Elena Vlad sustine ca a mostenit, dupa decesul parintilor sai, un teren in suprafata de 3000 mp, la coada lacului Cincis, in zona turistica Balana. In decursul catorva ani, femeia a vazut cum pe proprietatea sa rasar, una dupa alta, case de vacanta. Atunci, nemultumita, s-a adresat autoritatilor locale, in speranta de a gasi un raspuns." Stiam de la parintii mei ca terenul acesta este al nostru.

Ei nu cunosteau carte si nu au stiut cum sa procedeze, cum sa demonstereze ca terenul pe care se construiesc vilele este al lor. Au lasat totul in voia sortii. In 2000, am hotarat sa merg eu la Primaria comunei Teliucu Inferior sa vad ce se intampla.

Am vrut sa depun o cerere, prin care imi solicitam terenul, dar cei de la primarie mi-au spus ca nu are nici un rost, deoarece acel teren s-a vandut. Mi-au explicat ca, pana atunci, noi nu am cerut terenul si asfel a ramas la dispozitia Primariei care l-a dat altor persoane", a declarat Elena Vlad.

Din documentele pe care le detine petitionara, rezulta ca, in perioada 1992 - 1997, Primaria a eliberat 10 autorizatii de constructie pe terenul revendicat. „La ora actuala, din cele 10 case, 6 sunt finisate iar 4 se afla in stadiu de fundatie. Costurile lucrarilor de executie variaza, de la 700.000 lei la 10 miloane de lei, in acea perioada.

Proprietarii sunt oameni cunoscuti in zona, directori ai unor firme, avocati, chiar si angajati ai Primariei din Teliuc. Cu cativa dintre acestia am luat legatura si am aflat ca unii au vandut deja casele. Altii nici nu vor sa sta cu mine la discutii", mai spune femeia.

Cere sa i se recunoasca un drept

Convinsa ca autoritatile locale facut au fost nedrepte, Elena Vlad a ales calea justitiei. A depus o plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatoria Hunedoara, cerand solutionarea cazului. Printre altele, Elena Vlad acuza conducerea Primariei de abuz in serviciu, considerand ca „secretarul primariei lucreaza aici de peste 20 de ani si a facut ce a vrut.

Toate autorizatiile de constructie eliberate poarta semnatura acestuia. Ani la rand am depus numeroase cereri la primarie si nici macar nu am primit un raspuns. Si cum este posibil sa-mi spuna ca terenul meu s-a vandut? Eu am dovedit atat cu acte, cat si cu martori ca este proprietatea mea", a declarat interlocutoarea. Uzand si de prevederile Legii nr.247/2005, Elena Vlad a depus o cerere de reconstituire a dreptului de proprietate. Si de data acesta, spune femeia, lucrurile se tergiverseaza. „In permanenta se intarzie rezolvarea situatiei. Acum mi-au cerut sa fac o expertiza tehnica, care costa 8 milioane de lei.

Autoritatile cunosc situatia mea materiala, stiau ca nu am bani sa platesc expertiza si cred ca astfel au gasit un motiv pentru a mai amana cazul", a mai adauat Elena Vlad. In plus, acesta spune ca „reprezentantii primariei mi-au oferit un teren la schimb, situat in pasunea satului, care nu are acceasi valoare cu terenul meu de pe malul lacului. mai mult, am depus o cerere la Primarie prin care am solicitat sa nu se mai instraineze din terenul aflat acum la dispozitia institutiei, pana cind situatia mea va fi rezolvata. Cu toate aceste, Primaria a facut in continuare licitatii si a vandut o mare parte din terenurile mai valoroase.

Daca tot nu este posibil sa mi se restituie terenul mostenit de la bunicii mei, macar sa mi se dea un teren de aceeasi calitate si valoare. Iar daca voi primi terenul meu, sunt de acord sa ma inteleg la pret cu proprieatarii caselor de vacanta si sa-l vand. Dar nu se poate ca cineva sa-si faca vile pe terenul altciuva si fara ca proprietarul sa nu primeasca nimic in schimb".

Aici, si prefectul judetului i-a dat dreptate femeii si a promis ca situatia se va rezolva de urgenta. „Am fost de trei ori in audienta la dl. prefect. Mi-a spus ca acesti oameni care au construit pe proprietatea mea vor fi nevoiti sa-mi dea banii pe teren.

Cu toata bunavointa prefectului, in plan local lucrurile au ramas neschimbate, pentru ca cei de la primarie nu au luat in seama ceea ce a spus dl. prefect", a marturisit Elena Vlad. Intr-o ultima incercare de a-si solutiona problema, proprietara s-a adresat telefonic, vineri, 18 octombrie 2005 si Comisiei pentru reconstituirea dreptului de proprietate de la Bucuresti.

Imediat, de la centru s-au dat telefoane la sediul primariei din Teliucu Inferior, insa alesii locali si angajatii institutiei cu competente in solutionarea problemei nu au fost de gasit.

S-a gresit identificarea in teren

Secretarul Primariei, Ioan Rogovan recunoaste ca, in aceasta situatie, s-a facut o greseala. „S-a gresit identificarea in teren, pe o anumita cota patre care ii revenea Elenei Vlad, ea fiind in indiviziune cu o alta pertsoana.

Culmea este ca in 1991, cand s-a facut identificarea, nimeni, nici macar proprietarii vecini cu acest teren si nici alte persoane nu au spus ca terenul discutat este in proprietatea cuiva.

Prin urmare, aceasta suprafata a fost preluata de primarie. Asa s-a putut ca cei care au dorit sa-si construiasca aici case de vacanta sa primeasca autorizatie de construire, dupa ce s-au intabulat cu terenurile", a declarat secretarul. Acesta mai spune ca Elenei Vlad i se cuvin doar 1400 mp, din totalul de 2400 mp cat arata expertiza, din cauza ca diferenta este ocupata de ochiul de apa.

„Cererea acesteia urmeaza a fi validata. Trebuia sa ne comunice suprafata de teren cu care sa fie pusa in posesie. Din cate stiu eu, a acceptat prin semnatura varianta cu schimbul de teren si chiar a gasit cumparator pentru terenul pe care il va primi. Elena Vlad inca mai poate opta pentru una din cele doua variante pe care le are la dispozitie.

Fie va accepta, asa cum de altfel a si semnat, un teren la schimb, de aceeasi calitate, fie i se va da suprafata pe care a mostenit-o. In acest caz, va trebui sa ii identifice pe cei care au construit casele aici si sa se inteleaga asupra pretului. Ramane ca solicitanta sa spuna clar ce varianta alege", a mai afirmat Ioan Rogovan.