Legea administratiei publice prevede posibilitatea ca autoritatile locale sa se asocieze intre ele sau cu alti agenti economici pentru realizarea unor lucrari si servicii publice locale. Colaborarea ori asocierea se realizeaza pe baza de conventii sau contracte de asociere, in care trebuie sa se prevada sursele de finantare (contributia fiecarei autoritati a administratiei publice locale implicate).

Anul trecut, Consiliul Judetean Hunedoara a aprobat, prin Hotararea nr. 133, asocierea cu Consiliile Locale Deva, Hunedoara, Simeria si cu societatile comerciale Hafner GmbH, din Germania, si Krause Achiti & Co Investement, Finance & Consult SRL, din Petrosani, in vederea infiintarii unei societati comerciale pe actiuni care sa administreze o groapa de gunoi ecologica.

Conform datelor existente la Registrul Comertului si la Ministerul Finantelor Publice, acest agent economic nu a fost infiintat, dar raman cateva semne de intrebare.

Nota de fundamentare prezentata de Mircea Molot, presedintele Consiliului Judetean, prin care alesii au fost informati despre ceea ce urmau sa aprobe, se arata ca obiectul principal de activitate al viitoarei companii Ecosystems SA este "eliminarea deseurilor si a apelor uzate; salubritate si activitati similare".

Precizari prealabile

Argumentele lui Mircea Molot au atarnat greu in fata consilierilor judeteni, care au adoptat Hotararea nr. 133 imediat ce s-a supus la vot proiectul actului normativ.

"...precizam ca SC Krause Achiti & Co Investement, Finance & Consult SRL a efectuat studii de cercetare si documentatii tehnice pentru protejarea mediului fata de agresiunea deseurilor speciale, activitati de consultanta avand drept obiect atragerea de investitori straini prin elaborarea si prezentarea unor studii de fezabilitate privind oportunitati de afaceri in Romania" - a fost punctul de vedere al lui Mircea Molot in sedinta CJ Hunedoara.

Mai mult, prin Raportul de specialitate, anexat la proiectul de Hotarare, directorul executiv din cadrul CJ Hunedoara, Ovidiu Tarnu, arata ca asocierea respectiva este atat necesara, cat si oportuna, "avand in vedere faptul ca valoarea investitiilor necesare pentru realizarea obiectului de activitate al acestei societati comerciale este mare in raport cu posibilitatile de finantare de la bugetele locale", drept pentru care s-a ajuns la concluzia ca "este imperios necesara atragerea unor finantari extrabugetare".

In acest sens, conform actului constitutiv al SC Ecosystems SA, aprobat prin Hotararea nr. 133, capitalul social al firmei urma sa fie constituit prin aport in numerar, astfel: Hafner GmbH - doua miliarde lei (reprezentand 2.000 actiuni nominative), 50 la suta din capitalul social; CJ Hunedoara - 240 milioane lei (reprezentand 240 actiuni nominative), sase la suta din capitalul social; Consiliul Local Deva - 240 milioane lei (reprezentand 240 actiuni nominative), sase la suta din capitalul social; Consiliul Local Hunedoara - 240 milioane lei (reprezentand 240 actiuni nominative), sase la suta din capitalul social; Consiliul Local Simeria - 240 milioane lei (reprezentand 240 actiuni nominative), sase la suta din capitalul social; Krause Achiti & Co Investment, Finance & Consult SRL - 1,04 miliarde lei (reprezentand 1.040 actiuni nominative), 26 la suta din capitalul social.

Partener ambitios, puteri limitate

Asa cum s-a stabilit prin Hotararea nr. 133, Krause Achiti & Co Investment, Finance & Consult SRL urma sa aporteze la capitalul social al Ecosystems SA peste un miliard de lei.

Precizarea ca aprobarea asocierii autoritatilor publice locale cu cei doi agenti economici a fost data in cursul anului 2004 si este foarte importanta din punctul de vedere al analizarii bonitatii financiare a celor doua companii.

O minima verificare la Ministerul Finantelor Publice (MFP) din partea "specialistilor" de la CJ Hunedoara ar fi putut sa le arate cine sunt cei care asigura finantarea extrabugetara a activitatii de salubritate.

Conform datelor existente la MFP, Krause Achiti & Co Investment, Finance & Consult SRL a incheiat exercitiul financiar pe anul 1999, conform datelor din bilantul contabil, astfel: Datorii total - 1,6 milioane lei, Cifra de afaceri - nespecificat, Venituri totale - 2,3 milioane lei, Cheltuieli totale - 52,5 milioane lei, Pierdere - 50,2 milioane lei.

Pentru anul urmator nu mai apare la MFP ca bilantul agentului economic Krause Achiti & Co Investment, Finance & Consult SRL sa fi fost depus. Or fi existat motive temeinice probabil!

Urmatoarea raportare economico-financiara este cea aferenta anului 2001 din care reiese ca datoriile totale au crescut la 115,2 milioane lei, cifra de afaceri, de asemenea, nu este specificata, veniturile au fost de 192.000 lei, cheltuielile totale de 111,6 milioane lei, air pierderea inregistrata a fost de 111,4 milioane le

Cat priveste anul 2002, acesta nu a iesit din tiparul celorlalte.

La fel, bilantul agentului economic in cauza reflecta faptul ca la cifra de afaceri nespecificata, Krause Achiti &Co Investment, Finance & Consult SRL a avut venituri de 14.000 lei si cheltuieli de 4,8 milioane lei, situatie care a generat, cum era si firesc, o pierdere de 4,79 milioane lei, din activitatea de consultanta pentru… afaceri si management.

Indicatorii economico-financiari inregistrati de Krause Achiti &Co Investment, Finance & Consult SRL in 2003 ar fi trebuit sa reprezinte argumentul forte pentru selectarea acestei companii de catre autoritatile locale in vederea asocierii. Numai ca, asa cum reiese din propriile raportari, firma din Petrosani nu avea cum sa fie aleasa pe baza performantelor economice.

Din simplul motiv ca acestea nu existau. Dar sa le luam pe rand. Asocierea s-a facut pentru atragerea de surse de finantare extrabugetare. La rubrica "Capitalui - Total, din care" este mentionata suma de -589,09 milioane lei. Datoriile totale au fost de 4,4 miliarde lei, iar pierderea a fost de 696,2 milioane lei.

Impresionant, daca negandim ca aceste "performante" au fost atinse cu un doi salariati in medie, in activitatea de consultanta pentru afaceri si management.

Totul are o explicatie

Care a fost miza administratorului Krause Achiti & Co Investment, Finance & Consult SRL, Dan Achiti, s-a vazut in cadrul sedintei CJ Hunedoara, cand s-a aprobat asocierea. Dar, deh, multi vad, putini pricep.

Dan Achiti a declarat, in plenul sedintei de Consiliu Judetean, ca firmele private "nu ii pot trage de maneca" pe marii poluatori din judet sa isi duca deseurile toxice la incinerator si nu la rampele de gunoi care exista la un moment dat.

Acest lucru poate fi insa realizat de administratiile publice locale, care pot trimite adrese in care sa ii avertizeze pe cei care polueaza ca nu respecta reglementarile Romaniei in domeniul protectiei mediului (similare cu cele germane).

"Consiliul Judetean Hunedoara si consiliile locale din Deva, Hunedoara si Simeria pot sa le ceara celor care produc deseuri toxice ca in decurs de trei luni sa faca dovada ca au incheiat un contract cu SC Ecosystems SA", sustinea la vremea respectiva Achiti.