Timp de doua zile, la sfarsitul saptamnii trecute, orasul a imbracat hainele, evident medievale, de sarbatoare pentru Festivalul „Medias, Cetate Medievala 2005".

Deschiderea oficiala a avut loc sambata la ora 10 in Piata regele Ferdinand I, unde mediesenii au facut cunostinta cu secretele mestesugarilor veniti din toate partile tarii.

Aproape toate breslele care au rezistat de-a lungul timpului in Romania au fost prezente in piata din centrul orasului pentru a demonstra ca valorile adevarate rezista trecerii anilor. Mai mult chiar, mestesugarii prezenti au creat produse manual chiar in fata vizitatorilor, facand astfel ca targul sa fie unul viu si animat.

La un stand cu produse din lana, un tesator se lauda cu faptul ca a reusit sa tina vie traditia crearii paturilor traditionale sasesti:

„Acesta este specificul nostru, de a conserva si de a duce mai departe arta traditionala saseasca. Tesem pe razboaie traditionale taranesti, razboaiele stravechi ale mosilor si stramosilor nostrii. Din lana aceasta facem chiar si incaltaminte."

Seara zilei de sambata a fost una speciala, cei prezenti avand parte de un concert de exceptie prezentat de trupa Phoenix.

Prezenti la Medias dupa o perioada de mai bine de 35 de ani, membrii celebrei trupe au oferit celor prezenti ocazia sa reasculte cateva dintre pieselor care i-au facut celebrii dar si alte piese mai noi, realizate in ultima perioada si in componenta noua.

Nicu Covaci, membru de baza al formatiei a declarat ca motivul absentei lor din Medias dar si din tara il reprezinta simplul fapt ca din motive diverse nu sunt solicitati la angajamente, trupa fiind in orice moment dispusa sa raspunda oricarei oferte.

In cursul zilei de duminica turistii prezenti in centrul orasului au avut din nou ocazia sa-i vada pe mestesugarii prezenti la Medias la lucru, iar seara s-a incheiat printr-o serie de concerte sustinute in piata din fata primariei de catre artistii locali.

Concertele vor continua si la sfarsitul acestei saptamani, mai precis sambata, cand oaspete de seama al orasului nostru va fi Stefan Banica Jr., intr-un concert oferit de una din marile firme din oras.