La Cluj, batranul Ion Moina este pe cale sa devina o simpla amintire. La propriu. Potcoava va ramane doar in memoria clujenilor, intrucat Consiliul Judetean (CJ) a decis sa o demoleze. In locul vechii arene se va ridica un nou stadion. Nimeni insa nu stie cu exactitate care va fi locatia viitoarei arene.

GAZETA a intrat in posesia unor informatii, care dau ca viitoare locatie a stadionului fostul Poligon al Armatei de pe valea Garbaului, zona din dreapta drumului ce duce spre cabana Faget.

Pana acum au fost lansate diferite locatii pentru stadion: baza sportiva CUG, kartodrom sau Faget - zona Europa. Nici una din aceste variante nu sta insa in picioare.

Zona kartodromului din cartierul Gheorgheni este prea mica pentru un stadion de nivel european cu toate facilitatile plus parcare, Baza sportiva CUG la fel, plus ca se afla si, relativ, in mijlocul orasului, iar in zona Europa Consiliul Judetean nu detine terenuri.

Troc cu Armata

In luna aprilie a acestui an Primaria Cluj Napoca a solicitat Ministerului Apararii Nationale (MApN) acordarea unor terenuri si a unor blocuri dezafctate. Pe respectiva cerere figura si Poligonul de pe Valea Garbaului. Solicitarea Primariei nu a fost inca rezolvata de catre MapN, dar este pe masa de lucru a Ministrului Teodor Atanasiu.

Intre timp insa pe fir a intrat si Consiliul Judetean (CJ), care, de asemenea, a solicitat Poigonul de pe Valea Garbaului. CJ, pentru a forta lucrurile si a fi sigur de acordarea terenului respectiv in proprietatea si administrarea sa a propus un troc: poligonul, contra unei cabane de la Somesul Rece.

In momentul de fata, in conditiile in care o serie de unitati militare sau parti ale unor unitati militare sunt dezafectate. Terenurile precum si cladirile care apartineau acestor unitati sunt transferate, de obicei, in administrarea si proprietatea Consiliilor Locale din zona sau a Consiliilor Judetene.

Poligonul din Valea Garbaului trebuie sa treaca, in mod normal, in proprietatea Consiliului Local Floresti, iar cabana de la Somesul rece in proprietatea Consiliului Judetean. CJ Cluj este insa de acord sa (re)cedeze cabana catre MapN, in schimbul poligonului.

Iar MApN este bucuroasa sa primeasca inapoi o cabana aflata intr-o zona turistica si, mai laes, bine utilata. Potrivit informatiilor pe care le detinem, trocul de care vorbeam mai sus a fost acceptat de catre MApN, iar transferul terenului este doar o chestiune de zile.

Fostul poligon, locul ideal

Terenul din Valea Garbaului, potrivit unor specialisti, se preteaza ideal la constructia unui stadion. "In prezent, constructia unui stadion, in toata Europa, se realizeaza inafara orasului. Nicaieri in Europa nu veti intalni un stadion modern amplasat in mijlocul orasului.

Zona respectiva este ideala din acest punct de vedere. Mai departe, fostul poligon este situat intr-o zona impadurita, ceea ce va da un farmec aparte stadionului, completand ideea de sport si sanatate.

De asemenea, spatiul este suficient de mare pentru o parcare si pentru alte facilitati caracteristice unui stadion modern, precum restaurante, minihoteluri sau altele.

Sincer, dintre toate locatiile despre care am auzit pana acum – baza sportiva CUG, kartodrom, baza sportiva Unirea, Faget zona Europa – aceasta mi se pare cea mai realita", a opinat un specialist care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

"Nu este exclusa locatia de care vorbiti dumneavoastra. Sunteti, oricum, primii care avanseaza aceasta locatie. Terenul respectiv a fost cerut de la Armata, dar nca nu l-am primit. Pana in toamna specialistii vor decide care va fi cea mai buna pozitionare a stadionului.

Apoi, vom intocmi caietul de sarcini, vom efectua licitatia si undeva in luna mai a anului viitor sper sa demaram lucrarile efective de constructie" – Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj.

La standarde FIFA / UEFA

Noua arena, una construita la standarde FIFA si UEFA nu va mai fi o "potcoava" ca vechea arena Ion Moina, ci ar urma sa aiba patru laturi si va putea gazdui aproape 35.000 de spectatori. De asemenea, complexul sportiv va urma sa aiba o parcare cu zece mii de locuri si dotari la standarde europene. Intregul complex va avea o suprafata de 2,5 hectare.

Potrivit firmei italiene De.Be.Co., firma aleasa de consilieri pentru executarea proiectului, noul stadion va fi o constructie moderna, dotata cu pista de atletism, instalatie de nocturna si cu un sistem de iluminat de siguranta pentru garantarea evacuarii publicului in cazuri de urgenta.

Drenajul gazonului va fi modern si vor exista si sisteme de supraveghere video. Stadionul va fi partial acoperit, iar zonele de acces vor fi recunoscute dupa culoarea biletelor.

Proiectul italian, in valoare totala de aproximativ 400 miliarde lei, ar urma sa se realizeze in maxim 18 luni, fiind folosite doar materiale de constructii de provenienta autohtona si mana de lucru din Cluj.

In ceea ce priveste costurile constructiei, presedintele Consiliului Judetean Marius Nicoara a explicat ca principala sursa de finantare va veni din fondurile obtinute din vinderea actualului stadion, "Ion Moina". Nicoara spera ca acesti bani sa acopere aproximativ 75% din costurile construirii noului stadion.

Restul banilor ar urma sa fie alocati de catre Consiliul Local si Consiliul Judetean Astfel, in opinia lui Nicoara, stadionul vechi ar valora in jur de 300 miliarde lei, adica peste 8 milioane euro.