Agentii Costel Garnita si Florin Dolan au un program de lucru ultrasecret, caracterizat printr-o absenta totala de la postul de politie tocmai atunci cand oamenii iau bataie in propriile case, sunt loviti pe la spate cand merg pe ulite ori cand li se ucid animalele in ograzi.

Satui sa mai faca plangeri peste plangeri la oamenii legii din comuna, satenii au inceput sa vina cu jalba-n protap la superiorii din IPJ ori de la Bechet.

Ba chiar i-au scris si ministrului de Interne, iar unii, mai indarjiti, insusi presedintelui Romaniei. De la ultimii doi, oamenii din Amarasti au primit raspunsuri prompte si rapide. De la politistii locali nu mai spera nimic.

Si asta pentru ca, intre doua partide de barbut, jucate cu sarg de agentii cu cei trei golani, nu mai este timp pentru ca primii sa le incheie infractorilor procese-verbale si nici sa-i cerceteze.

Familie zvantata in bataie in propria curte

In noaptea de 15 noiembrie a. c., cei trei s-au amuzat putin intrand in curtea familiei Vasile, dupa ce le-au telefonat in prealabil si i-au amenintat pe proprietari ca ii omoara, apoi le dau foc la casa. Alexandru, Petre si Liviu s-au tinut de promisiune si, peste o ora, au deschis portile familiei Vasile, intrand in curte cu autoturismul.

Prima care a vazut ceea ce se intampla a fost Stela Vasile, care a iesit afara sa-i intrebe ce voiau de fapt. Fara nici o explicatie, Alexandru Jianu, fiul fostului director al Uzinei de Anvelope Caracal, a inceput sa o injure pe femeie si s-o ameninte ca o omoara daca mai comenteaza, spunand ca poate intra in curte atunci cand are el chef.

Aceasta a strigat dupa ajutor si, in cel mai scurt timp, i-au sarit in aparare sotul si fiul sau.

Infuriati, indivizii au inceput sa-i bata pe toti membrii familiei Vasile cu batele cu care venisera pregatiti.

Dupa ce unul dintre barbati a cazut cu fata pe cimentul curtii, Petre si Tigla au inceput sa-l loveasca puternic cu picioarele si sa-l ameninte cu moartea daca indrazneste sa se duca la politie, apoi au parasit locul faptei, lasandu-i pe consateni intr-o balta de sange si speriati de moarte.

Conform celor declarate de partile vatamate, ei au trecut toata noaptea prin fata casei cu masina. Dupa ce s-au mai linistit, Stela, Marian si Ion Vasile au sunat la postul de politie din comuna si au povestit ce li s-a intamplat, dar raspunsul politistului Dolan i-a nedumerit.

In loc sa vina la locul faptei, sa constate infractiunea, omul legii s-a limitat la a-i sfatui pe oamenii infricosati si batuti sa stea linistiti pana a doua zi, ca n-are ce sa se intample.

Au trecut de atunci doua saptamani, dar "n-a venit nimeni de la politie sa ne intrebe ce s-a intamplat, cu toate ca, a doua zi, ni s-au eliberat certificate medico-legale care atesta ca am fost batuti rau!" - a afirmat Marian Vasile.

Minor molestat in curtea scolii si dezbracat de haine

Oamenii sunt nedumeriti de comportamentul celor din Postul de Politie Amarastii de Jos cu atat mai mult cu cat cei trei infractori nu sunt la prima abatere de acest gen. Impotriva lor s-au facut o multime de plangeri penale din partea locuitorilor comunei, agresati si amenintati in acelasi mod ca membrii familiei Vasile.

Printre acestia se numara si Elvis Rosca (caruia aceiasi Jianu, Radu si Dusca i-au administrat o bataie care s-a lasat cu 80 de zile de spitalizare) si un copil de numai 12 ani - pe care Tigla l-a molestat in plina zi, in curtea scolii, si l-a deposedat de haine, lasandu-l dezbracat de fata cu mai multi martori.

Nici Dolan si nici seful Garnita n-au miscat un deget. Asa cum nu s-au sinchisit nici de faptul ca, la inceputul lunii noiembrie, batranului Dumitru Cucurigu aceeasi banda i-a ucis calul cu bestialitate chiar in propria curte, sub privirile ingrozite ale vecinilor.

In plangerea pe care Stela Vasile a facut-o catre Inspectoratul de Politie al judetului Dolj, aceasta afirma un lucru extrem de grav: neimplicarea politistilor locali in prinderea celor trei infractori care au ajuns sa puna pe jar intreaga comuna ar fi cauzata de faptul ca "insusi Garnita, seful de post, a fost amenintat de Tigla, Jianu si Dusca ca ii vor ucide copiii daca se apropie de ei!"

Tot Stela Vasile le-a povestit ofiterilor IPJ Dolj ca "in comuna au mai fost cazuri asemanatoare, dar si de alta natura, in care actorii principali au fost cei trei infractori, dar politistii din Amarastii de Jos nu au luat nici o masura, iar de cate ori au fost intrebati de ce, ei au raspuns ca mai este timp si ca, oricum, nu-i gasesc pe faptasi".

