In ultimele trei zile in judetul Valcea, ca de altfel in toata tara a fost ger naprasnic si zapada cazuta in cantitati mari. Foarte multi valceni au ajuns la spital, iar altii au murit. Scolile nu s-au inchis pana acum, dar cursurile se desfasoara in multe cazuri in conditii improprii.

Pentru a preveni accidentele rutiere politistii sunt prezenti mai mult pe strada, iar angajatii de la Administratia Nationala a Drumurilor, sectia Valcea au imprastiat peste 720 de tone de material antiderapant pe drumurile natinale care traverseaza judetul.

Angajatii Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri Valcea au incercat si ei indepartarea zapezii de pe toate drumurile din judet, astfel ca nu au fost drumuri blocate sau inchise. Deja s-au imprastiat 200 de tone de nisip si sare pe drumurile judetene.

« Au aparut probleme mai deosebite pe drumul Voicesti-Tighina, care, din cauza vantului puternic este acoperit de zapada viscolita. Actionam permanent in zona" – a spus Otto Cremarenco, directorul de la Regia Autonoma de Drumuri si Poduri Valcea.

In ultimele doua zile aproape 200 de valceni au apelat la ambulanta, 17 dintre ei fiind in stare foarte grava. Acestia au fost transportati in alte clinici de specialitate din tara. Persoanele cu afectiuni cardiace sunt sfatuite in special sa evite frigul, dar si varstnicii.

Pentru angajatii care m,uncesc in aer liber normele protectiei muncii prevad aplicarea de masuri speciale, inclusiv servirea lor cu ceai cald - 0,5 – un litru de persoana si pauze pentru refacerea capacitatii de munca. Boschetarii din Valcea au si ei de suferit din cauza gerului.

Doi dintre ei au fost gasiti morti in aceasta saptamana pe marginea drumului iar altii au ajuns la spital cu ambulanta in stare grava. Unii dintre ei raman peste noapte la spital. Cei care nu au acest noroc se adapostesc mai ales in gara din Ramnicu Valcea sau in canelele din oras.

Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta din 89 de localitati valcene au fost avertizate ieri de conducerea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Valcea sa ia masuri speciale de protectie pentru a face fata temperaturilor foarte scazute si in urmatoarele zile.

Se preconizeaza ca la Valcea temperaturile vor fi la fel de mici pana joi sau vineri.