Maica stareta si duhovnicul manastirii ortodoxe Rasca Transilvana au fost declarati nevinovati in urma unei anchete bisericesti pornite de reprezentantii Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului. Ei au fost acuzati ca ar fi maltratat mai multe surori care erau calugarite sau care urmau sa intre in monahism.

Una dintre fostele surori de la Rasca, Alina, a participat, de altfel, la o conferinta de presa sustinuta de catre deputatul independent Mircia Giurgiu, ea acuzand faptul ca ar fi fost batuta de duhovnic.

Potrivit tinerei fugite din manastirea Rasca, din 19 calugarite, la asezamantul monahal au mai ramas noua pentru ca restul au plecat la alte lacasuri monahale din cauza ca ar fi tratate foarte rau.

Drept urmare, arhiepiscopul Bartolomeu a dispus ca organele de control ale Arhiepiscopiei ortodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului sa efectueze o ancheta.

Concluziile au fost ca: "Incidente minore se pot petrece oriunde in perioada noviciatului, cand se testeaza adaptarea sau neadaptarea la rigorile vietii monahale, precum si eventualele deficiente psihice, dar aceste incidente nu depasesc si nu altereaza principiile pedagogice normale".

"In cazul fostei novice Alina Pletosu, acuzatiile de rele tratamente s-au dovedit neintemeiate, asupra ei nefiind exercitata nici un fel de presiune, nici fizica, nici psihica.

Acestea au fost facute pe fondul refuzului consiliului duhovnicesc al manastirii de a o reprimi in obste, dupa ce aceasta o parasise de bunavoie, in pofida eforturilor staretei Paraschiva si ale duhovnicului Siluan de a o recupera si integra in randuiala monahala.

Actuala obste a manastirii este una extrem de inchegata, multe din calugarite si surori avand studii universitare si postuniversitare si cu un program duhovnicesc exemplar", se mai arata in concluziile anchetei.

Presa a relatat pe larg, in luna martie, cazul unei alte calugarite de la Manastirea Rasca Transilvana care a fost data afara pentru ca a indraznit sa mearga la medic fara aprobarea staretei.