Pe Valea Oltului au fost plantati luni in timp record nu mai putin de 3000 de arbori, in incercarea de a stabiliza versantul. Pentru a realiza acest lucru au muncit peste 80 de ingineri si tehnicieni, dar si in jur de 50 de muncitori silvicultori.

Inainte de a se face terasarea muntelui a avut loc o ultima explozie, pentru declansarea careia s-a folosit de aceasta data in loc de dinamita un amestec format din azotat de amoniu si pacura, acelasi care a dus la producerea tragediei de la Mihailesti.

Explozia a avut efect mult mai mare decat cele precedente, zguduindu-l serios si pe presedintele care se afla in apropiere.

Impaduririle vor continua la primavara

La indicatiile ministrului Gheorghe Flutur silvicultorii valceni au inceput apoi o impadurire in timp record, la temperaturi sub zero grade. Impadurirea s-a facut pe o banda de 50 de metri in jurul alunecarii.

In zona efectiva a alunecarii se va intocmi un proiect care va cuprinde lucrari de terasare pentru stabilizarea versantului si impadurirea teraselor dupa o schema de plantare de minim 10.000 de puieti pe hectar.

Au fost plantati acum arbori si arbusti de diverse specii (salcam, catina, lemn cainesc, mesteacan, salcie capreasca, fag, carpen, tei, jugastru etc.).

"Puietii au fost scosi din pepiniera silvica de la Ionesti si au fost pregatiti in pungi cu pamant de imprumut pentru a putea fi plantati in conditii specifice stancilor.", a spus directorul Directiei Silvice Valcea, Adam Jinaru. Pentru stabilizarea zonei au lucrat si angajatii de la Ocolului Silvic Calimanesti.

Acestia au intervenit pentru scoaterea arborilor doborati, care impiedicau ranguirea stancilor si a bolovanilor din zona de alunecare. Lucrarile de plantare s-au efectuat deocamdata pe benzile laterale, urmand ca ele sa continue la primavara, dupa stabilizarea zonei.

Ministrul secretar de stat Vasile Lupu, care a supravegheat lucrarea le-a multumit la sfarsit silvicultorilor pentru efortul depus si pentru rapiditatea cu care au lucrat.

Drumul National 7 trebuie largit

Presedintele Traian Basescu si-a subliniat inca o data promisiunea ca miercuri circulatia va fi redeschisa in defileul Oltului pe o singura banda pentru traficul usor. „Daca mai aveti nevoie de o jumatate de zi sau o zi nu este nici o problema.

Important este ca traficul sa fie deschis in conditii de siguranta si nu sa cada malul. Este foarte important sa se respecte termenul, miercuri fiind un termen realist. Eu cred ca Drumul National 7 va trebui largit." – le-a spus seful statului specialistilor.

Acesta a spus insa ca pe valea Oltului vor fi demarate in curand lucrari de anvergura, care au drept scop si largirea drumului, dar si amenajari care sa protejeze soseaua si calea ferata. „In orice caz, daca traficul rutier nu va fi in siguranta nu se va da drumul la circulatie.

In ceea ce priveste navetistii, elevii si studentii se va trece la actiunea de transbordare folosindu-se microbuze usoare, avand in vedere un program strict.

Mai tarziu, dupa ce situatia se va stabiliza si cateva zile n-o sa mai cada pietre se va da drumul si traficului greu, dar si aici cu anumite restrictii, iar dupa aceea traficului feroviar.

Trebuie sa avem in vedere ca apropiata aderare la Uniunea Europeana ne impune sa deschidem toate coridoarele pan-europene si sa le mentinem asa cum trebuie. Lucrarea este de mare anvergura si va continua mai tarziu cu largirea drumului national.", a spus Basescu.