Razboiul escrocheriilor in cazul fostului hotel BTT situat in Geoagiu Bai scoate la iveala cele mai tainice conflicte de interese. Remus Borza, fostul proprietar, incearca prin orice tertipuri sa-si recapete avutia. Clujeanul Ioan Bene l-a evacuat pe motiv ca nu s-au respectat anumite clauze contractuale.

Totul se dezlantuie in epopeea Complexului BTT cu incisivitatea actului de „spalare a hainelor in public". Se arunca cu noroi dintr-o parte in alta. Cine iese mai sifonat din aceasta afacere va hotari Legea.

Firma clujeana Ben & Ben Serv SRL, administrata de Ioan Bene, care are ca parteneri de afaceri firme precum Italstrada, Itinera sau Bechtel, a facut o achizitie importanta in judetul Hunedoara. Ben & Ben detine fostul hotel BTT din Geoagiu Bai, format dintr-un complex si doua vile.

Investitia care urmeaza sa fie facuta atinge suma fabuloasa de 1.800.000 de euro. Complexul, care a apartinut omului de afaceri Remus Borza, a fost cumparat prin licitatie la pretul de 235.000 de dolari. Din cauza unor credite bancare pe care nu le-a rambursat fostul administrator, societatea SC Impex Borza SRL a intrat in lichidare.

Borza acuza lichidatorul de fals si uz de fals. Firma lichidatoare, desemnata de judecatorul sindic Dorina Sabau, si-a schimbat denumirea respectand demersurile legale, dupa cum declara Maria Alic, unul dintre asociatii firmei de lichidare.

Scandalul de amploare il vizeaza si pe Bene, cu care a fost incheiat un contract de asociere in participatiune pe o perioada de un an. Cu toate acestea, Borza a fost evacuat printr-o hotarare judecatoreasca. Ioan Bene a declarat ca Borza nu si-a respectat clauzele contractuale.

Totul se va definitiva, dupa spusele lui Remus Borza, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde, in prezent, dosarul se afla pe rol.

Lichidatori contestati

Complexul de Cazare, Alimentatie Publica si Agrement apartinand SC Impex Borza SRL, situat in Geoagiu Bai a creat controverse si paradoxuri inca din momentul in care a fost scos la licitatie.

La cele 18 licitatii desfasurate pe parcursul mai multor ani nu s-a prezentat nici o alta firma, dornica de cumparare, exceptand Ben& Ben Serv SRL si firma SC Agrozootehnica SRL Cugir, apartinand lui Borza. Complexul a fost adjudecat in favoarea SC Ben & Ben SRL in anul 2003.

Pretul de pornire a licitatiei a fost propus de Agentia Nationala de Valorificare a Activelor Statului, si nu de catre lichidatorii judiciari. Firma lichidatoare, SC Maluso Serv SRL, si-a schimbat denumirea, in anul 2002, in SC Quantum SRL.

Borza a inaintat o plangere la Uniunea Nationala a Practicienilor in Reorganizarea si Lichidare, in vederea schimbarii lichidatorului pentru inselaciune si culpa grava si anularea procesului verbal de licitatie.

Insa, toate aceste plangeri au fost respinse printr-o decizie a Consiliului Superior de Disciplina, pronuntata la Curtea de Apel Alba Iulia. Dupa cum declara cei doi asociati, Ioan Paralescu si Maria Alic, firma SC Maluso Serv SRL a inaintat o cerere de modificare a numelui firmei la Oficiul National al Registrului Comertului.

Astfel obiectul de activitate si calitatea de lichidator judiciar s-a pastrat. Mai mult firma SC Quantum Lichidari SRL are toate atestatele la zi si certificatul de inregistrare. Motivul modificarii numelui firmei, dupa cum declara Maria Alic, a fost de natura pur personala, si anume, inesteticul nume care are conotatii peiorative.

