scop al programului sau administrativ era crearea unei clase de mijloc la Cluj, ceea ce ar fi adus locuri de munca bine platite.

Boc mai promitea concesionarea de terenuri la preturi mici si facilitati fiscale pentru cei care doresc sa-si faca firma aici si sa aiba sediul fiscal in Cluj; transparenta si inchiderea definitiva a Clujului vizavi de spaga si coruptie si atragerea si mentinerea resurselor in comunitate.

Tot la capitolul consiliere, Boc promitea si infiintarea unui serviciu de consiliere juridica la Primarie pentru a asigura consultanta necesara celor cu probleme legate de casele nationalizate. El mai afirma ca nu va refuza "niciodata o firma care va veni in Cluj si va demonstra ca vrea sa faca o investitie straina".

"Terenuri se gasesc, sunt cunoscutele Borhanci, Lombului, apoi pot sa cumpar eu, ca municipalitate, de ce sa nu cumpar de la Apahida, sa ma duc, sa ma extind cu municipiul", sustinea Boc necesitatea acceptarii investitiilor straine.

Locuinte pentru toata lumea

In privinta crizei de locuinte, Boc spunea ca va construi "pentru buzunarul fiecaruia". "Voi incepe cu locuintele sociale. Noi avem deja redactat proiectul de buget pentru anul 2005. 500 miliarde vom lua din bugetul local, iar 500 miliarde ii vom atrage din parteneriate. In total, 000 de miliarde de lei.

Din ei se pot obtine 500 de locuinte, cu o suprafata de 50 de metri patrati, care vor fi date cu chirie intre 200.000 si 400.000 de lei", afirma Boc. Totdata, el sustinea ca va propune Consiliului Local (CL) instituirea creditului municipal, "care inseamna ca eu voi garanta constructia locuintei si tanarul va primi rate pentru acest lucru".

"Cand tanarul nu mai poate sa plateasca ratele, Primaria va prelua proprietatea, iar banii platiti ca rate ii voi considera ca bani pentru chiria anticipata", explica actualul primar. El mai spunea ca va da posibilitatea celor care stau in locuinte sociale sa si le cumpere in timp.

Pentru cei cu bani, Boc promitea un parteneriat public-privat, potrivit caruia ei isi vor construi locuinte private, spre vanzare, iar Primaria va duce toate utilitatile necesare pe terenul pe care se construieste (apa, canalizare, gaz, curent).

Tot pentru a incuraja constructiile, Boc sustinea ideea desfiintarii taxei de scoatere din circuitul agricol a terenurilor pentru constructii in intravilan. "Vreau sa dezvolt orasul pe orizontala, eu voi duce utilitatile la terenuri, iar impreuna cu CL voi suporta o parte din taxa aberanta de scoatere din circuitul agricol", promitea viitorul primar.

Strazi bune, curatenie si parkinguri

Alianta D.A. venea, prin Emil Boc, si cu un "plan global de reparatie a strazilor". "Repararea se va face prin licitatii transparente si cu garantii de minim 2-3 ani. Vom mentine programul de asfaltare. Nu vor fi firme avantajate, ale unei gasti care vrea sa se instaleze la Cluj", avertiza Boc.

"Voi respinge toate acele actiuni de realizare a reparatiilor strazilor doar de forma si fara o garantie de minim 3 ani. Baiete, nu rezista 3 ani, platesti, te chem, si pe langa faptul ca te dau in judecata sa recuperez prejudiciul, nu mai ai ce cauta la mine la nici o licitatie, veci", avertiza candidatul Aliantei D.A.

Pentru eterna problema a deseurilor, Boc propunea "incineratorul (care produce zgura pentru asfaltare) sau groapa ecologica". Totodata, el vorbea despre necesitatea colectarii selective a deseurilor: "Voi acorda facilitati (scutiri de impozite) acelor asociatii de proprietari sau cetateni care vor aplica programul de selectie separata a deseurilor", spunea Boc.

El a avut grija sa mentioneze si necesitatea amenajarii de noi spatii verzi, alaturi de conservarea celor deja existente ("amenajari la Parcul Rozelor, Canalul Morii si pe malurile Somesului").

Cum si curatenia Clujului a reprezentat, de cativa ani incoace, o problema, Boc promitea ca Primaria, sub conducerea sa, va cumpara "masini performante, cu perii, care vor curata orasul. "Nu vom face cum se intampla acum - sa ridicam praful, iar mizeria ramane.

