Alianta D.A., reprezentata la nivel local de Emil Boc si Marius Nicoara a lasat sa-i scape o investitie de peste 300 de milioane de euro care putea fi aplicata printr-un parteneriat public-privat cu firmele SGBT Germania si Mimaray Turcia.

Tratativele au pornit inca din octombrie 2004, cand mai multi reprezentanti ai firmelor mentionate au fost prezenti la Cluj-Napoca.

Cu aceasta ocazie, Primaria Cluj-Napoca si Consiliul Judetean a prezentat inevestitorilor studiul de prefezabilitate pentru armonizarea traficului rutier, aeronautic si de cale ferata, precum si proiectul pentru reabilitarea celor 288 de strazi, care include lucrari pentru modernizarea canalizarii si a retelei de gaz.

Surse neoficiale sustin ca la intalnirea care a avut loc in perioada 21-22 octombrie au participat, din partea autoritatilor locale, Emil Boc, in calitate de edil al orasului Cluj-Napoca, Marius Nicoara, presedinte al CJ, Kerekes Sandor, vicepresedinte al CJ, Norica Nicolai, senator PNL si Radu Spanu, arhitect-sef al judetului.

Esec programat

Conform corespondentei purtate de reprezentantii concernului Mimaray Turcia cu primaria si CJ, acestia se aratau interesati de proiectul privind expansiunea infrastructurii urbane, unde ofertau un volum de investitii de 150 milioane de euro, iar pentru construirea unei centuri ocolitoare a Clujului si a bretelelor de legatura cu autostrada Transilvania veneau cu o investitie de 100 de milioane de euro.

Totodata, Mimaray era de acord ca refinantarea acestor lucrari sa fie achitata de municipalitate si de CJ pe o perioada indelungata.

Grupul de investitori germani de la compania SGBT s-a aratat interesat de acelasi proiect, precum si de contractarea unor lucrari la autostrada, declarandu-se capabil sa preia un volum de munca in valoare de 300 milioane de euro. Scrisoarea de intentie a fost trimisa la data de 23 noiembrie 2004, la o luna dupa vizita efectuata la Cluj-Napoca.

Acordand un maxim de credibilitate intelegerii facute cu primaria si CJ, ambii investitori solicita realizarea unui plan de afaceri, examinarea previzionala pentru refinantare, precum si o posibila oferta de siguranta din partea autoritatilor locale.

Mesajele SCBT si Mimaray privind aceste solicitari au fost trimise, in repetate randuri, din decembrie pana in februarie. La finalul acestui "monolog", incheiat la data de 2 februarie 2005, companiile SGBT si Mimaray se arata contrariate si nemultumite de tacerea primariei si a CJ.

Motivul? Solicitarile celor doua concerne straine, cu cifre de afaceri anuale de peste 2,5 miliarde de euro, au fost ignorate de autoritatile locale responsabile de dezvoltarea judetului Cluj.

Nicoara se apara

Presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, a sustinut ca oferta celor doua societati nu era avantajoasa, motiv pentru care nu s-au continuat negocierile. "Era foarte scumpa dobanda, pretul de productie era, de asemenea foarte mare.

Ei au spus ca pot sa faca un kilometru de drum cu 4 milioane, in conditiile in care noi puteam sa scoatem un pret de 1,8 milioane", a sustinut Nicoara. Pe de alta parte, presedintele Consiliului Judetean nu a specificat care alt mare investitor I-a oferit acest "pret avantajos", in contextul in care aceasta oferta i s-a parut a fi neavantajoasa.

"Dumneavostra in locul meu ati fi semnat daca v-ar fi cazut ceva din acea diferenta? Eu nu am facut-o si merg cu fruntea sus", a incercat sa se apere, acuzand, presedintele CJ. Totodata, el a sustinut ca pozitia sa cu privire la oferta acestor trei investitori este impartasita si de primarul Emil Boc.

Senatorul liberal Nocrica Nicolai ne-a declarat ca are cunostinta despre intalnirea consumata in cursul lunii octombrie dintre presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara si alti reprezentanti ai municipalitatii cu o delegatie a companiilor SG BT, Miramay si Terex, infirmand insa ca ar fi participat la intalnire.

Totodata, senatorul liberal a sustinut ca nu cunoaste motivele pentru care intelegerile cu acesti investitori au cazut, invitandu-ne sa luam legatura pentru mai multe informatii cu presedintele CJ.

Popa, scos din joc

Viceprimarul liberal Adrian Popa a fost surprins de informatiile oferite de redactorii BZA cu privire la pierderea investitiei ofertate de cele trei firme staine. Adrian Popa sustine ca nu cunoaste situatia, intrucit nu a participat la discutiile care au avut loc intre delegatia straina si autoritatile locale.

"Acum aud pentru prima data de aceste firme", a declarat viceprimarul liberal. Este cel putin curios ca viceprimarul Cluj-Napoca nu a fost informat asupra acestor aspecte de presedintele CJ, Marius Nicoara, care iI este coleg de partid, dar si de catre Emil Boc, cu care se presupune ca ar avea relatii de buna colaborare.

In schimb, Radu Spanu, arhitecul-sef al judetului a confirmat discutiile dintre cele doua parti, desi sustine ca nu a participat la acestea.

Radu Spanu pune pe seama Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului esecul privind aplicarea proiectului centurii ocolitoare a Clujului, care ar fi retras finantarea pentru realizarea acestei lucrari.

Arhitectul sef al judetului s-a rezumat la acest aspect, fara a comenta motivele care au dus la renuntarea ofertei venite din partea celor trei firme straine.

Din pacate, Emil Boc nu a raspuns la apelurile noastre repetate. La fel, nici purtatorul de cuvant al Primariei, Raimonda Boian nu a raspuns la telefon.

In schimb, seful Directiei Tehnice din Primarie, Sorin Apostu a sustinut ca nu are cunostiinta despre intalnirea dintre reprezentatii autoritatilor locale si investitori, precizand ca nu are informatii suplimetare fata de cele aparute in ziar.