In 2004, chiar inainte de alegerile locale, Octav Cozmanca si Adrian Nastase i-au dat un bobarnac baronului, obligandu-l sa se autosuspende din functia politica. Si asta pentru ca matusa a fost prea generoasa, oferindu-i lui Mischie conacul de la Runcu si vila din Targu Jiu, in care a functionat policlinica cu plata.

Faptul a adus imaginii lui Mischie, si asa sifonate, un plus de opulenta, deranjanta chiar si pentru PSD. Avand in vedere ca alegerile locale se apropiau, formatiunea a incercat sa se scuture de baronii timpului, alegand sa mearga mai departe fara ei, mai curat si mai usor.

Astfel, Mischie a devenit "proscris" pentru PSD si s-a hotarat sa candideze ca independent la alegerile locale. Rezultatul obtinut de unul singur a surprins, insa nu l-a adus intr-o functie. Ca atare, baronul s-a retras spunand ca nu mai are nici o legatura cu politica.

Revenind la momentul de fata, Mischie, internat intr-un spital din Bucuresti, nu se mira de ceea ce se intampla in partid si nici in privinta faptului ca Nastase va da cu subsemnatul pentru milionul de euro lasat mostenire de matusa lui, decedata la peste 90 de ani. El spune ca adevaratii baroni se afla la Bucuresti si ca situatia lui nu se aseamana deloc cu cea a greilor social-democrati, in speta cu cea a fostului sau sef.

"Traiesc, deci… sunt reala!"

Lucica Bicescu, matusa lui Nicolae Mischie, care locuieste de patru ani in vila in care a functionat policlinica, spune ca se afla in casa visurilor ei. Constructia i-a apartinut si, dupa venirea comunistilor, a ramas fara ea, apoi s-a reintors impreuna cu familia Mischie.

Matusa Cici, asa cum i se spune, povesteste ca Sanda Mischie, nevasta ex-presedintelui PSD Gorj si al CJ, medic de profesie, a avut grija de sotul ei timp de mai multi ani. Asa, spune ea, s-a atasat de familia Mischie. Apoi au urmat revendicarile facute in baza legii de Lucica Bicescu, aceasta obtinand, pe langa alte proprietati ce au apartinut familiei sotului ei, conacul de la Runcu si vila din Targu Jiu.

"Nu am stiut ca aceasta hotarare a mea, de a da cele doua case familiei Mischie, va genera un cosmar. S-a scris, s-a spus, s-au facut erori colosale! Nu am fost niciodata fortata in vreun fel sa fac acest lucru. Mi-am gasit niste suflete langa care am dorit sa-mi traiesc anii care mi-au mai ramas. Am avut o viata zbuciumata, tatal si sotul meu au fost inchisi din motive politice.

Este o poveste lunga, o viata de om. Am 81 de ani si pot sa-mi dau seama de anumite lucruri. Sanda si nepotul meu imi spun ca sunt psihologul familiei. Intre Nastase si Mischie sunt diferente mari. Eu traiesc, deci sunt de-a dreptul reala si in deplina luciditate, de aceea pot da explicatiile absolute in legatura cu ceea ce am facut. Adevarul este ca sunt bine ingrijita, sunt iubita de familia Mischie si ii iubesc. Am socotit ca ambele case le merita pe deplin si le-am dat cu bucurie. Nu mi le-au cerut ei! Eu am fost aceea care a luat aceasta hotarare. Nu am crezut niciodata cat o sa le dauneze. In fond, sunt doua case, comparativ cu Nastase…

Cred ca sunt mari diferente, chiar uriase. In ceea ce priveste eventualele greseli comise de Nicolae, nu pot sa vorbesc. Nu am avut niciodata dorinta de a face politica", a spus Lucica Bicescu.

"L-au sacrificat pentru poza si imaginea PSD!"

Parerea Lucicai Bicescu in legatura cu matusa lui Adrian Nastase este urmatoarea: "La peste 90 de ani, nu putea sa faca acele tranzactii. Este practic imposibil, greu de crezut. Va spun, pentru ca sunt un om in varsta. Pe de alta parte, am convingerea ca Nicolae a fost sacrificat pentru poza si imaginea PSD! . De fapt, Nastase,

atunci cand l-a inlaturat pe nepotul meu, nici nu se gandea ca eu chiar exist. Ca sunt o matusa reala. Poate ca nici nu l-a interesat. Acum s-a intors roata! Poate va intelege domnul Nastase ceea ce a facut in 2004. In fond, el primeste ceea ce merita! Cu parere de rau, tratamentul la care este expus este unul normal.

A sapat groapa altora, cazand singur in ea. Ca sa va mai spun ceva: imi pare rau ca nu am avut si eu un milion de dolari. Pentru cei care doresc sa afle, as fi dat aceasta suma fabuloasa tot Mischiilor!"

"A fost inconjurat de lingai"

Despre afacerile familiei sale, Sanda Mischie a declarat: "Tipografia pe care am avut-o, luata pe celebrele fonduri PHARE, este acum falimentara, pentru ca nu ne-am mai putut ocupa de ea. Asa-zisa pastravarie de la Runcu, un subiect fierbinte pentru cei rau-intentionati, nu a fost o investitie.

Bazinele existau, la fel si apa care tasneste din pamant. Noi am pus acolo pestii. In cazul licitatiilor trucate de care este invinovatit sotul meu, tin sa spun ca acestea erau conduse de comisii de specialitate. Comisia de licitatie avea un presedinte, care se regaseste acum in fruntea Consiliului Judetean Gorj. Mischie era ultimul care semna,

daca semna, in baza documentelor intocmite de comisia de licitatie. Asta, cred eu, este adevarul! Si, nu in cele din urma, consider ca Nicolae a fost inconjurat de lingai, acei oameni care conduc acum judetul si carora afacerile le merg struna si care au finantat o anumita publicatie. Ziarul respectiv a fost preluat de cei care-i

voiau capul lui Mischie, folosit tocmai pentru acest lucru. Si uitati-va ca au reusit!"

Numai ca presa, la acea vreme, a facut indelungi investigatii, descoperind, in cele din urma, ca Nicolae Mischie s-a facut vinovat de mai multe ilegalitati, neclarificate insa nici pana in momentul de fata.

Referitor la averile pesedistilor aflati in fruntea partidului, sotia lui Nicolae Mischie a afirmat: "Poate ca acum vede si opinia publica cine sunt, de fapt, baronii si imbogatitii peste noapte ai Romaniei, pentru ca nu Mischie a devalizat bancile sau a cumparat regiuni intregi la preturi de rusine."