Intretinerea acestei curatenii se va face si prin sensibilizarea bunului simt, in colaborare cu posturile TV locale, dar si prin amenzi drastice, severe, si munca in folosul societatii", explica Boc. Cat priveste traficul rutier, extrem de aglomerat, solutia lui Boc era unda verde: legarea semafoarelor in sistem. "Sa fie sincronizate.

Astfel, prin unda verde, se decongestioneaza, in prima etapa, circulatia", explica Boc. A doua etapa o reprezenta, in conceptia sa, constructia de parkinguri: "Sustinem constructia in Piata Mihai Viteazu, in Avram Iancu, in Manastur.

Sa facem niste pasaje pietonale subterane, acolo mai inchiriem oamenilor spatiile, sa-si vanda produsele, si gasim modalitatea de a crea mecanismul investitional", isi expunea Boc ideile.

Protectie sociala

Boc promitea ca nu va mari taxele locale pentru a ajuta bugetul local. "Vom stabili nivelul minim de taxe, vom continua scutirile care exista, dar, prin compensare, voi atrage resurse materiale din alta parte, cum ar fi firmele care aduc locuri de munca, care vor beneficia de scutiri de taxe", explica el.

Primarul avea in plan asigurarea unor centre medicale permanente in toate cartierele Clujului, programe sociale pentru a ajuta oamenii sa isi procure medicamente, privatizarea si vanzarea spatiilor medicale si marirea sumelor prevazute in buget pentru spitale. "Propunem 80 de miliarde pentru sanatate", afirma Boc.

El mai credea ca pensionarii Clujului cu pensii foarte mici trebuie sa beneficieze de asistenta medicala gratuita si isi propunea sa le-o acorde printr-o colaborare cu Asociatia Pensionarilor: "Vom gasi modalitati de a-i ajuta pe cei cu venituri foarte mici".

Boc a militat si pentru scutiri aplicate pensionarilor, studentilor, elevilor, persoanelor cu venituri reduse, pentru transportul in comun si ajutoarele de caldura.

El propunea si solutia centralei termice de scara sau de bloc, promitand ca "in razboiul acesta voi fi intotdeauna de partea cetateanului si nu a Regiei (de Termoficare – n.red.), care fura si care gestioneaza prost acest agent termic".

Candidatul de atunci la Primarie promitea ca va construi terenuri de sport si panouri de baschet, care ar putea fi folosite si pe timpul noptii, in toate cartierele, si ca se vor infiinta cluburi sportive – pentru ca vedea in sport solutia combaterii gastilor de cartier si a problemelor tinerilor cu drogurile.

Copiilor care trebuie sa schimbe mai multe mijloace de transport pentru a ajunge la o sala de sport Boc le promitea ca le va asigura (tuturor celor care vor face dovada ca sunt membri la un club de sport) transport gratuit pe toate liniile.

Iar pentru cei fara posibilitati materiale de a-si achizitiona echipament sportiv, bugetul Primariei oferea solutia: "O minge de baschet, o racheta de tenis, eu pot sa le pun la dispozitie bugetul Primariei", promitea Boc. Si, tot pentru cei cu posibilitati materiale reduse, Boc promitea ca Primaria va oferi un serviciu gratuit de meditatii pentru admiterea in liceu sau la facultate.

Reorganizare la Primarie

Printre ideile dupa care Boc dorea sa reorganizeze Primaria se numarau urmatoarele: toti angajatii sa devina functionari publici, angajari pe baza de concurs, un proiect de a prezenta anual modul de cheltuire a banului public, intr-o "cartulie, unde sa fie trecut inclusiv salariul celui de la poarta, al femeii de serviciu, toate cheltuielile ce tin de banul public".

Viitorul primar promitea ca va aduce in fata CL proiecte "bine fundamentate in interesul cetateanului, cu licitatii transparente si nu trucate, cu interesul general pus pe masa". In cazul in care proiectele sale ar fi impiedicate politic, Boc avea solutii: el isi propunea prezentarea in direct a sedintelor de CL si cererea ca toti consilierii sa voteze nominal.

