Oradea nu este un oarecare oras de provincie, in care sa nu se intample mai nimic semnificativ. Din contra, aici se petrec lucruri ciudate.

De pilda, recent, o familie a inregistrat un record care va fi foarte greu de doborat: in perioada 2000-2005, sotii Demir Elena si Ramazan – o familie romano-turca cu domiciliul in Oradea - au incheiat, ca parti, 34 de contracte de imprumut cu garantie imobiliara si 20 de contracte de vanzare-cumparare de imobile.

Nici mai mult, nici mai putin. Au ramas in competitie numai cu ei insisi, iar sansa de a-si imbunatati "recordul" depinde doar de cat vor mai inchide ochii autoritatile locale.

Sa fi facut insa si functionarii oradeni o pasiune nebuna pentru case? Patru dintre cele 34 de contracte de imprumut cu garantie imobiliara au fost urmate de contracte de vanzare- cumparare, in care sotii Demir aveau calitatea de vanzatori sau cumparatori.

Cele mai multe imobile sunt situate in Oradea, dar si in alte localitati bihorene precum Salonta, Marghita sau Sacadat. Sumele rulate in aceste tranzactii sunt de ordinul milioanelor de euro. Sa va spunem cu cat a venit Ramazan in Romania si ce tinea el in buzunar? Simplu: n-avea para chioara.

GAZETA a descoperit insa mecanismul de "finantare" si o parte dintre persoanele care se afla in spatele paravanului acestor afaceri asa zis curate. Din aceasta "famiglia" incredibila fac parte, printre altii, si persoane care ar fi parut, pana acum, deasupra oricarei banuieli.

Fire invizibile ii leaga pe interlopi de notari si intermediari, de magistrati sau politisti. In premiera, am descoperit si acte de "colaborare" ale unui ofiter SRI cu camatarii si mafia oradeana a caselor si asteptam confirmarea pentru altul.

Gospodari camatari

GAZETA a mai scris despre anumiti camatari bihoreni, ochiti si dovediti de reporterii nostri. Asa l-ati cunoscut, printre altii, pe Ioan Ardelean - fostul securist pensionar retras in satul Ortiteag cu legenda ca a fost diplomat.

Am mai scris despre camatarii oradeni Delczeg-Filip Bela si ginerele acestuia, Ovidiu Baican - fost "smenar". Alti doi camatari, Patai Sandor si Munteanu Margareta, v-au fost prezentati in toata splendoarea cardasiei lor – deloc sentimentale - cu notarul Daniela Gabor.

Se pare ca, fata de impasibilitatea blajina a autoritatilor, trebuia sa revenim si sa dezmortim opinia publica si cu faptele altor asemenea personaje. Unul dintre ei este notarul public Gondosch Betty.

Despre care precizam, de la inceput si ca sa nu existe speculatii inutile, ca a fost "maestrul" la care si-a facut stagiatura fiul procurorului Nicolae Bonchis.

Perchezitie la SRI-ul gol

GAZETA de Oradea a avertizat in mai multe randuri asupra pericolului pe care-l reprezinta astfel de practici camataresti, leagan dintotdeauna al crimei organizate. Ne-am pus impotriva nu numai lumea interlopa, aflata in faza avansata de organizare, ci si pe protectorii acesteia, asa-zisele "gulere albe".

Cine sa se fi gandit insa ca vom da printre camatari si de oameni ai Serviciului Roman de Informatii? Una din doua: ori au fost infiltrati si s-au deconspirat prosteste, ori au actionat de capul lor, sa faca si ei un ban in plus la salariu, iar sefii lor nu i-au dibuit la timp si buba s-a spart in alta parte.

Oricare situatie ar fi, ea pune intr-o lumina foarte proasta o institutie care pretinde de 15 ani ca se tot reformeaza si pretinde ca isi schimba oamenii si naravurile.

"Domnul colonel e camatar"

Pana la 1 octombrie 2004, Huh Gordan Aurel a fost ofiter operativ, cu gradul de locotenent colonel, in cadrul Sectiei Judetene de Informatii Bihor din cadrul SRI.

In urma unor reclamatii primite de la persoane care s-au bucurat de "colaborarea" lui in afaceri, lui Huh Gordan i s-a facut un control al fisetului pe care-l are, ca tot ofiterul, la locul de munca.

Surpriza a fost mare: cine sa se gandeasca vreodata ca un ofiter de informatii are la locul de munca cel mai sigur fiset pentru actele camataresti? In seif i s-au gasit mai multe inscrisuri care atestau conventii de imprumut in care figura in calitate de creditor si contracte de vanzare-cumparare de imobile.

