In caz contrar, exista riscul ca acestia sa se orienteze catre alte locatii, asa cum s-a intamplat cu compania franceza Montupet.

Viorel Gavrea, director Tetarom, societatea care administreaza Parcurile Industriale nr. 1 si nr. 2, a declarat pentru ZIUA de Cluj ca terenurile disponibile pentru cele doua locatii sunt deja ca si acontate. "Exista cereri de alocari suplimentare pentru 100 de hectare de teren destinate investitiilor", a spus Gavrea.

Deoarece legea permite constructii efective numai pe jumatate din suprafata (50 de hectare), restul fiind completat de spatiu verde, drumuri si de alte amenajari, rezulta ca suma care urmeaza sa fie adusa la Cluj, raportata la o investitie de 300 de euro/metru patrat, se ridica la peste 1,5 miliarde de euro.

Gavrea a precizat ca, pentru a putea realiza aceste investitii, Consiliul Judetean (CJ) Cluj are doua posibilitati. Prima o reprezinta extinderea Parcului Industrial nr. 1, plasat in zona Hoia, cu o suprafata cat mai mare din cele 16 hectare aflate in proprietatea statului roman si administrate acum de catre Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara.

"Universitatea poate sa se ocupe de cercetare si in padurea Hoia, care ii poate fi incredintata", este de parere Gavrea, care preconizeaza ca Parcul Industrial nr. 1 mai poate "inghiti" inca 8 hectare.

De asemenea, spre calea ferata exista inca 2 hectare aflate in posesia Consiliului Local al comunei Baciu. Rectorul USAMV, Liviu Marghitas sustine ca nu a primit nici o oferta de schimb si ca nici macar nu stie unde este pozitionat terenul care se doreste la schimb. "Avem o suprafata mare de teren in zona Hoia", a declarat Marghitas, apreciind ca este dispus sa negocieze cu liderul CJ.

Marius Nicoara, presedinte al CJ, a spus ca terenul administrat de catre USAMV este de 8 ha, iar societatea franceza care doreste sa investeasca s-a aratat dispusa sa suporte cheltuielile pentru infrastructura.

Nicoara a apreciat ca termenul limita acordat companiei Alpine Mayreder Bau pentru a finaliza lucrarile la infrastructura este 15 octombrie. "Nu stiu daca va termina pana atunci, insa am convingerea ca receptia va avea loc pana la inceputul lunii decembrie", a spus Nicoara. Parcul industrial nr.1 a fost de firmele Art Soft Cluj, Frosys, RCC Consulting, Ruwell Romania, Energobit, PMA Invest, Sistec si altele, a caror investitie totala se ridica la peste 100 de milioane de euro, plus 1000 de noi locuri de munca.

Agricultura de subzistenta vs. industrializare

A doua varianta, agreata de Tetarom, este prelungirea Parcului Industrial nr. 2 cu suprafetele aflate acum in posesia proprietarilor individuali, aflate la limita cu Apahida, de cateva sute de hectare, care ar rezolva integral solicitarile investitorilor. In acest ultim caz, se pune problema despagubirii sau a improprietaririi lor cu suprafete similare, urmate de instalarea utilitatilor.

"Cu drumul nu e o problema, pentru ca acolo se va construi soseaua de ocolire. Apa e la 70 de metri, statia de epurare la un kilometru, canalizare exista, iar energia electrica poate fi furnizata din statia de inalta tensiune de la fostul Combinat de Utilaj Greu, care oricum nu e folosita. Unde mai punem ca acolo e si aeroportul. Si mai si scoatem noile investitii afara din oras.

Totul e sa fie convinsi si proprietarii, cu atat mai mult cu cat acolo exista o multime de terenuri pline de buruieni", a apreciat directorul Tetarom.

El estimeaza ca, in afara de valoarea constructiilor si de noile locuri de munca, printre avantaje se numara alimentarea cu taxe si impozite a bugetului local si intrarile de TVA. "Daca se perfecteaza contractul cu americanii de la Emerson, care vor ocupa tot Parcul Industrial nr.2, investitia totala in cele cinci fabrici ale lor si in centrul de cercetare, de 150 de milioane de euro, va fi dublata de dezvoltarea pe orizontala a altor domenii", crede Gavrea. Pentru noi terenuri, Tetarom a primit solicitari pentru productie de piese auto sau de anvelope, depozite de logistica, fabricatie de mase plastice.