Botosaniul a ramas aproape in intregime fara gaz si nimeni nu stie cind se va relua furnizarea la parametri normali. Presiunea la Botosani si Dorohoi a scazut cu 80% fata de cea normala, iar cetateni din zonele Armonia, Marchian, Cuza Voda, Octav Bancila, Octav Onicescu, Bucovina, Pacea, Bulevardul Mihai Eminescu nu si-au mai putut folosi aragazele si centralele.

Palatul Administrativ a fost rebransat la sistemul de termoficare, iar functionarii Consiliului Judetean au fost trimisi acasa. Intrunit in sedinta, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) a hotarit intreruperea procesului de invatamint pentru doua zile si a cerut societatii Termica si agentilor economici sa isi diminueze consumul de gaz pina la cota de avarie.

Autoritatile au cerut Guvernului sa ia masuri urgente pentru remedierea situatiei, insa nu au primit nici un raspuns ferm. Participant la lucrarile CJSU, Gheorghe Matei, directorul sucursalei Distrigaz Nord Suceava, a evitat sa faca referiri la lipsa presiunii, anuntind ca reprezentantii conducerii centrale ai societatii de la Tirgu Mures au trimis un comunicat pe aceasta tema.

Acesta nici macar nu era semnat, nu explica ce se intimpla si nici nu oferea vreo solutie.

In comunicat se arata ca "pe fondul temperaturilor scazute inregistrate noaptea trecuta si a consumurilor mari de gaze in sectorul rezidential ", s-au creat probleme cu presiunea in Iasi, Botosani si Dorohoi, ca Distrigaz Nord monitorizeaza situatia si ca are echipe pregatite sa intervina pentru remedierea defectiunilor.

"In functie de modificarile care apar in sistemul de distributie a gazelor naturale, compania Distrigaz Nord va formula alte informari ", este finalul comunicatului.

Gazul ar putea fi oprit

Dupa sedinta CJSU se vehicula, neoficial, inclusiv varianta sistarii totale a furnizarii gazului deoarece scaderile si cresterile bruste de presiune ar putea produce explozii. De altfel, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a anuntat ieri ca in urmatoarele 48 de ore presiunea gazului va fi foarte scazuta, "fiind posibila chiar intreruperea acestui ".

"Nu exista decit o singura explicatie: nu este gaz. Priviti problema in contextul european, nu are gaz Italia, nu au gaz alte tari ", a afirmat prefectul. El crede ca este o problema veche de 20 - 30 de ani, cauzata si de lipsa unor investitii in retele.

Primarul Catalin Flutur a explicat ieri ca in atributiile municipalitatii nu intra si furnizarea gazului metan, ca frigul indurat de botosaneni in iarna 2002/2003 i-a obligat sa isi monteze centrale si ca tot ce tine de primar si Consiliul Local, adica asigurarea caldurii de catre Termica, s-a facut.

"Nu avem nici o raspundere fata de ceea ce se intimpla cu gazul in municipiul Botosani si vorbesc de cei de la Distrigaz. Deja e o firma privata, dar nu asta este problema. Asta nu inseamna ca nu ne preocupa acest lucru ", a spus edilul sef. El a spus ca nu are gaz acasa si ca sta mai mult la serviciu.

Nici sefii Consiliului Judetean nu aveau gaz acasa si nu-si puteau folosi centralele, iar consilierul municipal Stefan Mihai a spus ca dupa schimbarea regulatorului de la blocul sau are din nou gaz.

Educatori ramasi fara copii

Problemele aparute in furnizarea gazului metan in municipiul Botosani nu au ocolit nici unitatile de

invatamint, in majoritatea acestora centralele functionind la limita de avarie. Gerul cumulat cu

presiunea scazuta la gaz s-a reflectat in primul rind la gradinite, jumatate dintre copiii inscrisi fiind

tinuti acasa de parinti. Din cauza acestui fapt, Gradinita 18 a fost inchisa. La Gradinita 19 si 11,

centralele inca asigurau ieri un confort termic normal, iar la Gradinita 14 erau incalzite doar spatiile de la parter. Presiunea scazuta la gaz a afectat si programul de preparare a mesei pentru

prescolari si elevi. La Colegiul National "AT Laurian " administratorul a adus aragaz si butelii de acasa, in timp ce la Liceul Pedagogic elevii au primit hrana rece.

