La 1 decembrie 1918, la Focsani, sute de putneni au jucat Hora Unirii in Piata Libertatii.

In aceeasi zi o delegatie de 20 de vranceni, condusa de deputatul Nicolae N. Saveanu, a participat la Marea Unire de la Alba-Iulia. De ziua Unirii, lagarele Odobesti si Dragosloveni inchisesera portile, dar foametea si tifosul faceau inca victime in judet. Putini sint vrincenii care mai pot povesti ororile de atunci.

Doar citiva batrini isi mai amintesc ca acum 87 de ani teritoriile judetului Putna (Vrancea) isi oblojeau ranile dupa doi ani de ocupatie germano-austriaca. La Marea Adunare Nationala de la Alba-Iulia, din 1 decembrie 1918, a participat o delegatie de 20 de putneni, condusa de fostul prefect Nicolae N. Saveanu.

In aceeasi zi, sute de putneni s-au adunat in fata Bisericii Sfintul Ioan din fosta Piata a Libertatii si au dansat Hora Unirii. In preajma Marii Uniri, lagarele de concentrare de la Odobesti si Dragosloveni inchisesera portile, deportatii vranceni se intorceau acasa si munca fortata la caile ferate din Muntii Vrancei luase sfirsit.

Putini sint cei care stiu ca acum 87 de ani, in fosta Piata a Libertatii, din fata bisericii Sfintul Ioan Botezatorul din centrul Focsaniului, sute de locuitori ai orasului au jucat entuziasmati Hora Unirii, ca in ianuarie 1859.

Dupa doi ani de ocupatie germana - intre Craciunul anului 1916 si 9 noiembrie 1918 - la 1 decembrie 1918, mocanii din Muntii Vrancei ii izgoneau pe ultimii soldati austrieci. Printre cei 1228 delegati la Marea Adunare Nationala de la Alba-Iulia, din 1 decembrie 1918, au fost si 20 de trimisi ai Prefecturii Putna, condusi de fostul prefect, deputatul Nicoale N. Saveanu.

Acestia au fost la un pas sa nu poata parasi judetul din cauza trupelor de ocupatie. Bucuria de la 1 decembrie era umbrita de distrugerile pricinuite de cei doi ani de ocupatie germana a tinutului Putna.

Documentele aflate la Directia Judeteana Vrancea a Arhivelor Nationale descriu aceasta atmosfera incredibila, acesta fiind cel mai trist an din istoria ultimului secol pentru vrinceni: "tifosul exantematic decima pruncii", "scolile rurale fusesera transformate in grajduri", "scolile orasenesti devenisera spitale pentru soldatii bavarezi", "foametea ucidea", "drumurile erau pline de refugiati", "bisericile nu mai aveau clopote, erau topite si transformate in bombe", "mii de case erau bombardate."

Ce scriau ziarele focsanene in decembrie 1918

Cu toate acestea, "in orasul de pe Milcov era un mare entuziasm. In timp ce delegatia putneana condusa de Nicolae N. Saveanu era la Alba-Iulia pentru a consfinti Unirea, in Piata Libertatii - actuala Piata a Unirii, n.r. - din fata Catedralei Sfintul Ioan, focsanenii au dansat Hora Unirii. Cu citeva zile inaintea Unirii de la 1 decembrie 1918, fusesera executati ultimii eroi vrinceni de catre Armata Germana. In Sala Teatrului, maiorul filantrop Duiliu Zamfirescu a tinut o cuvintare emotionanta", ne-a spus profesorul Cezar Cherciu, unul din cei mai avizati cunoscatori ai istoriei Vrancei. "Nu avem nici o marturie din 1 decembrie 1918 in presa putneana. Sub nemti nu a putut exista presa libera la Focsani. Trupele germane au parasit Focsanii dupa 9 noiembrie 1918. Au aparut ziare in primele zile ale lui decembrie. Acestea reflecta spiritul Unirii de la Alba-Iulia", ne-a spus si istoricul Horia Dumitrescu, directorul Muzeului Vrancei. Aceste mentiuni din jurnalele epocii au fost editate in volumul al III-lea din "Cronica Vrancei"; "Focsanii", 9 decembrie 1918: "Romania Mare a fost plamadita de veacuri, iar astazi ea s-a realizat prin patriotismul tuturor, prin vitejia necontestata a soldatului roman." "Curierul Putnei", 13 decembrie 1918: "Acum Romania isi vede visul implinit cu pretul singelui, al gloriosilor sai fii, cu resemnarea admirabila si cu imense sacrificii din partea intregului popor." "Focsanii", 16 decembrie 1918: "Unirea nu e opera unora, ci a tuturor: cu inima, cu cuvintul, cu singele, cu tot ce au putut gasi mai bun in fiecare dintre noi, toti au luptat si au reusit sa ne aducem tara in hotarele ei cele vechi.

