Directia Apelor Somes-Tisa (DAST) a inchiriat anul trecut societatii imobilul de pe strada Donath iar acum nu mai poate scapa de "capusa" "Diferit".

Directia Apelor Somes-Tisa a semnat contractul de inchiriere cu SC "Diferit" SRL, in noiembrie 2004, pentru un sediu administrativ format dintr-un atelier de intretinere si un teren de 4 053 metri patrati. La licitatia organizata de DAST s-a prezentat doar societatea "Diferit", lucru ciudat avand in vedere oferta extrem de atractiva.

Intrebat despre "licitatie", directorul de atunci al DAST, Ioan Rosu, a raspuns ca nu crede ca a fost un singur participant, desi documentele spun altceva.

Conform procedurilor, licitatia fara minim doi participanti ar fi trebuit sa se repete. "Am inchiriat activul in scopul protejarii si ingrijirii patrimoniului. Ideea era sa nu zaca pana cand vom avea nevoie de el", a spus Rosu.

Intre timp, conducerea DAST a fost preluata, din aprilie 2005, de Marius Manzat, care a cerut incetarea contractului cu societatea "Diferit", deoarece Directia are nevoie de spatiile de pe Donath pentru implementarea unor directive ale Administratiei Nationale "Apele Romane" si ale UE.

Numai ca dezvoltarea DAST, ce include crearea la Cluj a unuia dintre cele patru laboratoare regionale de analize din tara, este blocata cu tupeu si cu manevre judiciare de catre societatea "Diferit". "Noi am specificat in contract ca acesta inceteaza in momentul in care o sa avem nevoie de activul respectiv", a precizat directorul economic Aurel Filip, care era in functie si pe vremea lui Rosu.

Directorul si actionarul majoritar "Diferit" SRL, Nicolae Petri, a declarat ca pana sa inchirieze ei, nu misca nimic in respectivele spatii de trei ani si ca DAST a inventat faptul ca ar avea nevoie acum de ele pentru a justifica refuzul de a-l vinde, care in opinia lui este ilegal.

"Toate documentele, directivele UE si altele, care arata ca au nevoie de imobil au aparut dupa cererea noastra de a cumpara", spune Petri.

Chiriasul se autoimpune stapan

Licitatia pentre inchirierea spatiilor DAST a fost organizata in baza legii 346 din 2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii. "Diferit" avea nevoie de un astfel de stimulent, dupa ce "stimulatorul" ei principal, fosta "administratie Funar" a pierdut Primaria.

Interesant este ca la numai o luna de la incheierea contractului de inchiriere si de la predarea imobilului de pe Donath, societatea a depus o cerere la DAST in vederea cumpararii spatiilor, chiar daca imobilul a fost dat spre inchiriere pentru un an si nicidecum spre vanzare.

Nicolae Petri sustine ca "Diferit" a castigat licitatia pentru inchiriere iar apoi a aparut legea 346, in baza careia au solicitat sa cumpere activul. "Nu a fost anunt pentru cumparare. Noi nu cerem decat sa se aplice legea stimularii intreprinderilor mici si mijlocii" mai spune Petri.

Societatea a intentat proces "Apelor Romane" si cere ca institutia sa fie obligata la incheierea contractului de vanzare-cumparare, chiar daca imobilul nu a fost anuntat la Camera de Comert si Industrie Cluj pentru vanzare, ci numai pentru inchiriere, si nu s-a organizat licitatie deschisa.

Doua instante de judecata au respins cererea societatii "Diferit". "Societatea interpreteaza eronat legea. Licitatia s-a organizat pentru inchirierea pe o perioada de un an, in contextul reducerii cheltuielilor de intretinere, nu pentru vanzarea lui, acest imobil fiind necesar pentru buna desfasurare a activitatii DAST", a precizat avocatul DAST.

"Firma de casa"

Societatea "Diferit" a fost una din preferatele fostei administratii locale si a beneficiat in intervalul 2001-2004 de contracte de deszapezire si lucrari de intretinere la drumuri. Societatea a participat si la plombarea drumurilor din martie 2004, chiar inaintea alegerilor locale.

Preturile practicate de "Diferit", alaturi de alte asa-zise "firme de casa" erau mult mai mari decat cele practicate in alte zone din Ardeal si fata de cele ale Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP), impiedicata de fosta administratie sa participe la licitatii deoarece era condusa de un membru PSD.

Nicolae Petri, patronul "Diferit", a fost angajat al RADP si un apropiat al fostului director al Regiei, Liviu Medrea, membru al PSD si fost vicepresedinte al Consiliului Judetean. Medrea a fost pana in 2001 "omul de taina" al fostului primar Gheorghe Funar.