La Scoala 8, frigul se instalase deja pe holul unitatii, din cauza ca in urma cu doua seri a cedat un

element de la un cazan al centralei. Conducerea scolii a contactat reprezentantii firmei care asigura service-ul centralei, acestia dind asigurari ca se vor prezenta la scoala ieri la ora 16.00. Totodata, s-a decis ca sala de sport sa nu mai fie incalzita, iar elevii sa nu mai iasa din scoala. "In salile de clasa este mai rece decit in zilele obisnuite.

Daca elevii au simtit nevoia sa ia o haina mai groasa pe ei, nu a fost nici o problema ", a declarat Artemizia Dragomir, directorul scolii. La Scoala 10 din municipiu centrala nu a mai functionat de ieri dimineata, de la ora 8.00. Virginia Gusu, directorul unitatii, a declarat, insa, ca in salile de clasa nu este frig.

Si la Scoala 7, presiunea scazuta s-a resimtit incepind cu ora 10.00, cind s-a oprit un cazan al centralei. Deoarece nu au mai putut folosi centrala angajatii Inspectoratului Scolar au repus in functiune a sobele. La Saveni, primarul Traian Romaniuc a vizitat toate scolile, dispunind repartizarea unor angajati ai Primariei care sa ajute la taiatul lemnelor.

Sase persoane ucise de ger

Valul de frig care s-a abatut asupra judetului a facut ca mai multe persoane sa-si piarda viata. Primele victime au fost fratii Florinel si Vladimir Ciobanu, de 48 si respectiv 51 de ani, din satul Horodistea, comuna Paltinis, care au fost gasiti decedati pe 18 ianuarie.

Simbata, la Spitalul Judetean "Mavromati " a murit si Mina Airinei, de 83 de ani, din Botosani, care a ajuns la urgente cu degeraturi la miini si cu sindrom de deshidratare. Tot simbata a fost gasit decedat in locuinta si Stefan Hritcu, de 72 de ani, din satul Horia, comuna Mitoc.

A urmat apoi cazul din satul Cosuleni, comuna Baluseni, unde Natalia Condurache, de 86 de ani, a fost gasita decedata in curtea casei sale. Luni a mai fost inregistrat un deces in satul Damideni, comuna Romanesti. In virsta de 61 de ani, Angela Podaru locuia singura si, pe fondul frigului, a suferit un atac cerebral si a decedat.

Cadrele medicale spun ca printre cei mai expusi se afla si cei cu afectiuni cardiace.

Criza la Ambulanta

Ambulantele cedeaza una cite una din cauza frigului si a lipsei de piese. Dupa ce luni dimineata

mai bine de jumatate din masinile unitatii nu au pornit, ieri situatia s-a inrautatit. Din cauza temperaturilor scazute, carburantul a devenit imposibil de folosit, iar o ambulanta a ramas la Poiana. "Soferul ne-a anuntat prin statie ca a tras pe dreapta pentru ca motorul nu mai function ", a precizat Mihai Murariu, purtator de cuvint al Serviciului Judetean de Ambulanta.

Din aceasta cauza, la Poiana au mai fost detasate doua alte ambulante, una pentru a o tracta pe cea ramasa in pana, iar alta pentru a prelua bolnavul. Situatia s-a inrautatit apoi in curtea unitatii, unde s-a defectat si masina care a tractat-o pe cea ramasa in pana. Chiar si cele patru Dacii Drop-Side cu tractiune integrala, primite vara trecuta, au cedat din cauza frigului.

