Poate nu la fel de spectaculoasa ca si in cazul fostului ministru al Sanatatii, Ovidiu Brinzan, dar violenta in familie si la Satu Mare este la fel de frecventa si la fel de periculoasa ca oriunde in alta parte.

36 de persoane internate la refugiul pentru femeile agresate

Conform bilantului efectuat pentru prima jumatate a anului de Biroul de Consiliere Familiala din cadrul Organizatiei Caritas - dupa cum ne informeaza Covaci Csirák Dalma, coordonatoarea proiectului - in aceasta perioada 36 de femei cu 78 de copii au fost internati la refugiul pentru femeile agresate si circa 50-60 de femei, victime ale violentei domestice - care doresc sa-si schimbe soarta, dar nu intentioneaza sa intrerupa relatia respectiva - au participat la consiliere familiala.

Fiind posibila si o derulare inversa a agresiunii, acest birou ofera servicii de consiliere si pentru barbati - victime ale violentei familiale, insa, in decursul celor 5 ani de cind functioneaza serviciul, doar un singur barbat a solicitat sfatul specialistilor.

Insa, aceste cifre nu reflecta nici pe departe realitatea existenta. Acestea sint doar femeile care nu mai pot suporta teroarea in care traiesc, insa, conform datelor statistice, doar 26,7% dintre femeile agresate incearca sa iasa din relatia abuziva si doar 7,2% dintre ele reusesc sa intrerupa definitiv aceasta legatura.

Deseori putem auzi chiar de femei ucise de sotii lor, cum a fost in ultima perioada cazul familiei Bud din Carei, sau a familiei Fodor (amindoi ingineri) din Satu Mare, unde barbatul isi batea sotia de mai mult de 20 de ani, pina cind a ajuns sa o si omoare (apoi s-a sinucis si el) si am mai putea enumera cazurile.

Nici o relatie abuziva nu incepe cu prima bataie

Cazul Ovidiu Brinzan nu este deloc un caz singular. Despre agresiune - dupa cum a accentuat in repetate rinduri specialista - nu se poate vorbi ca despre un fenomen specific anumitei categorii sociale, nu are nici o legatura cu situatia financiara, cu nivelul de scolarizare, sau cu numarul copiilor. Doar forma de manifestare, sau mai precis vizibilitatea fenomenului difera.

Cu cit partile (predominant agresorul) provin din sfere mai inalte ale societatii, cu atit fenomenul iese mai greu la iveala. Cei care se afla mai expusi in atentia publica incearca sa ascunda mai mult neajunsurile vietii lor intime si incearca sa arate spre exterior o viata familiala cit mai armonioasa, obligind si victima la acest comportament.

Insa, ceea ce iese la iveala, foarte rar se intimpla sa fie prima bataie. Majoritatea femeilor agresate incearca sa puna capat relatiei abuzive doar atunci cind nu mai pot suporta situatia, dar trebuie cunoscut si faptul ca nici o relatie abuziva nu incepe cu prima bataie. La inceput agresorul incearca sa tina intreaga existenta a partenerei sale sub control.

O indeparteaza de societate, face tot posibilul sa o izoleze, ii controleaza fiecare pas, atit la serviciu, cit si in afara programului de lucru, in multe situatii chiar le interzic sa mai mearga la serviciu, sau chiar si sa iasa din casa. Recent a fost internata o femeie cu sinii vineti din cauza batail

In majoritatea cazurilor femeile nu sint agresate doar fizic

In general intr-o relatie abuziva se regasesc toate cele trei forme de manifestare ale violentei: agresiunea fizica, sexuala si cea psihica, insa, din cauza educatiei stramosesti, multi considera ca serviciile sexuale, vrea, nu vrea, apartin de obligatiile femeii, iar teroarea psihica si morala devine nesemnificativa (dar poate cu mult mai distructiva) pe linga bataile pe care trebuie sa le suporte.

Urmele agresiunii nu sint intotdeauna vizibile. Femeile sint lovite in primul rind pe suprafata corpului, in general la sini, sau gravidele la burta, dar acest lucru nu inseamna ca agresorul ar ezita sa le loveasca chiar si la fata, mai ales daca vinataile ar putea impiedica evolutia carierei victimei.

La ora actuala se afla internata la refugiu o femeie, care are un sin complet innegrit in bataie, iar pe celalalt prezenta urme de lovituri mai vechi, acesta avind o culoare verde. Ea a fost internata duminica seara, de urgenta la refugiu, deoarece a venit, impreuna cu cei doi copii mici, pe jos dintr-o localitate relativ apropiata de Satu Mare. Ea a ajuns la Caritas prin intermediul bisericii.

Dupa ce a parcurs un calvar intreg, o calugarita a informat-o despre aceasta posibilitate. Victimele violentei in familie in general nu stiu ca politia ar fi obligata sa le ajute si sa le informeze despre existenta refugiului.

Violenta domestica nu depinde de situatia socia

Numeroase cazuri, demne de amintit s-au petrecut si la Satu Mare. Nu de mult a fost internata o inginera, care a apelat la Caritas dupa ce timp de aproape 20 de ani a rabdat bataile sotului.

O profesoara, al carei sot detine o inalta functie sociala la Satu Mare, iar sotia unui renumit om de afaceri a solicitat consiliere din partea specialistilor, deoarece, cunoscind influenta sociala a sotului sau la Satu Mare, este constienta de faptul ca daca ar incerca sa se desparta de el sotul i-ar lua cei doi copii si nici ea nu si-ar putea gasi niciodata vreun loc de munca, nu numai aici in oras, dar poate nici chiar in tara.

Ironia cazului Brinzan este ca, undeva in prima faza a carierei sale politice el se afla printre initiatorii legii de combatere a violentei domestice.