Suspiciunea de gripa aviara a dus la instituirea masurilor de carantina in opt localitati tulcene, unde virusul a ucis aproape 500 de pasari (gaini, rate, gaste, curci, lebede). Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii a anuntat ieri ca la nivel central s-a constituit un comitet de experti care dezbate masurile ce se impun in asemenea situatii.

Astfel, la Ceamurila de Jos, din judetul Tulcea, peste 40.000 de pasari vor fi ucise.Oamenii care isi vor pierde pasarile din gospodarie vor fi despagubiti, potrivit ministrului Agriculturii. In acelasi timp, autoritatile sustin ca situatia se afla sub control si ca echipe de specialisti actioneaza in teritoriu cu materiale de dezinfectie si logistica necesara eradicarii virusului aviar.

Carantina in judetul Tulcea

La cateva pasari din moarte din judetul Tulcea, specialistii au identificat anticorpii caracteristici formelor de influenta aviara respiratorie si digestiva. Probele recoltate sunt analizate de Institutul National de Diagnostica, virusul se va izola, urmand a se vedea daca este vorba de unul foarte periculos sau de un virus mai slab.

Ulterior, probele vor fi trimise la un laborator ultraperformant din marea britanie in vederea confirmarii bolii. Rezultatele testelor, spun specialistii, vor putea fi cunoscute intr-o perioada de maxim doua saptamani. Pana atunci, insa, expertii romani afirma ca, din moment ce s-au depistat anticorpii, este sigur ca exista si boala.

Aceste concluzii au facut ca autoritatile sa intre in alerta de gradul zero si sa decreteze carantina in localitatea tulceana suspectata de aparitia gripei aviare.

In judetul Tulcea, pietele si targurile de animale au fost inchise, intrarile, iesirile si vanzarile de animale sunt interzise, la fel si circulatia animalelor in localitatile si intre localitatile unde exista suspiciunea de gripa aviara.

De asemenea, a fost restrictionata circulatia persoanelor si a vehiculelor, iar la intrarea si la iesirea din localitatile aflate in carantina au fost amplasate bariere, pazite de reprezentanti ai Ministerului Administratiei si internelor si s-au amenajat puncte de dezinfectie.

Proprietarii abatoarelor si fermelor de pasari autorizate sanitar veterinar au obigatia sa ia masuri de prevenire a patrunderii si transmiterii bolii.

Directia Veterinara din Tulcea si cele din judetele limitrofe au decis achizitionarea de urgenta de pompe de dzeinfectie si substante care distrug virusul, spre a fi distribuite in localitatile din Delta Dunarii si in cele limitrofe judetului Tulcea.

De asemenea, a fost intensificata supravegherea pasarilor din gospodariile populatiei si recoltarea probelor pentru examenele virusologice si serologice. Vor fi testate si pasarile aflate in frigiderele localnicilor din Ceamurila de Jos, iar oamenii care se pare ca au intrat in contact cu pasarile vor fi vaccinati impotriva gripei umane.

Hunedoara, departe de pericol

Ioan Simion, directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Hunedoara spune ca intreaga tara a primit avertizari cu privire la aparitia virusului gripal aviar, insa situatia este semnalata doar in Delta Dunarii. „Am luat in serios indicatiile Ministerului Agriculturii cu privire la acest virus. In judetul nostru nu exista, deocamdata, acest risc.

Sunt expuse judetele din apropierea Deltei. Fermele de specialitate din judetul Hunedoara sunt dotate cu dispozitive performante, cu solutii de dezinfectie si cu sisteme de filtrare care nu permit aparitia virusului in incinta fermelor. Cei mai expusi riscului raman insa gospodarii care cresc in ograda pasari si care ar putea contacta mai usor virusul gripei aviare.

Daca se vor semnala cazuri de moarte suspecta la pasari, medicii veterinari si specialistii nostri vor cerceta amanuntit orice asemenea caz", a declarat Ioan Simion.

Recomandari pentru populatie

Ministerul Sanatatii recomanda persoanelor care calatoresc sa evite contactul cu pasari domestice si salbatice, precum si zonele in care pasarile infectate cu virusul H5N1 pot fi prezente, dar si pasarile din curti si din ferme si pasarile vii din piete.

Oamenii sunt rugati sa nu consume produse din pasari, neprelucrate termic sau incomplet prelucrate termic, inclusiv mancaruri care contin sange provenit de la acestea. ministerul Sanatatii sustine ca una dintre cele mai importante practici preventive este spalatul pe maini cu atentie si frecvent, cu sapun si apa, ori cu dezinfectant.

Persoanele care cred ca au fost expuse gripei aviare trebuie sa-si urmareasca starea de sanatate timp de 10 zile. Daca se constata febra, tuse sau dificultate in respiratie sau alte forme de imbolnavire, prezentarea la medicul de familie este obligatorie.

Cei mai expusi pericolului gripei aviare sunt crescatorii de pasari si de porci care nu folosesc manusi si masca de protectie, spun specialistii. Ei se pot infecta cu virusul gripei aviare prin intermediul dejectiilor de la pasarile bolnave. pericolul creste in cazul in care crescatorii de animale sunt deja atinsi de virusul gripei umane.

Cele doua virusuri - aviar si uman - se pot combina, lucru ce duce la aparitia unor mutatii care nu raspund nici unui vaccin. Pana in prezent, nu s-a descoperit un vaccin impotriva virusului gripei aviare, astfel ca singura masura de protectie de care putem uza este vaccinul impotriva gripei umane.