Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara supravietuieste, la fel ca multe unitati de acest gen din tara, in conditii de saracie extrema si cu lipsuri inumane. Cea mai mare unitate medicala din Banat are un buget anual de 500 de miliarde lei, aproape 2.000 de angajati si ofera asistenta de specialitate la circa 45.000 de persoane in fiecare an.

Pentru noua conducere a spitalului, una din cele mai grave probleme este calitatea hranei pe care o primesc bolnavii.

Conform medicului Mihai Ionac, care a fost propus ca director al institutiei, in locul lui Virgil Paunescu, care este acum secretar de stat in Ministerul Sanatatii, cheltuielile cu masa pentru fiecare pacient se ridica la 4 euro pe zi, in timp ce la un spital din Viena se aloca 6 euro pe zi.

Diferenta nu este foarte mare, dar pentru acesti bani calitatea mancarii este insuportabila chiar si pentru conducere.

Externalizarea blocului alimentar este o solutie pe care o are in vedere conducerea, la fel ca si externalizarea serviciului de paza si de curatenie. "Pe cei 40.000 de metri patrati ai spitalului avem doar sapte oameni angajati pentru curatenie. In ceea ce priveste paza, se stie ca se intra in institutie ca acasa, se fura, s-au agresat doctori, se face mizerie", a afirmat Ionac.

Potrivit sursei citate, spitalul duce lipsa de personal, cam 1.000 de persoane, dar posturile sunt blocate, iar pentru angajarea unui infirmier este nevoie de aprobare de la ministerul de resort. Externalizarea serviciilor ar putea insemna, la un moment dat, si concedierea unor persoane, demers care se incearca sa fie evitat prin mutarea personalului necalificat la alte sectii.

Sperante de la minister

Problema cea mai mare este, insa alta: fondurile pentru medicatia pacientilor sunt aproape terminate. La aceasta institutie se interneaza 30-40 la suta din cazurile de urgenta. Pana in luna mai a acestui an, cand s-a schimbat conducerea, in fiecare luna se alocau noua miliarde lei pentru medicatie.

Echipa condusa de doctorul Virgil Paunescu a reusit sa "supravietuiasca" cu un buget pentru medicamente de 4,5 miliarde lei lunar, iar pana la finele anului trebuie sa se incadreze in doar 2,5 miliarde lei lunar. Asta, in conditiile in care numai la Sectia de Anestezie-Terapie Intensiva un bolnav primeste medicamente de zeci de milioane de lei pe zi.

"Vom acoperi strict medicatia de urgenta. Daca reusim sa ne mentinem in aceste trei luni, avem sperante ca, la anul, se va renegocia plata pentru fiecare pacient la spitalele mari din tara", a mai spus Ionac. Cu alte cuvinte, pacientii vor fi nevoiti sa cumpere singuri medicamentele, pana cand situatia se va redresa.

O prioritate ar fi si achizitionarea unui tocator pentru resturile sanitare. Spitalul Judetean este considerat si cel mai mare poluator din orasul Timisoara, sistemul sau de incinerare a deseurilor avand autorizatie de functionare pana in decembrie 2006. Dupa aceasta data, va trebui sa se aplice normele din Uniunea Europeana, care prevad neutralizarea, tocarea si reciclarea deseurilor.

Accederea fostului director al spitalului, Virgil Paunescu, in randul demnitarilor din Ministerul Sanatatii da sperante echipei unitatii medicale ca din pozitia pe care o are medicul acum va reusi sa faca mai multe pentru institutie, dar si pentru cele din tara.

"Noi vom continua proiectele incepute de Paunescu, dar speram ca el va putea sa aplice aceleasi idei si in restul spitalelor", a adaugat medicul Ionac.

Dintre cei doi directori adjuncti ai spitalului, Mihai Ionac si Dorel Sandesc, doar primul este membru PNL, pozitie care l-a ajutat sa fie propus pentru functia de director al institutiei. Atat cei doi, cat si al treilea membru al echipei de conducere, dr. Horia Cristian, se vor prezenta la concursul de la minister in perioada urmatoare.