Asta ar fi concluzia scandalului ce macina unitatea Ligii Sindicatelor Miniere "Valea Jiului". Ceea ce parea acum cateva saptamani ca fiind un scandal minor generat de o diferenta de vederi in privinta strangerii unei sume de bani pentru plata unei parti a datoriiilor catre CNH in urma mineriadelor a escaladat si a ajuns saptamana aceasta la un nivel mai mult decat important.

Cei trei lideri suspendati de la sedintele Ligii, Adrian Jurca, presedintele Sindicatului Liber EM Livezeni, Ion Temneanu, presedintele Sindicatului Liber E.M. Petrila si Adrian Rusu, presedintele Sindicatului Liber Solidaritatea 2004 de la E.M. Lonea, au demarat o adevarata ofensiva impotriva echipei de conducere a LSMVJ, punand mitraliera pe presedintele Zoltan Lacatas si presedintele executiv Marian Holban.

Intr-o conferinta de presa tinuta marti la Teatrul I.D. Sarbu din Petrosani, cei trei impreuna cu vicele de la Livezeni, Marian Filip, au adus acuzatii grave conducatorilor Ligii, acuzatii care au acoperit o arie foarte larga. Aflati in mare verva, cei trei lidei nu s-au ferit de cuvinte, folosind din plin cuvinte uzitate mai rar din fondul lexical al limbii rom

Cuvinte grele si amenintarea cu judecata

Epitetele folosite pentru a-l defini pe presedintele Ligii Sindicatelor Miniere "Valea Jiului", Zoltan Lacatas au fost dintre cele mai jignitoare. Acesta a fost de altfel tinta liderilor din estul Vaii Jiului, desi nu l-au scapat nici pe presedintele executiv.

Dincolo de acuzele personale, acestia i-au cerut sa faca publice anumite date privind indemnizatia sa si cheltuielile pe care le-a efectuat din fondurile oferite de Compania Na]ionala a Huilei, motivand ca desi au votat hotararile prin care se instituiau anumite plati, n-au avut acces la documente.

Adrian Jurca a mai anuntat, printre alte lucruri, ca-l va da in judecata anul viitor, folosindu-se de o explicatie foarte plastica.

Plecarea

Desi Ion Temneanu a anuntat, la inceputul conferintei de presa, ca este adeptul unitatii sindicale in Valea Jiului si ca vede o datorie morala in prelungirea activitatii de exploatare a carbunelui, tot el a anuntat ca va pleca din Liga, sindicatul sau nemaidorind sa faca parte din organizatia sindicala.

De altfel, cele trei sindicate vor avea, duminica, o conferinta comuna in care se va lua o decizie in acest sens, celelate sindicate nefiind hotarate in ce priveste actiunea lor in viitor. Temneanu a mai declarat ca foarte probabil cele trei sindicate vor infiinta o Uniune Sindicala prin care vor demonstra ca se pot face lucruri bune.

Conducerea Ligii nu doreste sa raspunda

Contactata de noi, conducerea Ligii Sindicatelor Miniere "Valea Jiului" n-a dorit sa raspunda acuzatiilor aduse de cei tre lideri suspendati din Consiliul de Coordonare. Presedintele Zoltan Lacatas, care a fost tinta principala a atacurilor nu a dorit sa raspunda in nici un fel, considerand ca atacurile de acest gen sunt descalificante pentru cei care le practica.

Marian Holban, presedintele executiv al Ligii ne-a declarat ca atacurile nu sunt probleme importante din punctul sau de vedere. "Acestea nu sunt probleme care sa ne ingrijoreze.

Problemele noastre au fost atunci cand n-am avut piata de desfacere, cand aveam doua luni de cand eram proaspat alesi si nu aveam intrare la Bucuresti, cand a trebuit sa despicam firul in patru sa dam drumul Termocentralei Mintia. Acelea erau probleme mari. Ce se intampla acum, noi consideram ca sunt lucruri normale intr-o democratie. Sunt lupte sindicale.

Este firesc sa se intample asa pentru posturi, pentru scaune. Uitati-va si in viata politica. Nu stiu daca vor pleca. Daca minerii, membrii lor de sindicat considera ca nu este normal sa ne platim datoriile, sa ne asumam raspunderea pentru ceea ce s-a intamplat in decursul anilor in Valea Jiului si aleg sa parasesca Liga, este problema dansilor. Sunt sindicate libere," a aratat Holban.

De altfel, revolta liderilor din estul Vaii Jiului nu este privita cu simpatie de cei care muncesc in minele din vestul Vaii. "Minerii din vest isi asuma raspunderea pentru ce s-a intamplat in decursul anilor. Vor sa plateasca acele datorii.

Mai mult, au spus ca nu este nici o problema daca cei din est nu inteleg ca aceste pagube trebuie platite, si ca ei sunt dispusi sa plateasca", a continuat Marian Holban, care detine si functia de presedinte al Sindicatului Liber E.M. Paroseni.

Liderii din conducerea LSMVJ se declara siderati de ceea ce s-a petrecut zilele trecute, considerand ca rufele trebuiau spalate in interior si ca acest scandal nu face bine mineritului din Valea Jiului.