Tot mai multi turisti romani si straini au ales sa-si petreaca vacantele la Castelul Regal de la Savarsin (judetul Arad), dupa ce, in luna august, acesta a fost redat circuitului turistic si deschis non-stop pentru vizitatori.

Potrivit Administratiei Domeniului Regal, sute de turisti din tara si din strainatate au poposit deja in mini-vacante la Castel, in prezent spatiile destinate publicului fiind ocupate la capacitate maxima.

"Camerele simple pot fi inchiriate cu 1.200.000 lei vechi pe noapte, suma in care este inclus si micul dejun, iar pretul camerelor duble se ridica la 1.700.000 lei vechi pe noapte, de asemenea, in suma fiind inclus si micul dejun.

De la deschidere si pana acum, tot timpul au fost clienti, chiar si acum, cand putem spune ca este extra-sezon, sunt persoane care vin chiar si pentru un week-end la Castel", a afirmat una dintre angajatele Administratiei Domeniului Regal.

Potrivit aceleiasi surse, dormitoarele regale pot fi inchiriate cu sume cuprinse intre 70 si 90 de euro pe noapte. Totodata, angajatii Administratiei Regale de la Savarsin pregatesc o oferta cu pachete speciale pentru cei care doresc sa-si petreaca aici Craciunul si Revelion.

Astfel, turistii care vor veni la Savarsin cu prilejul sarbatorii Nasterii Domnului vor avea ocazia sa-l intalneasca si pe Regele Mihai, care obisnuieste sa primeasca colindatori la Castel in fiecare an.

Retrocedat Familiei Regale, in urma cu patru ani, dupa ce a fost renovat si remobilat, Castelul Regal de la Savarsin a fost, din 20 august, deschis vizitatorilor. De la aceasta data, parterul si o aripa de la etaj pot fi vizitate si inchiriate, iar spatiile destinate inchirierii se vor extinde pe masura ce vor fi reabilitate.

"Demisolul este cea mai larga suprafata, aici functioneaza si un restaurant, iar in curand vor putea fi inchiriate camerele, in regim de pensiune. Astfel incercam sa acoperim cheltuielile de intretinere. Avem o strategie de dezvoltare a Castelului.

Este pacat ca Romania este plina de astfel de constructii lasate in paragina, care sunt o parte a istoriei care ne priveste", a declarat Principele Radu Duda, cu prilejul organizarii Atelierului civic "Ariergarda".

Intentia administratorului domeniului regal a fost aceea de a oferi un alt peisaj celor care s-au saturat de oras, de elemente hi-tech, beton si sticla. Fiecare incapere a Castelului este zugravita intr-o alta culoare. Mobilierul este cel comandat de familia regala, iar pozitionarea fiecarui element este aproximativ aceeasi ca acum 60 de ani, data cand a fost redecorat ultima oara.

"Dormitorul cu baie roz" pastreaza, in camera de baie, obiectele sanitare din faianta roz de Florenta. "Camera albastra" este mobilata in stilul Art Nouveau, al anilor '20, reconstituind atmosfera regala a acelor ani. Doar mobila din apartamentul central, cel preferat de fostul dictator Nicolae Ceausescu, este noua.

Asta, pentru ca inainte de a fi retrocedat imobilul, au fost furate toate obiectele, inclusiv lampile din tavan.

Castelul a devenit deja un obiectiv turistic pentru multe persoane, in special fiind un loc preferat de tinerii casatoriti pentru petrecerea lunii de miere. "Am gasit o atmosfera de basm, am vrut sa fim tratati regeste in luna de miere si am petrecut aici una dintre cele mai frumoase perioade din viata", a declarat Magdalena Marton, o tanara proaspat casatorita.

Inainte de redarea Castelului in circuitul turistic, parcul acestuia, vechi de peste 400 de ani, care se intinde pe o suprafata de opt hectare, a fost transformat dupa stilul englezesc, in sensul ca acum, aici se imbina perfect salbaticia cu organizarea.

Pentru peluza din fata a fost facut un efort financiar foarte mare. In mijlocul gazonului actual era un bazin, in jurul caruia erau plantati niste copaci, total anapoda. Refacerea a costat aproximativ 10.000 de euro. Asta a insemnat curatarea parcului, schimbarea pamantului si plantarea ierbii.

Aleile din parc, pe care regele nu le-a vrut niciodata sa fie turnate din beton, au fost reamenjate cu zgura sau cu nisip. Scaritele care coboara la lac sunt din lemn. Cele trei poduri sunt facute din lemn de mesteacan, insula din mijlocul lacului este din pamant batut si iarba.

"Cladirea era complet goala in anul 2001, nu mai existau nici macar intrerupatoarele. Obiectele care sunt acum in camera de primire au apartinut si Reginei Mame Elena", a adaugat principele Radu Duda.

Conform unei evaluari facute de arhitectul Serban Sturdza, suma necesara pentru reparatiile de care Castelul ar avea nevoie se ridica la un milion de euro.