Una dintre cele mai frumoase zone din agrement din judetul Cluj, Lacurile Sarate de la Durgau, situate in apropierea Bailor Sarate Turda, este la ora actuala intr-o stare deplorabila.

Lasata practic in paragina, zona Durgaului iese astazi in evidenta doar prin cantitatea gunoaielor aruncate cu duiumul si la intamplare in jurul lacurilor si prin mirosul canalelor de deversare a mizeriilor devenit insuportabil.

Situatia este pusa de localnici pe seama a doua pesonaje importante din oras, politicianul, cantaretul si nu in ultimul rand omul de afaceri, Ioan Danut Zahan si procurorul sef, Dan Deac. Cei doi insa dau vina pe lipsa de educatie a persoanelor care locuiesc in zona si sustin ca ei au facut tot posibilul pentru intretinerea acestor locuri.

Practic, cei care se incumeta vara sa faca baie in aceste lacuri risca sa contracteze tot felul de boli din pricina lipsei igienei atat de necesara intr-o statiune sau baza de tratament. Cei care viziteaza cel mai des Durgaul si care au mai multa nevoie de beneficiile oferite de aceste lacuri sarate sunt pensionarii, care se trateaza de diverse afectiuni.

Insa in ultima perioada acest tratament atat de necesar pentru unii este aproape imposibil de urmat si datorita proastei administrarii a statiunii. Sau poate ar fi mai bine spus inexistentei unei administrari a statiunii.

Acum 25 de ani, in noiembrie 1980, Statiunea de Cercetari Experimentale Turda, printr-un protocol, a transmis Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Turda o suprafata de teren neproductiv situata in zona lacurilor sarate, in vederea punerii in valoare a acestei zone in scop turistic.

Precizam ca portiunea respectiva de teren este si era proprietatea Statului Roman, iar Statiunea Experimentala Turda avea drept de administrare operativa. Conform celor afirmate de localnici, atat timp cat statiunea s-a aflat in administrarea CARP, lucrurile au mers bine.

Zona lacurilor sarate arata intr-adevar ca o zona de agrement, dar si ca o statiune de tratament pentru toti cei care aveau nevoie. Dupa Revolutie insa lucrurile s-au schimbat.

La data de 27 iunie 1994, Ioan Danut Zahan a cumparat de la CARP Turda, in urma unei licitatii, cladirile existente pe acea portiune de teren data de Statiunea Experimentala catre CARP.

Intentia cu care Zahan a achizitionat respectiva suprafata de teren a fost amenajarea statiunii si transformarea acesteia intr-o zona de agrement practicabila si moderna. Aceasta intentie a fost rapid abandonata si suprafata achizitionata a fost transformata intr-o proprietate privata.

Iar amenajarea zonei in scop turistic a fost lasata de izbeliste, primand castigul pe care Zahan il obtinea prin intermediul unui bar care functiona in statiune si unde se practicau preturi duble in comparatie cu alte localuri de gen din apropiere. Prin urmare, localul lui Zahan a fost inchis.

Danut Zahan este membru al Partidului Conservator, dar s-a dovedit a fi priceput si in afaceri. Astfel, acesta este patronul agentiei imobiliare "The Han", a carei locatie se afla chiar in centrul Turzii, dar mai are si alte afaceri. Ioan Danut Zahan este si profesor de muzica, fiind un recunoscut acordeonist.

In anul 2002, Zahan a solicitat instantei de judecata dezmembrarea imobilului inscris in CF nr. 551 Turda cu nr. topografic 6294 in doua imobile noi, dupa cum urmeaza& imobil cu nr. topografic nou 6294/1 cu destinatie pasune in suprafata de 68.959 mp si imobil cu nr.

topografic nou 6294/2 cu destinatie de pasune in suprafata de 1800 mp, pe acest imobil urmand sa fie intabulat dreptul sau de proprietate asupra constructiilor existente si sa fie acordat un drept de folosinta asupra terenului.

Statul Roman si Statiunea Experimentala Turda s-au opus acestui demers, insa instanta de judecata a considerat ca dreptul de folosinta asupra terenului exista anterior datei procesului, in favoarea CARP Turda, fiind predat acesteia in baza protocolului incheiat acum 25 de ani si fiind considerat un drept accesoriu dreptului de proprietate asupra constructiilor,

considerat drept principal. Primaria Turda mentioneaza insa ca "In conventia din 1980 prin care se transmite catre CARP terenul respectiv nu este efectuata nici o mentiune cu privire la suprafata de teren si nici in contractul de vanzare-cumparare incheiat de Zahan Ioan cu CARP Turda".

Aceasta suprafata de 1800 mp cuprinde un teren pe care sunt edificate un vestiar cu 18 cabine de dus, o casa pentru paznic cu doua incaperi, WC din scanduri si beton, 2 medente cu gratare, 4 dusuri cu robinet de apa si se prezinta sub forma unui dreptunghi cu lungime de 60 m si latime de 33 m pe o latura si 27 m pe cealalta latura.

Cam aceasta ar fi descrierea proprietatii lui Zahan de la Durgau – Turda. Localnicii din zona sunt foarte nemultumiti de faptul ca cel care a achizitionat mini-complexul de la Durgau nu a facut ceea ce a promis, si anume amenajarea locului in scop turistic.