SRI s-a spalat pe maini de afacere si, discret, l-a dat afara fara prea mult tam-tam. Povestea nu s-a terminat insa numai cu atat, fiindca, ulterior, s-a descoperit ca, pe vremea cand trebuia sa ne apere tara de spioni si de tot soiul de pericole planetare, SRI-istul Aurel Gordan facea camatarie in stil si mai mare.

Nu a fost singur

La ora actuala, debarasat de aura pe care i-o asigura calitatea de ofiter roman de informatii, Aurel Huh Gordan este cercetat in mai multe dosare penale ale anchetatorilor bihoreni. Exista cel putin 12 declaratii ale unor persoane lezate si prejudiciate in drepturile lor patrimoniale, care s-au plans de fapte la care a participat si fostul colonel.

Interventiile sale aveau rolul sa ofere "creditorilor" o aparenta de credibilitate si de seriozitate, cu ocazia "negocierilor". Dupa ce camatarii se vedeau insa cu sacii in caruta si aveau in mana contractele, partea grea se realizase.

Se astepta semnalul prazii, care venea in 90% din cazuri: debitorul solicita o amanare a platii datoriei, dar nu i se acorda. Mai grav, i se cerea sa paraseasca rapid locuinta.

I se reamintea ca a semnat un contract de vanzare-cumparare a imobilului si nu un contract de imprumut cu garantie imobiliara! Pe cine sa intereseze ca omul fusese prins la grea incercare. "Daca nu scoti banii pana maine,vine domnul colonel sa-si recupereze investitia!", i se spunea.

Desi am solicitat la SRI relatii despre un alt personaj implicat, Adrian Stanca, care se pare ca ar fi lasat sa se creada ca si el ar fi ofiter de informatii, precum si despre folosirea de catre Stanca si alte persoane din grupul infractional a unor masini cu numar "SPP", nu am primit raspuns in termen util.

Oricum, fata de amploarea acestor afaceri de camatarie, ne propusesem sa revenim si vom relata atunci si despre aceste alte complicatii in care a fost tarata urmasa fostei Securitati.

Betty n-a fost vigilenta

Notarul public este investit sa indeplineasca un serviciu de interes public, iar actele indeplinite de el sunt de autoritate publica.

Functia de notar nu se exercita in mod mecanic, el nu este obligat sa materializeze in actele pe care le indeplineste – purtand sigiliul si semnatura sa – pretentiile partilor care ii calca pragul decat in masura in care acestea sunt conforme cu legea.

Obligatiile ce-i revin notarului din Legea notarilor publici si activitatii notariale nr. 36/1995, ii permit acestuia sa depisteze cand consimtamantul partilor nu este valabil, fiind dat in eroare sau smuls prin inselaciune ori violenta.

Poate descoperi usor cand scopul contractului are un caracter ilicit, cand se urmareste ocolirea legii si imbogatirea "fara justa cauza".

Singurul lucru necesar pentru a realiza aceste minime constatari este sa fie, la randul lui, de buna-credinta si sa nu pactizeze cu escrocii! Sa vedem ce a facut notarul oradean Gondosch Betty.

Un cuplu de vis: Bonchis-Rusu

"Pentru notarul public Gondosh Betty se poate sustine existenta unui interes in incheierea unui contract de vanzare cumparare si nu de imprumut cu garantie imobiliara, atata timp cat onorariile notarilor publici se coreleaza cu taxele de timbru datorate. Ori, Ordonanta nr.

12/1998 stabileste taxe de timbru la nivel ridicat pentru actele translative de proprietate intre vii si taxe modice, fixe, pentru contractele de imprumut cu garantie imobiliara", se concluzioneaza intr-un rechizitoriu ce asteapta de trei luni sa fie confirmat de actualul procuror general de la Oradea, Valentin Mirisan.

Nu am reusit sa stam de vorba cu acesta, in ciuda incercarilor noastre de a-l contacta.

Se pare ca Mirisan invoca existenta unei solutii de neincepere a urmaririi penale, redactate de, pe veci indatoratul, procuror Bonchis (se stie cat de greu este sa gasesti un notar la care fiul stagiar sa-si faca stagiul) si confirmata rapid, intre doua picoteli, de recent pensionatul Ion Rusu, antecesorul lui Mirisan.

Aceasta ar fi "precedent judiciar" si nu a fost atacat in termen de pagubiti.

Partea proasta este alta: in dosarul respectiv, solutionat in numai o saptamana de taticul Bonchis, nici nu se vorbeste despre pagubitii Iluta, care si-au pierdut o casa si un apartament pe mana camatarilor protejati de Bonchis&Rusu!

