Imprumutul pe care Consiliul Judetean Cluj l-a solicitat de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a fost in sfarsit garantat de stat, dupa ce guvernul a aprobat, la sfarsitul lunii trecute, o hotarare de guvern in acest sens.

In conditiile date, lucrarile pentru care CJ Cluj a solicitat finantarea de 7,2 milioane de euro de la BERD, cele de reabilitare a retelelor de apa din trei orase, vor putea incepe cel mai devreme in toamna.

Intre timp, lucrarile la orasele din Salaj, judet partener in programul de reabilitare a retelelor de apa, au inceput de mai bine de o luna.

Avand in vedere ca licitatia pentru portiunea Salaj a proiectului SAMTID a fost organizata in noiembrie iar lucrarile au inceput la sase luni dupa organizarea concursului, sansele ca santierul sa fie deschis in Cluj in toamna sunt mici.

Comitetul national de coordonare a programului SAMTID a aprobat abia la sfarsitul lunii trecute garantarea imprumutului pe care Consiliul Judetean Cluj vrea sa-l obtina de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Fondurile sunt necesare pentru acoperirea costurilor neeligibile pentru portiunea Cluj a proiectului SAMTID Cluj-Salaj.

Cel mai devreme in toamna

Portiunea Salaj are deja finantare din partea Bancii Europene pentru Investitii iar lucrarile au inceput de mai bine de o luna.

„Am avut un singur amendament, ca beneficiarul (imprumutului-n.red.) sa fie Compania de Apa Somes si nu Consiliul Judetean Cluj", a declarat Iuliu Pacurariu, presedintele Comitetului National de Supraveghere a programului SAMTID.

Conducerea Companiei de Apa Somes a fost luata pe nepregatite de decizia comitetului, din cauza ca solicitant al imprumutului a fost Consiliul Judetean Cluj.

In acest sens, presedintele CJ Cluj, Marius Nicoara, a purtat deja mai multe discutii cu reprezentantii BERD, care vor trebui reluate de acum de catre reprezentantii Companiei de Apa Somes. Acordul dat de comitet a fost doar unul de principiu.

Alte aprobari

Dosarul finantarii a ajuns ieri la Eximbank pentru aprobare, dupa ce vineri a fost aprobat de comisia interministeriala. Pacurariu a asigurat ca nu vor fi probleme, insa aprobarea dosarului de catre Guvern va dura cel putin pana in toamna.

Asta, „daca nu vor fi piedici", dupa cum au declarat mai multi reprezentanti ai beneficiarilor proiectului in Cluj. Documentele oficiale inaintate de Asociatia pentru Dezvoltarea Infrastructurii in Bazinul Hidrografic Somes-Tisa (ADIBHS) catre BERD arata ca creditul solicitat este de 7,2 milioane de euro.

Coordonator al programului SAMTID in Romania este Ministerul Administratiei si Internelor, insa imprumutul BERD va fi garantat prin Ministerul Finantelor Publice.

Aprobare doar pentru ceilalti

De mentionat ca imprumutul Bancii Europene pentru Investitii a fost aprobat in sedinta Camerei Deputatilor din 30 mai doar pentru celelalte patru proiecte din etapa-pilot, este vorba de Botosani, Alba, Calarasi si Hunedoara. Proiectul Cluj-Salaj nu a fost inclus pe lista celor aprobate prin OUG 31/2005.

„Cluj-Salaj este un proiect mai complex", a explicat in plen Mihai Tanasescu, fost ministru al Finantelor Publice si presedinte al sedintei la data aprobarii proiectului.

Salajul, in grafic

Creditul BERD, care dupa cum se arata in minuta sedintei comitetului nu va putea depasi sapte milioane de euro, este necesar pentru demararea lucrarilor de reabilitare a retelelor de apa din trei orase clujene implicate in proiectul SAMTID Cluj – Salaj, este vorba de Huedin, Gherla si Dej.

Pana cand garantarea imprumutului nu a fost aprobata, CJ Cluj prin Compania de Apa Somes-Tisa nu a putut contracta imprumutul de la BERD. Intre timp, lucrarile in Salaj, cu finantare de la Banca Europeana pentru Investitii, au inceput de mai bine de o luna.

Constructorul pentru cele patru orase din Salaj, OMS Hungaria, a primit deja avansul de un milion de euro pentru lucrarile efectuate, iar restul banilor va fi virat lunar in contul concernului.

„A durat mai mult pentru ca au trebuit sa-si deschida o filiala in Romania si sa primeasca certificatul de scutire de TVA", a explicat Adrian Mazilu, consilier in cadrul Ministerului Integrarii Europene.

De precizat in acest sens ca firma care efectueaza devizele, consultantul lucrarii, este acelasi la toate cele cinci proiecte SAMTID din etapa-pilot a proiectului.

Este vorba de firma franceza de consultanta Louis Berger, care a primit cinci contracte grase pentru supervizarea lucrarilor la proiectele Cluj-Salaj, Hunedoara, Alba, Botosani si Calarasi.

Imprumutul creste pretul apei

Imprumutul BERD va fi returnat de Compania de Apa Somes exclusiv din profitul produs din vanzarea apei catre beneficiari. Aceasta este una dintre conditiile impuse de BERD in contractul de imprumut cu Compania de Apa Somes.

„Rambursarea imprumutului, precum si plata dobanzilor, comisioanelor si a altor costuri aferente se efectueaza din resursele financiare proprii ale societatii comerciale „Compania de Apa Somes" SA", se arata in hotararea de guvern.

In aceste conditii, probabilitatea ca pretul apei sa creasca este foarte mare, mai ales pentru faptul ca pretul apei in orasele deservite de companie va fi omogenizat. La aceasta data pretul apei in Salaj este cu aproape 50 la suta mai mare decat cel din Cluj din cauza pierderilor considerabile de pe retea.

Pretul apei pentru clujeni va creste si ca o consecinta a rambursarii creditului ISPA pentru un al doilea proiect derulat de fosta Regie Autonoma Judeteana Apa Canal, actuala Companie de Apa Somes.

La aceasta data, in Cluj pretul unui metru cub de apa este de 8.711 lei fara TVA, in vreme ce in Salaj, pretul unitar in toate cele patru orase este de 14.000 de lei pe metru cub de apa.

Pierderi pe retele

In municipiul Gherla, 16 kilometri de retele sunt conducte din azbociment, considerat material cancerigen, si care au fost primul motiv pentru care Consiliul Local Gherla a decis acum doi ani sa intre in Asociatia pentru Dezvoltare Locala in Bazinul Hidrografic Somes Tisa.

„Delegarea de gestiune pentru Compania de Apa Somes e un document simplu, avem deja contractul cadru, va trebui doar sa-l umplem cu specificatiile tehnice. Inca nici Compania de Apa Somes nu ne-a presat sa-l finalizam", a declarat primarul municipiului Gherla, Ovidiu Dragan. Nici in Dej situatia nu este alta.

„Am facut asocierea cu Aquasom, urmeaza sa se incheie contratul cu Compania de Apa" Somes, a precizat secretarul primariei, Andron Covaciu.

Pentru Huedin, al treilea oras clujean inclus in program, proiectul prevede o aductiune de apa de 13 kilometri din localitatea Bologa si extinderea retelei de apa la 16 strazi nou-infiintate.