Borza acuza

Remus Borza a incheiat un contract de inchiriere cu lichidatorul SC Maluso Serv SRL pentru suprafetele din intreg Complexul situat in Geoagiu Bai. Contractul expira la data de 1 septembrie 2003. Borza spune ca licitatia nu avea cum sa aiba loc in august 2003, pe timpul derularii contractului de inchiriere.

Cu toate acestea, Remus Borza, a participat la licitatie si a semnat procesul verbal incheiat in ziua respectiva. Pe timpul executarii silite s-a incheiat un nou contract de asociere in participatiune cu SC Ben & Ben SRL, contract a carui valabilitate a expirat anul acesta in luna mai. Insa, Agrozootehnica a fost evacuata in luna august a anului 2004.

Ioan Bene afirma ca Borza nu a respectat clauzele contractuale si din aceasta cauza a fost evacuat. Pe de alta parte, fostul administrator al hotelului, sustine ca Bene s-a folosit de avizele pe care le detinea Agrozootehnica pentru functionarea complexului si ca el are datoriile platite la zi.

Bene dator cu 200 milioane

Bene ne-a mai spus ca Borza a avut restante la gaz. Aceste declaratii sunt infirmate de catre Remus Borza, el afirmand ca Bene a facut revelionul 2004 la Complexul de la Geoagiu si a promis ca va plati gazul.

In schimb, se pare ca intreprinzatorul din Cluj a facut consumatie de aproximativ 200.000.000 de lei, bani pe care nu i-a returnat lui Borza.

Directorul economic al societatii Agrozootehnica, Rodica Petrescu, sustine ca nu au existat restante si ca intelegerile privind platile existau intre ea si administratorul firmei clujene, Mariana Maier. „Aceste fapte pot fi demonstrate de chitante si rezulta din diagrame", spune Borza.

Hotelul Borza-"frectie" pentru Bene

Ioan Bene sustine ca Borza "este un tepar cu datorii la stat de miliarde de lei" si ca in perioada de asociere acesta si-a insusit toti banii pe care ii castiga din turismul efectuat la Complexul BTT.

Administratorul SC Ben & Ben SRL Cluj spune ca el detine hoteluri in toata tara, cu peste 14.000 de locuri de cazare si nu considera afacerea de la Geoagiu, cu doar 142 de locuri, o afacere de importanta. El afirma ca Borza s-a prezentat la licitatie cu o fila de cec falsa.

Datoriile lui Bene

Administratorul Agrozootehnica este dispus sa trimita o instiintare Ministerului de Justitie vizavi de datoriile pe care Ben & Ben Serv le are la bugetul statului. Ridicarea problemei privind imposibilitatea participarii la vreo licitatie a firmei clujene este pentru Borza un alt demers.

Firma lui Bene figura in scriptele Ministerului Finantelor cu o datorie de 51 de miliarde de lei la bugetul de stat, din care 852 de milioane de lei erau scadente pana la data de 31.05.2005. In anul 2003, conform datelor afisate pe site-ul Ministerului de Finantelor Publice, Ben & Ben Serv SRL era in executare silita pentru recuperarea creantelor.

Alic amenintata cu moartea

Asociata firmei SC Quantum Lichidari SRL, Maria Alic, ne-a declarat ca Remus Borza a amenintat-o cu moartea. Aceasta povesteste cum o noapte intreaga a stat cu poarta pazita de un paznic. Borza neaga acest lucru, dar recunoaste ca a fost chemat la politie.

Acuzata de complicitate cu firma clujeana, Maria Alic, ne-a spus ca toate declaratiile fostului administrator de la Geoagiu Bai sunt facute numai pentru a tergiversa situatia si pentru anularea licitatiei, lucru imposibil.

Ceea ce este important, dupa cum zice Maria Alic, este faptul ca toate instantele si forurile supreme au dat castig de cauza firmei de lichidare.

Ceea ce nu intelege Borza este schimbarea numelui firmei de lichidari si faptul ca in certificatul constator, cerut de Borza de la Registrul Comertului, nu apare la rubrica domeniului de activitate calitatea de lichidator juridic.

