De la inceputul lui 2006, pescarii din Delta Dunarii se vad nevoiti sa pescuiasca ilegal. Autoritatile statului au gasit un nou mijloc de a se razboi cu concesionarii, amanand eliberarea autorizatiilor de pescuit in baza carora Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii elibereaza permisele de pescuit.

Potrivit guvernatorului Rezervatiei, Paul Cononov, solutia gasita a fost prelungirea valabilitatii permiselor existente, pana in aprilie 2006. Cu toate acestea, Paul Cononov este convins ca lipsa autorizatiilor nu constituie o problema, de vreme ce lacurile si baltile din delta sunt inghetate, „iar pescarii nu au cum sa pescuiasca”.

Guvernatorul nu a luat in calcul, dupa cum se pare, ca potrivit Inspectoratului Judetean de Politie Tulcea, au fost prinsi mai multi „braconieri”, cu diverse cantitati de peste. Conform noii legislatii, Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura este cea care ar fi trebuit sa elibereze autorizatiile pentru pescuit, fie ca este vorba de pescuit comercial, sportiv sau stiintific.

Agentia intarzie insa sa elibereze aceste autorizatii, motiv pentru care pescarii din Delta Dunarii se vad nevoiti sa-si desfasoare activitatea in ilegalitate. Potrivit guvernatorului Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Paul Cononov, ARBDD si-a indeplinit obligatiile care-i reveneau. Si anume transmiterea listelor cu cherhanalele, populatia de pescari si cotele de pescuit.

Cu toate acestea, gestionarii resurselor acvative, altfel spus concesionarii inca nu si-au primit autorizatiile de pescuit, si odata cu ei, nici pescarii angajati si catre care se deleaga, pe baza unui contract, atributiile si obligatiile autorizatiei de pescuit.

Pescarii, acuzati de braconaj Ba mai mult, in lipsa acestei autorizatii, nici reprezentantii ARBDD nu pot elibera permisele de pescuit. Guvernatorul Paul Cononov subliniaza insa ca a fost gasita o solutie provizorie, si anume prelungirea permiselor de pescuit pana in aprilie 2006. „Noi am facut tot ce puteam face.

Au inceput deja sa vina unii pescari cu autorizatii si au putut sa-si vizeze permisele de pescuit. Dar oricum in Delta Dunarii, la ora actuala nu se pescuieste. In primul rand pentru ca nu au sosit autorizatiile, si in al doilea rand pentru ca fiind iarna, lacurile si baltile din delta au inghetat”, ne-a declarat guvernatorul Paul Cononov.

Dupa cat se pare, guvernatorul ARBDD, Paul Cononov, nu a auzit de pescuitul la copca, pe care insa pescarii nu se sfiesc sa-l practice. Marturie stau capturile facute de lucratorii de Politie tulceni.

Astfel, nu mai departe miercuri, 11 ianuarie a.c., politistii de la Murighiol erau sesizati telefonic de agentii de paza ai unei societati din zona ca au gasit, in zona canalului Fundea, o persoana care avea asupra sa mai multi saci de peste.

C.F., de 27 de ani, din Plopu, a fost surprins in vreme ce pescuia fara a detine autorizatie in acest sens si folosind sapte setci monofilament, care sunt interzise. Acesta este doar unul din cazurile de braconaj depistat de la inceputul anului, de catre autoritatile tulcene.