Crima care a ingrozit Lugojul a fost comisa cu sange rece de patru elevi de liceu din localitate, iar un al cincilea, inspaimantat, doar a privit.

Personajele unui omor

Cel ucis se numea Alexandru Penciu si era cunoscut in orasul de pe Timis ca si bucatar. El a fost o perioada sef bucatar la Gradina de vara Acapulco si la Cantina IGOL. Datorita caderii in patima betiei, a ajuns sa se desparta de nevasta si de cei doi copii. Intre timp s-a lovit la un picior si umbla prin birturile din Lugoj schiopatand.

Traia dintr-o mica pensie de boala, insa din cauza neglijentei si a bauturii in exces si-a pierdut locuinta. Alexandru haladuia pe strazile orasului si dormea pe unde apuca, insa in perioada de toamna si iarna se aciuia intr-o garnitura de tren abandonata in Gara Lugoj, stationata langa gardul societatii comerciale Rosada.

In acest an, Alexandru a aflat cu groaza ca sufera de un cancer avansat la plamani. Viata lui se derula intre spital si strazile orasului, fiind binecunoscut printre boschetari. Cu o zi inainte de a muri, tocmai iesise din spital. Constatand gravitatea bolii, medicii i-au mai dat doar doua-trei luni de viata. In ziua mortii, Alexandru a fost vazut cersind bautura prin mai multe birturi din oras.

Cinci elevi de liceu, organizati intr-o gasca de cartier, deseori sub influenta bauturilor alcoolice, se legau de baieti si de fete. Erau cunoscuti ca un grup pur si simplu enervant. Din grupul care a comis crima fa-ceau parte: P. Florinel Mugurel, de 18 ani, L. Claudiu Daniel, de 18 ani, Cristian Alin G., de 17 ani, I.M.I. ,de 15 ani, si un al cincilea care, inspaimantat, a fost doar martor.

Ultima zi a lui Alexandru

In acea seara, cei cinci erau pusi pe baut si se dadeau mari pe o terasa care apartinea unui birt de langa Gara Lugoj. Alexandru Penciu le-a cerut ceva de baut, fara a sti ca a fost ultima lui rugaminte. Intre elevi si fostul bucatar s-au iscat cateva divergente, cuvinte urate si amenintari.

Scarbit, Alexandru s-a retras in garnitura de tren, iar cei cinci si-au continuat petrecerea cu multa multa bere. Catre miezul noptii, unul dintre ei a amintit de boschetarul "obraznic" si a propus pedepsirea lui. Ceilalti nu l-au contrazis. Zis si facut. Au in-trat in gara si au intrebat unde poa-te fi gasit Alexandru Penciu, zis si Bucatarul.

L-au gasit dormind intr-un vagon si l-au batut cu salbaticie. Patru dintre ei l-au lovit cu pumnii, cu picioarele. Dupa ce s-au saturat de bataie, au plecat nepasatori. Cateva minute mai tarziu, Alexandru Penciu, de 55 ani, a decedat. Medicul legist a stabilit cauza mortii. In raportul trimis Politiei, el sublinia ca a fost omorat in bataie.

Decesul s-a datorat unei masive hemoragii interne si a perforarii plamanului de cele doua coaste rupte.

Prinderea criminalilor

Dupa ce a fost descoperit cadavrul, o echipa din cadrul Politiei TF Timisoara si Lugoj a demarat cercetarile si in scurt timp i-a retinut pe faptuitori, care si-au recunoscut fapta. Pe numele a trei dintre elevi, s-au emis mandate de arestare preventiva. Cel de-al patrulea, minor, fiind aparat de procedura speciala, va putea fi retinut numai dupa o ancheta sociala la familia sa.

Cel de-al cincilea va fi folosit ca martor, dovedindu-se neimplicarea lui in omor. Profesorii si colegii celor 5 elevi sunt cutremurati de violenta cu care Alexandru Penciu a fost ucis. Pana in prezent, cert e un singur lucru: educatia celor cinci elevi lasa de dorit, iar parintii lor vor su-feri pentru acest gest necugetat.