O alta nemultumire este legata si de gunoaiele si mizeriile pe care acestia presupun ca Zahan si procurorul Deac le devereseaza in lacuri, fapt care a condus si la moartea pestilor din lac si a lisitelor. "Aici e multa mizerie, conditii mizerabile. Nu se poate trai asa.

Cred ca Zahan a luat complexul asta numai ca sa faca bani pentru ca va spun sincer ca nu a facut nimic. Pensionarii au fost fentati sa ii vanda lui, au crezut ca o sa faca ceva. A defrisat si pomii si nu avea voie sa faca asa ceva. Din cauza mizeriilor din apa, se imbolnavesc oamenii. si copilul lui Dan Deac s-a umplut de bube.

Aici, ce este amenajat a fost facut de pensionari, ca el nu a facut nimic. A dat foc la gunoaie, era aici un miros si un fum… si cand avea barul, vindea scump, preturile erau duble la el. Isi aduce aici musafirii, fac chefuri, uneori parca se aprindea cabana.

si leaganele le-au bagat la el in curte ca sa nu le mai foloseasca copiii", a spus Ileana Trif, una dintre persoanele care locuiesc in zona. O alta localnica, Silvia Ploscar ne-a declarat ca& " A fost fain cand au fost pensionarii. Eu chiar am lucrat aici la Durgau la bai, la bilete, la garderobe, la curatenie. Era altfel atunci.

Zahan a candidat la Primarie anul trecut si dupa aia a injurat oamenii de pe aici ca nu l-au votat." Atitudinea lui Zahan este contestata si de alti oameni ai locului& "Sunt gunoaie pana-i lumea. Nu te lasa sa folosesti dusurile numai daca platesti. Stai 2 minute la dus si platesti cat pentru 2 metri cubi de apa. si leaganele le-a luat.

S-a facut el stapan aici. Macar daca ar amenaja ceva, dar vrea sa fie totul numai pentru el. Gratar, mici… Se scalda cu prietenii lui aici", sustine Nicolae tandea. "Toata mizeria de pe deal merge in lac. Mor pestii, pana acum n-au murit pestii de aici niciodata.

Nu mai fac baie copiii aici, noaptea asa miroase de nu se poate sta acolo", spune Adalbert Fancksal, care obisnuieste sa pescuiasca in zona.

Ioan Danut Zahan neaga toate aceste afirmatii si spune ca tocmai cei care il acuza sunt adevaratii vinovati pentru starea actuala a lacurilor sarate de la Durgau& "Eu am cumparat terenul si constructiile si am intabulat cabana, dusul, gardul, instalatia de curent de la CAR Pensionari cu intentia de a amenaja zona, de a o mentine curata.

Impreuna cu procurorul Deac aproape ca ne-am batut cu oamenii din cauza gunoaielor si a deversarilor." Zahan nu uita sa se laude cu ce a facut pentru zona si pentru oamenii locului& "Am facut multe lucruri pe banii mei, dar cred ca nu mai e treaba mea sa ma mai implic.

Am facut si drumul, am adus aici pietris, dar pentru ca e drum in panta, cand vine ploaia pietrisul aluneca. Am sfintit si locul, am vrut sa fac aici o mica Campie a Libertatii. Am organizat aici numeroase spectacole de folclor in aer liber.

In plus, la anul vrem sa aducem aici Festivalul International de Film Transilvania, am luat deja legatura cu organizatorii." "Bardul" mai adauga ca& " Aici nu sunt pesti, lacurile au apa sarata, a venit multa apa sarata si s-au mai curatat de sare si de aceea au fost ceva pesti, dar nu mai sunt. Problema cu pestii a fost la alt lac.

Aici nu e zona de pescuit, e domeniu public, acesti pescari, in majoritate tigani, au si furat multe lucruri cand functiona inca barul. Sunt romi din zona Barbu Lautaru care au defrisat si padurile.

Eu am facut ordine, am sapat o groapa unde sa arunce oamenii gunoaiele." Procurorul Deac ii tine isonul vecinului Zahan si declara ca& "Impreuna cu Directia Mediului, cu Sanepid-ul am facut demersuri pentru curatarea zonei, am suportat niste cheltuieli, dar vad ca efectul este total contrar. E pacat ca se intampla asa ceva pentru ca sunt locurile copilariei mele.

Oamenii au spus total invers decat este realitatea". Presedintele CARP Turda, Ioan Moldovan nu vrea sa se amestece intr-o problema cu care nu are nici o legatura& " Noi am cedat terenul pentru ca era totalmente nerentabil. Nu puteam taxa pe nimeni, nimeni nu platea. Nu a fost ce e acum, era doar o incapere unde se aducea namolul, nu era dus imprejmuit.

Terenul nu a fost vandut pe un pret prea mare, practic nu prea aveam ce vinde". Primaria Turda a initiat un proiect care va fi depus spre finantare prin Programul Phare 2004-2006 "Coeziune economica si sociala pentru proiecte mari de infrastructura".

Proiectul prevede amenajarea Salinei Turda si a lacurilor sarate de la Durgau, atat ca zona de agrement, cat si ca zona cu potential balnear. Din pacate, singurul lucru cert pana acum este faptul ca zona lacurilor de la Durgau arata deplorabil.