Ministerul Educatiei si Cercetarii, alaturi de Fundatia Tineri pentru Tineri, organizeaza in perioada 9 - 11 decembrie in Targu Mures Seminarul National de Educatie pentru Sanatate, "Stadiul actual si perspective ale dezvoltarii componentei educationale de promovare a sanatatii".

Intalnirea face parte din strategia de evaluare si crestere a eficientei activitatilor prevazute in implementarea Programului National de Educatie pentru Sanatate in unitatile scolare, avand ca obiectiv simultan si consolidarea imaginii programului si a modalitatilor de crestere a vizibilitatii acestuia, prin promotorii activi la nivel local.

Totodata, evenimentul va reprezenta o buna ocazie pentru reprezentantii societatii civile de a cunoaste progresele realizate de Ministerul Educatiei si Cercetarii si Fundatia Tineri pentru Tineri in implementarea proiectului.

Informare pentru viata sanatoasa

Introducerea "Educatiei pentru Sanatate" in toate unitatile de invatamant, ca disciplina optionala-curriculum la decizia scolii (oferta integrala) sau ca ore integrate in alte materii, cat si ca activitate extracurriculara si extrascolara, reprezinta scopul programului national de educatie pentru sanatate, in vederea formarii de atitudini responsabile in randul elevilor fata de propria sanatate, cat si a celor din jur. Programul a fost lansat in decembrie 2001. Elaborarea primelor programe scolare si pilotarea acestora s-a realizat in anul scolar 2002-2003, in 15 judete (printre care si judetul Mures) si in cele 6 sectoare al Municipiului Bucuresti.

In 2003 au fost lansate doua concursuri nationale de creatie, ca activitati extracurriculare si extrascolare "SIDA - o provocare la solidaritate" si "Copiii spun: NU! violentei in familie". In anul scolar 2003 - 2004 programul de educatie pentru sanatate a fost implementat in invatamantul preuniversitar (cls. I- IX).

Programele scolare au fost aprobate in anul 2004-2005 si au fost elaborate caietele pentru clasele I-II, III-IV si V-VIII. De asemenea in aceasta perioada a avut loc pregatirea formatorilor nationali (400 din care 9 in judetul Mures ) si formarea cadrelor didactice (8700, din care peste 100 din judetul Mures).

"Cel mai important premiu si cel mai recent exemplu este cel al echipei ANTIDOT al judetului Mures. 5 elevi au participat la Concursul National de Proiecte pe teme antidrog, la care am obtinut premiul I pe tara.

Seminarul vine la Targu Mures, credem noi, pentru ca suntem unul din putinele judete care au manifestat o larga deschidere spre noutate, adica spre aplicarea si experimentarea mai multor programe de educatie pentru sanatate, in ultimii 15-16 ani", ne-a declarat inspectorul Felicia Ionescu, coordonatorul judetean al acestui program alaturi de inspectorul Borgovan Ioan.

Printre principalele teme abordate in cadrul programului "Educatie pentru Sanatate in scoala Romaneasca" figureaza notiunile elementare de anatomie si fiziologie, igiena personala, sanatatea mediului (locuinta, poluarea etc.), sanatatea mentala (apartenenta la un grup, politete si regulile sale, roluri sociale, relatii interpersonale, stresul etc.), sanatatea reproducerii si a familiei (cilul menstrual, metode de contraceptie, infectii transmisibile pe cale sexuala), consumul si abuzul de substante toxice - drogurile, alcoolul, tutunul precum si consecintele ce deriva din acestea, valori umanitare sau legislatie.

Accesul la programe de prevenire, de educare a populatiei in general, si a copiilor si tinerilor in special, reprezinta unul dintre factorii cheie ai prelungirii sperantei de viata cu 10-15 ani, la nivelul multor state. (I.O.)