Unii mai mult, altii mai putin, fiecare dupa puterile noastre, nu ne- am gindit la nici un sacrificiu cind a fost vorba de marirea Romaniei."

Judetul plingerii

In timp ce la Alba-Iulia bucuria era nesfirsita, pe plaiurile Babei Vrancioaia lumea era cuprinsa de tristetea distrugerilor pricinuite de doi ani grei de razboi. De la Valea Trotusului, la Valea Rimnicului, la 1 decembrie 1918, comunele si orasele Putnei erau o nesfirsita cimpie a plangerii. Ocupate timp de doi ani, satele Putnei erau ca niste umbre pe harta Romaniei.

Marasestii fusesera aproape ras de pe suprafata pamintului, ingropat de obuze si trupurile miilor de soldati anonimi. La Odobesti deportatii se intorceau acasa, rudele cautau mortii prin preajma fostului lagar. Comunele din preajma Odobestilor curatau scolile de balegar pentru a trimite, din nou, copiii la scoala. La Bolotesti, credinciosii recuperau caramida bisericii bombardate de bavarezi.

Pe Magura Odobestilor, unde fusese resedinta Comandamentului German, locatie vizitata si de ultimul imparat german, hotii incercau sa recupereze ceea ce nu au putut lua nemtii cu ei in retragerea catre Transilvania.

Pe Valea Putnei si a Susitei, societatile care exploatasera lemnul inaintea nemtilor tocmai au pus mina pe cele doua cai ferate construite pentru nemti si pe locomotivele acestora. Deja, din 1919, acestea vor duce spre oras ltimele mii de hectare de padure din Muntii Vrancei. In memoria locuitorilor au ramas amintirile care au devenit povesti spuse iarna la gura sobei. La fel cum au intrat in folclorul din Muntii Vrancei povesti legate de bataliile din 1917 si de armistitiul de la Focsani, incheiat de generalul rus Scerbacew, salutat cu bucurie de trupele austro- germane, primit insa cu manie de armata romana, nevoita sa lase armele "nu infrantaa de dusmani, ci tradata de aliati". In acelasi decembrie 1918, localitatile din Tara Vrancei inca isi mai cautau mortii prin transeele muntilor.

Aceasta era in linii mari atmosfera de la 1 decembrie 1918 din fostul judet Putna si Tara Vrancei. Ziua Nationala ar trebui sa fie un prilej de bucurie pentru vranceni, dar si unul in care sa ne aducem aminte ca acum 87 de ani satele si orasele actualului judet erau in ruine. Cu 1 decembrie 1918 s-a consfintit unirea tuturor provinciilor romanesti si realizarea Romaniei Mari.

Dupa ce Basarabia si Bucovina s-au alaturat Romaniei, prin alipirea Transilvaniei s-a realizat visul de veacuri al romanilor: Romania Mare.

Romania implineste azi 87 de ani

1 decembrie 1918 este ziua cind s-a consfintit unirea Transilvaniei cu Romania. Dupa ce in martie 1918, Sfatul Tarii din Basarabia a declarat unirea cu Romania si in noiembrie, Bucovina s-a alaturat Regatului, cei 1228 de delegatii din provinciile romanesti si din Transilvania s-au adunat pe 1 decembrie, la Alba-Iulia, pentru a vota unirea tuturor romanilor intr-o singura tara.

Dupa Unirea efemera realizata de Mihai Viteazul la 1600, visul unei singure tari pentru toti romanii a traversat secolele pina cind pe Campia Libertatii acest vis a devenit realitate. Hotarirea delegatilor romani nu a fost suficienta. Pentru eliberarea teritoriilor romanesti si pentru realizarea deplina a Unirii au mai cazut eroi, s-au mai curmat destine.

Cu toate acestea, actul din 1918 reprezinta cea mai importanta realizare a romanilor din toata istoria lor. A fost momentul cind s-a reusit, pentru prima oara, crearea unui stat durabil, care sa-i aiba laolalta pe romanii din toate provincille si crearea Romaniei Mari. Actul prin care s-a semnat Marea Unire a romanilor de pretutindeni a insemnat pasul spre un stat unitar si independent, pe care romanii l-au facut fara sa pregete.

Rezolutiunea Marii Adunari Nationale a insemnat unul dintre primele acte democratice ale romanilor uniti, care avea sa stea la baza multor decizii politice luate de-a lungul timpului. Valorile democratiei au fost afirmate inca de la 1918, cum ar fi asocierea presei sau votul secret.

Astazi, la Mausoleul Eroilor din Focsani si Marasesti se vor depune coroane de flori si vor avea loc slujbe de comemorare si defilari.

