„Pentru copiii maghiari de aici, limba romana este o limba straina!". Expresia apartine nimanui altuia decat directoarei unei scoli din orasul Valea lui Mihai, cadru didactic, cetatean roman, care preda la o scoala finantata de Guvernul Romaniei si care ia simbrie din vistieria Statului Roman.

Femeia s-a plans presedintelui, inca in exercitiu al Ungariei, Madl Ferenc, sosit in Valea intru satisfacerea unei doleante personale a insistentului episcop Tokes Laszlo. „Pacat de ungurii care au ramas aici", s-a scapat Madl.

GAZETA a fost prezenta la intalnirea sefului statului maghiar cu oficialii romani care s-au sfatuit, intr-un cadru extrem de restrans, in Valea lui Mihai sambata, 18 iunie, cum sa faca si ce sa dreaga pentru ca ungurii din zona sa isi redobandeasca identitatea nationala.

Desi urbea este populata cu o majoritate covarsitoare de unguri, in numar de 8.600 fata de cei 1.500 de romani — judecand dupa apartenenta confesionala, iar satele din imprejurime la fel, oficialii se plang continuu ca le lipseste spiritul nationalist de dincolo de granita.

Nordul Bihorului este un teren foarte fertil pentru iredentistii care, de vreo 15 ani incoace, apeleaza la orice tertip pentru a promova un soi de autonomie a regiunii.

Unul dintre mijloacele folosite este promovarea personalitatii unui fost preot reformat, Sass Kalman nascut in Galospetreu, judecat si executat de regimul comunist pentru inalta tradare, participare la actiuni subversive si cu caracter terorist indreptate impotriva Statului Roman si incitare la ura interetnica si rasism.

Pe fondul acestor actiuni concertate si sustinute pe fata de Tokes si acolitii sai din gruparea radicala a UDMR, iar din umbra de statul maghiar, vizita presedintelui Ungariei in Valea lui Mihai, polul spiritual al ungurimii din nordul Bihorului, pare cel putin ciudata.

Reporterii GAZETEI au aflat de vizita si s-a autoinvitat la intalnirea de taina. Unde au stat ca un ghimpe-n coastele majoritatii celor prezenti.

Cu lectia invatata

Madl, aflat intr-un periplu de doua zile in Romania prin Satu Mare si Salaj, a ajuns in Valea lui Mihai la ora 18.40, cu aproape ora si jumatate intarziere fata de programul stabilit.

Dupa ce a fost intampinat de doua ansambluri folclorice, care l-au delectat cu dansuri specifice din regiunea Alföld (Ungaria), Madl a tinut sa le stranga mana frumoaselor unguroaice, prezentate de primarul din Valea, Kovacs Laszlo.

Acesta nu a scapat ocazia sa-i sopteasca smechereste batranului presedinte: „Frumoase foc, da’ sa vedeti ce frumoase sunt dezbracate". Nu de alta, dar sa nu dezminta zvonurile care spun ca fostul deputat din aripa radicala a UDMR Bihor e un crai atat de mare ca-l stie tot orasul.

La speech-urile de protocol, vorbitorii au punctat, ca la carte si cu lectia bine invatata de acasa, scopul vizitei — stabilirea unor repere pentru dezvoltarea microregiunii Valea Ierului, care cuprinde cele mai sarace zece sate din nordul Bihorului, alaturi de alte 54 de localitati din Satu Mare si Salaj.

Dupa care s-a urcat in sala de sedinte a Primariei din Valea, moment in care primarul Kovacs Laszlo a anuntat in varful buzelor ca presa nu e invitata. Jurnalistii s-au invitat, insa, singuri.

Palinca de la Sass

La masa de discutii, asortata din belsug cu papica si bauturica au asistat cei zece primari ai localitatilor bihorene incluse in microregiunea Valea Ierului.

Cand s-a dat startul discutiilor, fiecare a ridicat un pahar de palinca in timp ce Tokes a punctat ca spirtoasa e tare buna, mai ales ca-i facuta taman in satul natal al lui Sass Kalman.