Algoritmul

Modul in care au actionat acesti periculosi camatari oradeni este simplu, dar deosebit de ingenios. Ei acordau imprumuturi cu garantie imobiliara, dar, profitand de stramtoreala debitorilor, incheiau contracte notariale de vanzare-cumparare.

Notarul era informat insa ca nu se doreste transmiterea proprietatii imobilului ci numai garantarea unui imprumut, dar nu se opunea, nu mentiona suma reala care ar fi trebuit sa fie "pret" ci numai suma imprumutata, mult mai mica decat pretul.

La termenul scadent, daca datornicul nu rambursa datoria, i se "vindea", chiar a doua zi, imobilul, fara posibilitatea de a-i fi luata in seama opozitia de fost proprietar! "Cumparatorii" erau tot din "gasca" si-l vindeau la randul lor cat mai rapid, unor persoane care pot invova in continuare buna credinta.

Creditorii sustineau ca si ei au luat banii cu imprumut si de aceea sunt presati sa-i restituie si nu pot acorda pasuiri. Un astfel de finantator de camatari a fost colonelul SRI Huh Gordan, care a si recunoscut ca a imprumutat-o de mai multe ori pe camatareasa Demir Elena.

Cititorii nostri vor deslusi curand modul concret in care s-a actionat intr-unul din zecile de cazuri, cum se obtinea evacuarea si cum se punea ea in executare

Legea nr. 36/1995 a notarilor publici si a activitatii notariale: art 6 - "Notarii publici au obligatia sa verifice ca actele pe care le instrumenteaza sa nu cuprinda clauze contrare legii si bunelor moravuri, sa ceara si sa dea lamuriri partilor asupra continutului acestor acte spre a se convinge ca le-au inteles sensul si le-au acceptat efectele in scopul prevenirii litigiilor"; art.

45 aliniat 1 – "Notarul public are obligatia sa desluseasca raporturile reale dintre parti cu privire la actul pe care vor sa-l incheie, sa verifice daca scopul pe care il urmaresc este in conformitate cu legea si sa dea indrumarile necesare asupra efectelor lui juridice"; art.

36 – "notarii publici si personalul birourilor notariale au obligatia sa pastreze secretul profesional cu privire la actele si faptele despre care au luat cunostinta in cadrul activitatilor".

In mod normal, daca ar fi cu adevarat interesati de aplicarea scrupuloasa a legii, anchetatorii ar trebui sa-i ia la bani marunti pe camatari pentru evaziune fiscala, ei exercitand "activitati neautorizate" aducatoare de venituri! In noul Cod Penal, care trebuia sa intre in vigoare din 30 iunie 2005, camataria este incriminata din nou drept "camata" in articolul 450 aliniatul 2 si se

pedepseste cu inchisoare stricta de la un an la 5 ani: "operatiunile de imprumut de bani sau titluri de valoare, efectuate cu titlu profesional de catre persoane neautorizate, direct sau prin acte simulate, daca dobanda stabilita este mai mare decat dobanda prevazuta de lege sau daca se stabileste o capitalizare a dobanzii pentru dobanzi datorate pe o perioada mai mica de un an".

"Nici familia Iluta si nici familia Demir nu sunt clienti fideli ai biroului nostru notarial avand in vedere ca au incheiat doar doua si respectiv trei acte, din care una este in cauza", spune Betty Gondosch, notarul public unde s-a facut contractul "buclucas".

Notarul este de parere ca exista un procuror rau voitor, pe nume Sasa Cercel, care doreste cu orice pret sa-i faca rau. "Au venit la mine cei de la Finante si nu mi-au gasit nimic in neregula. Sunt o femeie credincioasa care nu a inselat niciodata pe nimeni.

Este pacat ca anumite persoane vor sa ma discrediteze in fata opiniei publice din cauza succesului meu dar mai ales al originii maghiare", se plange notarita, care zice ca are doua dovezi, una de la Curtea de Apel Oradea si alta de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin care cele doua institutii resping plangerea inaintata de familia Iluta.

"Niculina si Vasile Iluta sunt cerecetati de politie pentru eliberare de cecuri false fiind doi moldoveni cu un trecut dubios. Am martori cum au dat cheia la casa imobilului si cei 20 de mii de euro. Nu imi este frica pentru ca sunt nevinovata.

E normal ca dupa un an si jumatate de la semnarea contractului sa vina Iluta sa spuna ca a fost vorba de un imprumut?", mai spune Betty dezamagita ca ii va fi terfelit numele in ziar in ciuda unor dovezi, spune ea, clare ca ar fi lipsita de orice culpa.