Si, nu in ultimul rand, Boc a propus instituirea, prin lege, a unui registru al promisiunilor electorale: "Ceea ce spun oamenii in campanie sa se noteze, sa se scrie, sa se mentina, iar pe parcursul mandatului si la final, cetatenii sa aiba posibilitatea sa-l traga la raspundere pe acel politician care a reusit sa fie ales pe baza voturilor clujenilor sau al altor cetateni in alte orase. Eu propun si in continuare, si aici, la Cluj, acest registru".

"Clujul european"

"In primul rand voi deschide Clujul. Este obiectivul principal, sa-l deschid investitiilor autohtone, investitiilor straine, sa pun capat practicilor de spaga si coruptie si de afaceri clientelare in familie sau in cercuri de interese si sa-l deschid tuturor.

Clujul are nevoie de o alta imagine, de un oras european in care fiecare cetatean, indiferent de etnie, roman, maghiar, german, sa se simta la el acasa, tratat in mod egal si fara nici un fel de discriminari. Acesta este Clujul pe care il doresc, il doresc pentru mine, pentru familia mea, pentru copii mei si pentru toti cei care locuiesc acolo". (Emil Boc, 2004)

Realizarile lui Boc

Angajatii Primariei ar fi urmat sa devina cu totii functionari publici si, astfel, in Primarie sa se faca administratie si nu politica. Suntem in iunie 2005 si angajatii Primariei nu sunt inca functionari publici, deoarece exista un proces pe aceasta tema cu prefectul, proces aflat in faza de…suspendare, de mai bine de 6 luni.

Motivul invocat de primar este situatia posturilor din administratie, care sunt blocate prin ordonanta guvernamentala, de vechiul guvern, ordonanta pe care guvernul Aliantei D.A. a lasat-o inca in vigoare.

Acelasi motiv l-a impiedicat pe primar si sa organizeze concursuri pentru a-si putea indeplini promisiunea electorala conform careia se vor organiza concursuri in Primarie, iar cei care nu vor fi de accord, vor fi invitati sa plece.

La un an de la instalarea in functie, Boc inca mai lucreaza intr-o proportie covarsitoare cu oamenii lui Funar si chiar si pe cei care i-a adus in primarie i-a instalat in functii fara concurs.

Succes la spatii

Una din marile realizari este, insa, vanzarea spatiilor comerciale promisa de Boc in campanie. Pentru prima data de la aparitia legii 550, comisia de specialitate a Consiliului Local a functionat in primarie in conditii de normalitate.

Astfel, pana in prezent a fost negociata vanzarea a peste 100 de spatii din cele 652 aflate pe lista, s-au semnat 30 de contracte de vanzare-cumparare si s-au incasat la buget circa 21 de miliarde de lei. De asemenea, au fost evaluate deja peste 250 de spatii.

Incubatorul de afaceri e pe drum

Boc promitea realizarea unui incubator de afaceri. Desi a avut probleme in CL cu acest proiect, consilierii respingandu-l o data, Boc a reusit sa obtina aprobarea incubatorului, care ar urma sa fie realizat in colaborare cu Consiliul Judetean si cu municipalitatea Baia Mare. Actualmente, proiectul este elaborat si in faza de discutii avansate cu partenerii de realizare.

Consiliul seniorilor Clujului

Aceasta idee a fost inlocuita cu Consiliile Consultative Cetatenesti, care au si fost organizate rapid dupa castigarea alegerilor, in toate cartierele orasului. La sedintele de constituire a participat chiar primarul Boc, care – astfel - a aratat ca vrea sa pastreze contactul cu cei care l-au ales si cu problemele lor.

Investitori si birouri de consiliere

Biroul de consiliere pentru investitori si cel pentru redactarea de programe pentru atragerea de fonduri europene nu au vazut inca lumina zilei. Dar este perfect adevarat ca, de la instalarea lui Boc la Primarie, s-au perindat o gramada de investitori, chiar daca proiectele lor de investitii se lasa asteptate.

Si aici ne referim, de exemplu, la mult anuntatul hypermarket Cora, care ar trebui sa fie gata la anul, iar pe terenul aferent nu se zaresc nici un fel de lucrari. Astfel ca, la capitolul investitori, putem bifa cu multa mandrie doar capitolul de "veni, vidi".

Nu spagii

La acest capitol avem, intr-adevar, o Primarie tapetata cu anuntul portocaliu "Aici nu se ia mita". Si cam atat...