Tot episcopul a tinut sa specifice ca autonomia nordului Bihorului este o chestiune de maxima importanta, lasand apoi afirmatia in coada de peste.

Presedintele Madl nu s-a dat la vinul de Tokai, pregatit de umilele gazde, preferand palincuta cu damf iredentist. Singurul care a facut nota discordanta cu preferintele bachice ale sefului sau a fost ambasadorul Ungariei la Bucuresti. Terényi János a preferat sa bea vin rosu de Tokai. S-au ciocnit pahare iar atmosfera s-a destins brusc.

Romana, limba straina

Discursurile celor zece primari au fost terne, fiecare prezentand, sablonat, localitatea pe care o reprezenta: numar de locuitori, cati unguri, cati romani si cati tigani, care este suprafata agricola si cate scoli sunt in limbile nationalitatilor maghiare si romane.

Fiecare a subliniat una dintre problemele strigente ale societatii din zona, adica exodul tinerilor spre Ungaria. Aici s-a spart buba. In asentimentul intregii asistente, directoarea scolii din Valea lui Mihai a erupt intr-un discurs acid si direct acuzator la adresa Statului Roman si a oranduirii sociale.

Bokor Irénke a spus ca majoritatea copiilor unguri, din scoala in care functioneaza cinci sectii de limba maghiara si doar doua de limba romana, pleaca, dupa terminarea clasei a VIII-a, la liceu in Ungaria si, marea majoritate, urmeaza studiile postliceale ori universitare in Debrecen.

Directoarea a pus exodul tinerilor spre Ungaria pe seama deficientelor sistemului romanesc de invatamant. „Copiii maghiari dau patru examene, dintre care doua in limba romana. Asta e durerea noastra!", s-a plans Bokor.

„Tot mai multi elevi pica examenele la limba romana", a mai spus, pe un ton virulent, femeia, acuzand voalat discriminarea statului impotriva etniei maghiare.

Uitand de postura sa de dascal al unei institutii a Statului Roman, femeia a declamat ca, pentru tinerii maghiari, „limba romana este o limba straina, iar literatura romana este o mare problema", stipuland astfel ca elevii care invata in limba materna pornesc in scoala cu un mare handicap.

In aceeasi idee, episcopul Tokes a spus ca bisericile maghiare trebuie sa aiba fiecare scoli proprii.

Capitalul lui Tokes

Trecand peste toata emfaza discursurilor, vizita lui Madl in Valea lui Mihai a fost, in esenta, un moft al radicalului Tokes.

Care, dupa ce a fost infierat drept oaia neagra a UDMR pentru boroboatele sale prin care razvratea maghiarii impotriva romanilor si a fost dat afara din uniune cu suturi in fund, are nevoie acum de un nou capital de imagine. Si face cam tot ce poate sa-si recastige pozitia pierduta si priza la oameni.

Cum in zona Valea lui Mihai spiritul promovat de pastorul iredentist Sass renaste prin manevrele afiliatilor ideologiei promovate de Tokes care l-au transformat pe tradator in erou local, episcopul, care nu multi ani in urma a ajuns sa fie etichetat de presa nationala drept Satana in sutana, tine cu dintii de nordul Bihorului.

Prezenta presedintelui Madl in Valea sutine ideea ca statul maghiar nu e deloc strain de politica revendicativa a lui Tokes. Cu atat mai mult cu cat cel care e la sefia Ungariei pana la sfarsitul lunii iulie a si spus cu gurita lui ca resimte „puterea" pe care o are comunitatea maghiara din partea locului.

„Pacat de ungurii care au ramas aici" a mai spus Madl, concluzionand, ca si o explicatie a vizitei sale ca „presedintele trebuie sa fie intotdeauna acolo unde arde!". Ce, si de ce arde ceva in Valea lui Mihai, Tokes, o fi stiind.