Turul Zilei Nationale

Spectacol de gala fara oficialitati

Ziua Nationala la Focsani a fost serbata anticipat printr-un Spectacol de Gala la Teatrul Municipal "Mr. Gh. Pastia". Desi s-au adresat invitatii nominale tuturor celor care conduc destinele judetului si ale orasului, nimeni din Consiliul Judetean Vrancea, Primaria si Consiliul Local Focsani nu au onorat Ziua Nationala a Romaniei.

Au fost prezenti doar prefectul Ion Oprea, subprefectul Mircea Dragos, consilierul judetean Eduard Lambrino si sefii citorva directii deconcentrate. Au concertat corul "Pastorala", Bianca Ionescu de la Teatrul National de Opereta, Ionel Voineag de la Opera Romana si pianista Crinela Barbu. Spectacolul a fost prezentat de actrita Paula Grosu. Daca era un spectacol cu manele, mici si bere, domnii din Consiliul Local, Primarie si Consiliul Judetean ar fi fost prezenti?

Militarii pomenesc eroii

Armata vrinceana va sarbatorii Ziua Nationala a Romaniei printr-o ceremonie militara si religioasa in cadrul careia se va oficia o slujba de pomenire a eroilor. Militari vor depune coroane de flori, iar cei aflati in garda de onoare vor defila astazi, la orele 10.00, in fata Mausoleului Eroilor. De la 1918, ziua de 1 Decembrie marcheaza bilantul luptei romanilor pentru intregire statala.

"Marea Unire din 1918 a fost si ramine pagina cea mai sublima a istoriei romanesti. Maretia ei consta in faptul ca desavirsirea unitatii nationale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid.

Este fapta istorica a intregii natiuni romane, realizata intr-un elan tisnit cu putere din strafundurile constiintei unitatii neamului, intr-un elan controlat de fruntasii politici, pentru a-l calauzi cu inteligenta politica remarcabila spre telul dorit", a spus, intr-un comunicat de presa, colonelul Ioan Cotropai, comandantul Brigazii 282 Mecanizata Unirea Principatelor. (A. P.)

Pompieri avansati in grad

Cu ocazia zilei nationale a Romaniei, mai multi pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Vrancea vor fi avansati in grad. Prin ordin al inspectorului sef, aprobat de ministrul administratiei si internelor, locotenentul Petrisor Dascalu a fost inaintat la gradul de capitan, iar plutonierul Adrian Tandara a fost avansat la gradul de plutonier major. De asemenea, alti militari in termen incorporati in aceasta toamna au fost avansati la gradele de fruntas, caporal sau sergent. De 1 Decembrie, cadrele de la ISU Vrancea vor beneficia de o zi libera, in timp ce servantii vor asigura permanenta in cadrul unitatii, dar vor beneficia de un program si un meniu festiv. (D. C.)

Judecatorii sint liberi astazi

Magistratii sarbatoresc Ziua Nationala printr-un mic concediu, iar singurii care isi vor desfasura activitatea sint judecatorii de serviciu, pentru a asigura permanenta in cazul in care e nevoie de arestari preventive sau mandate de perchezitie. 1 decembrie inseamna la Tribunalul Vrancea si la Judecatoria Focsani o zi fara sedinte, instanta fiind inchisa, iar accesul publicului este interzis. Nu numai judecatorii sint liberi astazi, de acelasi "concediu" beneficiind si grefierele de sedinta sau cele de la arhive. "Eu voi lucra si in aceasta zi, deoarece sint judecator de serviciu.

Nu pot parasi localitatea si trebuie sa stau la tribunal pentru a asigura permanenta", a aratat judecatorul Dorel Harabor, purtatorul de cuvint al Tribunalului Vrancea. (N. C.)

"Basescu trebuie sa fie mai prudent in declaratii"

PPCD Focsani considera ca in cei 87 de ani care s-au scurs de la Marea Unire, angajamentul luat de liderul taranist Iuliu Maniu "ŤNu dorim sa devenim din asupriti asupritoriť a fost pilonul de baza al politicii statului roman in domeniul minoritatilor nationale". Din acest motiv, organizatia fostilor taranisti focsaneni ii cere presedintelui Traian Basescu sa manifeste mai multa prudenta in declaratiile pe care le face. "Nu putem accepta in 2005 o abordare a relatiilor dintre statul roman si cetatenii sai de alta etnie pe baza modelului propus pentru regiunea Kosovo: autonomia totala.

De altfel, sintem convinsi ca Traian Basescu nu a intentionat in nici un fel sa sugereze o astfel de solutie pentru Romania", se arata intr-un comunicat de presa al PPCD Focsani. Conducerea organizatiei considera ca diplomatia romaneasca are suficiente resurse intelectuale si politice pentru a promova interesele pacii in Balcani fara a aduce atingere intereselor nationale. "Asa cum inaintasii Iuliu Maniu, Alexandru Vaida Voievod sau Vasile Goldis au luptat pentru intregirea Romaniei, noi vom lupta pentru mentinerea ei in granitele actuale", mai spun fostii taranisti.