Politistii si infractorii se lauda cu pile sus-puse

Satenii sunt ingroziti, deoarece comportamentul celor trei indivizi este nu numai violent, dar si dubios, "ca si cum ar fi drogati. Sunt extrem de nervosi si, cand ii apuca crizele, sparg si distrug tot ce le cade in mana: geamuri de la case, masini, carute.

Tot timpul se lauda ca n-are nimeni ce sa le faca, deoarece parintii lor sunt bogati si tari, au la degetul mic nu numai Amarastii, dar si Craiova!"

Nici politistii amarasteni nu sunt mai prejos. Amenintati de sateni ca ii vor da pe mana sefilor de la Craiova, Dolan si Garnita se lauda ca n-ar fi bai, deoarece "ne avem bine si cu Enescu, si cu cei de la Bechet".

Dialog printre lacate

Ajunsi la fata locului de doua ori, reporterii ESO nu au dat de urma nici unuia dintre cei trei politisti ai comunei doljene Amarastii de Jos, impresia lasata de lacatele ruginite bine fixate pe usa postului de politie fiind aceea de sat fara caini. Efectuate in zile diferite, la ore diverse, incursiunile ziaristilor au ramas fara nici un rezultat.

Optimista, echipa "Editiei Speciale" a crezut initial ca oamenii legii sunt la vanatoare de infractori si ca, probabil, satenii care au sesizat neregulile savarsite de acestia or fi avut niscaiva deliruri colective. Gresit! Ziaristii au avut o discutie edificatoare cu singura persoana aflata in "batatura" postului, si anume sotia sefului de post:

Reporterul: Buna seara! Unde este domnul Garnita?

Doamna Garnita: Da’ ce treaba aveti cu el?

Rep.: Am asistat la o crima pe sosea. Trebuie sa vina repede cu noi!

D-na G.: Ce treaba are el cu asta?

Rep.: Pai, nu e sef de post, politist?

D-na G.: Ba da, dar e in concediu!

Rep.: Nu are subalterni?

D-na G.: Are!

Rep.: Si ei unde sunt?

D-na G.: Acasa la ei, unde sa fie?

Rep.: Nu-i puteti anunta sa vina urgent? Este ceva grav!

D-na G.: La ora asta sa-i deranjez (n. r. - 17.45)?! Poate dorm. Veniti maine dimineata!

Dupa o saptamana, lacatele de pe usa postului sunt neclintite, doar ca in fata imobilului este parcata masina de serviciu a unui politist din Bechet, semn ca nici oamenii legii din Amarasti nu mai dorm. Responsabila cu treburile prin postul de politie este tot doamna Garnita.

Rep.: Unde este sotul dumneavoastra?

D-na G.: La o inmormantare.

Rep.: Dar masina asta a cui este?

D-na G.: A sefului de la Bechet.

Rep.: Dar colegii sotului dvs. unde sunt?

D-na G.: Dolan a plecat pe teren cu seful din Bechet.

Rep.: La un caz?

D-na G.: Da.

Balbaiala de superior

Inspectorul Emil Ganuci din cadrul Politiei Bechet dezminte ca ar fi fost cu Dolan, el afirmand ca venise la Amarasti pentru o problema. Intrebat unde este Dolan, politistul, vizibil jenat, raspunde: "E bolnava fiica lui!"

In ceea ce priveste problema cu care venise in comuna, ea nu avea, se pare, nici o legatura cu plangerile penale impotriva lui Jianu sau ale celorlalti doi tineri care au bagat spaima in sateni, desi inspectorul a recunoscut pana la urma ca pe biroul sau din Bechet ar fi ajuns unele nemultumiri legate de modul in care se aplica legea in Amarasti, dar ca ele nu sunt reale:

"Am vazut certificatele medico-legale ale familiei Vasile, dar au doar trei - patru zile de ingrijiri medicale. Nu prea este fapta penala, tine de instanta".

In urmatoarele minute, inspectorul Ganuci se razgandeste in ceea ce priveste incadrarea juridica a faptelor si-si aminteste ca "li s-a intocmit dosar penal celor trei, dosar care nu este finalizat, dar am trimis o parte din el la parchet".

Despre faptul ca agresorii au antecedente penale, Ganuci spune: "N-aveam de unde sa stiu, dar ei au fost audiati in prezenta unui avocat!"

IPJ Dolj cerceteaza cazul

"Cunosc personal aspectele sesizate de satenii din comuna Amarastii de Jos si am dispus o ancheta foarte serioasa la acel nivel. Voi verifica absolut toate informatiile primite. Acolo exista un dosar penal in lucru.

Am numit pe cineva din cadrul IPJ, care se va ocupa de solutionarea lui, dar si de stabilirea adevarului in ceea ce-i priveste pe politistii din localitatea respectiva. Sunt sesizari grave si, daca se adeveresc, voi actiona in consecinta!", a precizat comisarul Georgel Enescu, seful IPJ Dolj.