Locuinte pentru toata lumea

Desi Boc promitea nu mai putin de 500 de locuinte, s-a reusit doar concesionarea a doua terenuri, pe strada Coastei si pe strada Viilor, unde se vor construi locuinte in parteneriat public-privat. De asemenea, s-au continuat in ritm foarte lent lucrarile la cele doua blocuri de pe Calea Manastur, care vor fi gata abia la anul. Nici o panglica de inaugurare taiata...

Strazi bune

Licitatia pentru cele 288 de strazi este cea mai importanta realizare la acest capitol. Din pacate, faptul ca una din firmele participante la licitatie a dat in judecata Primaria va duce la amanarea lucrarilor pana in 2006.

Licitatiile pentru plombarea si repararea de strazi au adus la lumina, din nou, firme care de multe ori isi bat joc de banul public, lucreaza pe ploaie, nu respecta termenele si dau garantii de…6 luni pentru lucrarile efectuate.

Parking-uri la licitatii

Primaria a reusit sa inceapa deja procedurile de organizare a licitatiilor pentru realizarea de parking-uri in Piata Mihai Viteazul si in Piata Avram Iancu, in spatele Pietei Marasti si langa Primarie, pe strada Motilor, numerele 3-5. S-a realizat si o asociere cu Regia Autonoma a Domeniului Public (RADP), pentru un teren de langa Cimitirul Central, pe care sa se ridice un parking. Deocamdata, totul e la stadiu de proiect.

Groapa ecologica e inca departe

S-a continuat procedura de obtinere a avizelor pentru proiectul de groapa ecologica, din finantare europeana, dar Pata Rat a ramas inca deschisa. S-a organizat o licitatie pentru crearea a 100 de noi puncte gospodaresti, unde sa se inceapa, intr-un program-pilot, colectarea selectiva a deseurilor.

Curatenia

Napoget, firma care avea contract cu Primaria pentru curatenie, a cumparat o masina mare pentru spalat strazile si maturat si doua masini mai mici, cu perii pentru maturat trotuarele si curatatul strazilor la bordura.

"Rezultatul" s-a vazut din plin in primavara, cand Clujul a fost plin de mizerie pe marginea drumurilor si de praf, incat a fost necesara scoaterea elevilor la "munca voluntara" si organizarea unei intreceri "socialiste" intre asociatiile de proprietari, intrecere care a costat bugetul local 2,4 miliarde de lei, banii fiind oferiti ca premii invingatorilor.

Traficul in studiu

S-a inceput si studiul asupra traficului, care insa va dura 2 ani si care, pana in prezent, s-a materializat numai prin crearea unor sensuri unice noi.

Protectie sociala

Printr-o hotarare de Consiliu Local, votata luna trecuta, nivelul taxelor locale a ramas acelasi si pentru anul 2006. De asemenea, s-a asigurat transportul gratuit integral pentru pensionari pe toate rutele din oras. Iar elevii vor beneficia de transport cu reducere, incepand din aceasta vara, si pe perioada vacantei. Elevii au primit si * 000 de abonamente gratuite la teatru si opera.

S-au inaugurat si cateva centrale termice de bloc, pe strada Mamaia si pe strada Dragalina, care sunt destinate scaderii facturilor la energie termica si cresterii confortului termic al beneficiarilor. Copiii si tinerii au beneficiat si de 12 noi locuri de joaca, dar si de o intrecere sportiva cu mesaj antidrog.

Plusuri si minusuri

"Principala realizarea este ca am reusit sa restabilesc normalitatea politica la Cluj si sa deschid acest municipiu catre investitiile straine si autohtone, demarand cele mai importante proiecte care vizeaza modernizarea a aproape 300 de strazi, constructia parking-urilor supraterane din municipiu.

In planul nerealizarilor, cred ca nu am reusit sa inlatur toate mentalitatile si toate practicile specifice fostei administratii mostenite de la fostul primar al Clujului", a declarat Emil Boc, cu o zi inainte de prezentarea raportului de activitate in primul an de mandat la Primaria municipiului Cluj-Napoca.

Realizarile primarului Boc

Licitatii transparente, Consilii Cetatenesti de cartier, Gratuitati sau reduceri pentru tineri si pensionari, Centrale termice de bloc sau de scara, Incubator de afaceri, Locuri de joaca, Patinoar, Vanzarea de spatii comerciale, Imediat dupa castigarea alegerilor, nu a inceput "vanatoarea de vrajitoare" si nu a creat o stare conflictuala in Primarie