Fostul administrator mai spune ca aceasta jonglare cu numele firmei, precum si aplicarea a doua stampile in paralel poate emite ipoteza existentei unor retele infractionale.

Insa, SC Quantum Lichidari SRL este inscrisa in tabloul Uniunii Lichidatorilor din Romania si in tabloul de evidenta al Uniunii Nationale a Practicienilor si Reorganizare si Lichidare, cu data de inscriere anul 2000.

Increngaturi la nivel mai jos

Administratorul societatii Agrozootehnica, povesteste de problemele pe care le-a intampinat cu angajatii firmei, care se pare inchiriau camere fara stirea sa, ci doar cu acordul administratorului de la Cluj, Mariana Maier.

Gazeta a incercat sa o contacteze telefonic pe Maier, insa aceasta a refuzat sa vorbeasca, pe motiv ca nu face declaratii prin telefon. Borza a facut mai multe plangeri penale unor salariate, plangeri care au ramas nesolutionate.

Potrivit acestuia, Elena Mladin, fosta receptionera la Complex a fost acuzata ca s-a folosit de camerele societatii pentru a obtine profituri proprii si ca a cazat numeroase persoane in vile fara a depune banii primiti. Aceste acuze sunt probate de declaratiile personalului de la vila, martori oculari.

O alta angajata, Liliana Tat, actual administrator la Geoagiu Bai si fost ospatar, declara Borza, este acuzata pentru acelasi lucru.

Chemati in instanta

Maria Alic si Ioan Bene vor fi chemati in instanta. Dupa cum spune Borza evacuarea prematura a adus firmei sale prejudicii de aproximativ 10 miliarde de lei.

Acuzele aduse Mariei Alic sunt legate de schimbarea numelui firmei de lichidare si de faptul ca certificatul cerut de la Camera de Comert nu atesta faptul ca firma SC Quantum Lichidari SRL are activitati de lichidare. Remus Borza il acuza pe Ioan Bene de faptul ca a fost si el implicat in evacuare sa.

Ioan Bene

Firma clujeana Ben & Ben Serv SRL a realizat sume imense din inchirierea utilajelor pentru deszapeziri si constructii. In scurt timp, societatea administrata de Ioan Bene a ajuns la o cifra ametitoare si la contracte doar ravnite de alte firme clujene de profil.

Firma a fost infiintata in 1997 si din nimic a reusit in mod spectaculos sa ajunga, la nivelul anului 2002, la o cifra de afaceri de 107 miliarde de lei. In 2003 bilantul da si mai bine si anume o cifra de afaceri de 158 miliarde de lei si un profit net de 24 miliarde de lei.

Cu parteneri ca Italstrada, Itinera Com Edil si Bechtel nici nu ne-am fi asteptat la altceva. Buba neagra este ca si firma lui Bene are ceva datorii la stat. Conform datelor aparute pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, in 2003, Ben Ben Serv era in executare silita pentru recuperarea creantelor. Gurile rele spun ca Ioan Bene este un privilegiat al regimului PSD.

Remus Borza

Cine a locuit la Deva il stie si pe Remus Borza, despre care se spune ca a detinut unul dintre primele SRL-uri de dupa revolutie. Ca s-a descurcat o stie toata lumea. Ceea ce suna oarecum hilar este faptul ca sustinerea a venit, ca si in cazul Bene, tot din partea PSD, dupa cum spun cei mai multi.

Borza are aproximativ 7 societati la care este asociat sau administrator. De cel putin 4 dintre ele s-a afirmat ca sunt in faliment. Pe tabloul creditorilor din 2005, SC Impex Borza SRL apare cu o multitudine de datorii la diferite asociatii, directii si societati.

Complexul BTT care apartinea de Impex Borza, a fost scos la licitatie din cauza unei datorii de 43 de miliarde de lei. Datorie cauzata de un imprumut bancar, in anul 1996, de 7 milioane de marci, bani pe care spune Borza nici nu i-a primit in totalitate.