Cel care parea, la un moment dat, a fi cel mai intransigent adversar al schimbarii de doctrina a PD, senatorul Radu Berceanu, pare a se fi impacat cu "valul schimbarii". Fara a renunta la convingerile sale social-democrate, el este gata sa cautioneze chiar si, aparent, oportunista migratie a PD spre partidul Popular European (PPE).

Ultimul "dinozaur" din vremea lui Petre Roman, ramas inca la varful PD, Berceanu a acceptat sa ofere un scurt interviu pentru ZIUA de Cluj, intr-o pauza a Conventiei Nationale Extraordinare a PD.

Ati fost adeptul mentinerii doctrinei social-democrate si principalul sustinator al candidaturii, de scurta durata, a lui Cezar Preda la presedintia PD. In egala masura, ati spus, in repetate randuri, ca, indiferent ce se va intampla, nu veti parasi partidul.

In aceste conditii, ca sa folosesc metafora lui Mihail Hardau, veti incerca sa luptati pentru ca in PD sa se mai doarma, din cand in cand, si pe stanga?

Inca din februarie am spus ca sunt convins ca e bine ca la conducerea partidului sa fie tripleta Boc-Videanu-Blaga, intr-o asezare sau o formula pe care, eventual, o vor decide ei sau o va decide votul.

In al doilea rand, am sustinut ideea social-democrata sau, daca vreti, ideea de centru-stanga, pe care PD s-a pozitionat timp de 15 ani, pentru ca am considerat si consider in continuare ca noi nu trebuie sa parasim partea de centru-stanga.

L-ati auzit pe vicepresedintele PPE care a spus: "A fi popular european inseamna a fi de centru, care inseamna stanga moderata (adica nu stanga extrema, deci centru-stanga) si dreapta democrata (adica nu dreapta extrema, deci centru-dreapta)". Drept urmare, ceea ce sustin eu in continuare este ca noi nu trebuie sa parasim partea de centru-stanga.

Avem acolo un electorat vechi, stabil si, daca vom reusi sa luam de acolo 20 de procente si sa mai luam si din centru-dreapta 15 procente - pentru ca acolo lucrurile sunt mult mai inguste si e mai greu de luat procente - atunci vom fi un partid de 35% si vom fi, intr-adevar, un partid care conteaza si care face, intr-adevar, politica la nivel inalt in Romania.

Trecerea de la Internationala Socialista (IS) la PPE, grupare aflata, acum, la putere in Europa, cum s-ar numi, traseism politic?

Lucrurile nu stau chiar asa. Noi n-am plecat de la social-democratie cand aveam 7% si PSD-ul avea 37%. Plecam acum, cand avem peste 30%, iar PSD-ul 17-18%. Nu e vorba de oportunism, pentru ca nu conteaza foarte tare, daca nu chiar deloc, faptul ca familia europeana din care faci parte e mai puternica sau mai putin puternica. Acum popularii sunt mai mari. S-ar putea, peste cateva luni sau un an, doi, situatia sa se modifice radical.

Cum o sa-i convingeti pe oamenii simpli, de la tara, cum vine treaba cu doctrina? Ca aici e problema: nu prea pricep ei treburile acestea, cu doctrina, orientare politica .

Pe oamenii de la tara ii conving ca nu i-am parasit, ca n-am plecat de langa ei, ca oameni care ne-am preocupat de problemele lor. Le aduc aminte ca noi am strans un milion si ceva de semnaturi ca sa nu se introduca impozitul pe terenurile agricole si ca, in continuare, vom fi alaturi de ei.

Si le explic acum ca noi ii sprijinim si pe unii care au dat drumul la niste mici afaceri, chiar si in agricultura, care fac plusvaloare si ca, daca vrem sa facem protectie sociala pentru ei si pentru cei care au nevoie de protectie sociala, trebuie sa avem si din aceia care fac substanta economica cu care se poate face protectie sociala.