Aproape toate partidele din Timis care si-au chemat, in acest an, membrii sa isi aleaga conducerile au aceeasi lideri si pentru urmatorii patru ani. In aceasta situatie se gasesc filialele PSD, UDMR, PRM, PD si PNL.

Astfel, scrutinurile interne ale principalelor partide de pe esicherul politic au dezvaluit lipsa concurentei la posturile principale din organizatie si promovarea ideii de lider "unic".

Intelegeri cu concurenta

Ultima organizatie politica unde a fost reales vechiul presedinte este Partidul Democrat. Viceprimarul municipiului Timisoara, Dorel Borza, a candidat singur si a castigat cu majoritatea voturilor.

Borza este, de 12 ani, un etern candidat la postul de primar al municipiului de pe Bega din partea PD, dar, din legislatura in legislatura, a obtinut un procentaj tot mai mic. La ultimele alegeri, partidul a obtinut dublu fata de numele "Borza".

De altfel, surse din partid s-au plans de nenumarate ori ca acesta ar trage filiala in jos, motiv pentru care au cerut candidatura lui Constantin Ostaficiuc, presedintele Consiliului Judetean.

Jocurile au fost, insa, facute din vara, inca de dinainte de Congresul national al PD. Atunci, pentru postul de vicepresedinte la nivel national si-au depus candidatura si Borza, dar si Ostaficiuc. Sansele ca vreunul din cei doi sa prinda un astfel de erau destul de mici, asa ca acestia s-au pus la masa negocierilor, cu gandul la alegerile ce aveau sa vina in toamna.

Drept urmare, s-a semnat un protocol, prin care Borza si-a retras candidatura, urmand sa il sprijine pe Ostaficiuc la postul de vicepresedinte, iar in toamna presedintele CJ nu va periclita pozitia de lider perpetuu al PD Timis.

Membrii formatiunii democrate il vad, de altfel, pe Ostaficiuc drept singurul care ar avea sanse reale la postul de presedinte al filialei, insa Borza a stat fara griji la adunarea electorilor, mai ales ca in protocol se preciza ca, daca intelegerea cu Ostaficiuc nu era respectata, sanctiunile ar fi mers pana la excluderea din partid.

Asadar, jocurile au fost facute cu cateva luni in urma: Borza a fost reales presedinte, Ostaficiuc a devenit presedinte executiv, in loc de vicepresedinte, iar Dan Popa, un apropiat al fostului prefect PSD, Ion Raducanu, a ajuns secretar general. Democratii si-au mai ales zece vicepresedinti si 14 secretari.

Partidul National Liberal este singurul la care unii membri de partid au indraznit sa isi duca pana la capat candidaturile, insa s-au luptat cu morile de vant. La PNL Timisoara, au fost doi candidati pentru postul de presedinte: Bodgan Achimescu, presedinte al organizatiei municipale de doi ani, si Petre Ehegardner, fost lider in anii 20001-2002.

A castigat primul, puternic sustinut de presedintele la nivel judetean al partidului, prefectul Ovidiu Draganescu. Acesta a avut, la randul lui, un contracandidat, Mihai Olariu, dar la fel ca si la alegerile pe municipiu, scorul vechiului lider a fost zdrobitor.

Alegeri cu usile inchise la PSD si PRM

PSD si PRM se pot lauda prin faptul ca au avut alegeri cu usile inchise, chiar daca rezultatul nu a fost o surpriza pentru nimeni. In martie, membrii PSD Timisoara l-au reales pe deputatul Petru Andea, iar in aprilie, sub obladuirea lui Ion Iliescu, l-au reales pe senatorul Ilie Sarbu.

Tot in aprilie, din fruntea PRM Timisoara a fost dat jos cel mai activ parlamentar din judet din legislatura trecuta, Ludovic Mardari.

Gruparea adversa, dirijata de presedintele la nivel de filiala, Mircea Purceld, s-a temut ca Mardari i-ar putea ocupa locul in fruntea organizatiei, asa ca l-a pus presedinte interimar pe Ionut Nasleu, consilier judetean si mare amator de kick-box. Ulterior, acesta a fost ales cu unanimitate de voturi drept presedinte al PRM Timisoara.

Singurul contracandidat al lui Purceld la scaunul pe care il ocupa de ani buni nici macar nu a fost primit in sala, pentru a nu face opozitie.

De asemenea, filiala UDMR a ramas fara presedinte imediat dupa alegerile locale de anul trecut, dupa ce Halasz Francisc a demisionat. Interimatul a fost asigurat de deputatul Toro Tibor, dar acesta nu si-a depus candidatura, pe motiv ca nu se putea dedica filialei. Asa ca "s-a sacrificat" tot vechiul presedinte, Halasz fiind reales pe post.

Trebuie spus ca toti liderii de partid s-au laudat ca doresc intinerirea formatiunilor politice si ca promoveaza tinerii in functii de conducere. La Partidul Democrat, filiala Timisoara, afirmatiile au fost contrazise in modul cel mai clar de fapte.

La alegerile de saptamana trecuta, unul din cei mai activi democrati, tanarul consilier local Horea Bacanu, a fost nevoit sa renunte la a mai candida si l-a acuzat pe noul (acelasi) presedinte, Ludovic Zudor, ca i-a schimbat pe toti presedintii birourilor de cartier care il sustineau.