Donatori de singe fugariti de vremea rea

Valul de aer rece abatut asupra judetului Botosani i-a tinut pe donatori depatre de Centru de

Transfuzii Sanguine (CTS). Reprezentantii unitatii sustin ca, in ultima saptamina, au avut in medie

cite 10 clienti, de doua ori mai putin decit in oricare din zilele trimestrului patru din 2005. "La noi

este destul de cald, pentru ca instalatia de caldura e cuplata la sistemul central de termoficare.

In camera de recoltari am pus si radiatoare, a fost facut si focul in soba, dar temperaturile scazute

de afara ii tin pe majoritatea oamenilor in casa ", a precizat Paraschiva Temneanu, directorul CTS

Botosani. Avind in vedere aceasta situatie, cadrele medicale vor face in continuare deplasari in

judet, joi fiind asteptate la Vaculesti impreuna cu volunatrii Crucii Rosii.

Turele politistilor reduse

Frigul naprasnic din ultimele zile a determinat conducerile inspectoratelor de politie, de jandarmi si

de politie de frontiera sa reorganizeze activitatea celor care muncesc sub cerul liber. Turele celor

din serviciul de paza sau de garda au fost reduse la jumatate, de la opt la patru ore, iar tinuta a

fost completata cu mantale groase, sube, manusi si pislari. In plus, in cadrul suplimentelor de

hrana au fost incluse bauturile calde. La Politia Rutiera, misiunile agentilor au fost reduse, accentul

cazind pe misiunile de patrulare si pe actiunile tematice. "Am adus ceai de acasa si cafea. Cine a

dorit, s-a putut incalzi cu o cana de ceai fierbinte ", a spus comisarul sef Dumitru Zmau, seful

Serviciului Politiei Rutiere. Programul va reveni la normal abia dupa ce temperaturile vor reveni la

cotele normale.

Pierderi de zeci de milioane inregistrate la Autogara

Zeci de curse au inghetat in parcarea Autogarii Botosani. In ciuda eforturilor depuse, soferii nu au

reusit sa porneasca decit autobuzele spre Iasi, Cluj, Brasov si Tirgu Mures. "Nici o cursa locala nu

a plecat in judet de doua zile. Cit timp va tine frigul nu cred ca se va relua circulatia autobuzelor ",

a precizat dispecerul de serviciu al Autogarii Botosani. In aceste conditii s-au inregistrat deja

pierderi de zeci de milioane de lei. Traficul feroviar s-a desfasurat in conditii de iarna, trenurile avind intirzieri. In schimb, ieri telefoanele Statiei CFR Calatori nu au putut fi apelate citeva ceasuri bune.

Ceai fierbinte pentru trecatori

Preluind initiativa autoritatilor din sudul tarii, Primaria din Botosani s-a gindit sa vina in sprijinul

populatiei nevoita sa iasa din casa pe gerul din aceste zile. Conducerea municipalitatii a luat

hotarirea sa ofere gratis ceai fierbinte in zonele aglomerate ale orasului. Licoarea, menita sa-i mai

incalzeasca pe trecatori, va fi facuta la cantina de ajutor social si pastrata in vase speciale

imprumutate de la Apararea Civila. Actiunea a debutat ieri la prinz si va dura pe intreaga perioada

geroasa anuntata de meteorologi.

Vreme deosebit de rece si in zilele urmatoare

Desi, ieri, s-a simtit o usoara incalzire a aerului, pentru a doua zi consecutiv la Darabani s-au

inregistrat -26,7 grade, la Botosani -24 de grade, iar la Stinca -22,2 grade. Meteorologii sustin ca

noaptea senina si aerul rece arctic au creat in continuare o stare de disconfort. "Desi temperaturile

se mentin la aceleasi valori se simte o usoara incalzire a vremii deoarece nu a batut vintul ", explica

meteorologul de serviciu al Statiei Meteorologice Botosani. In aceste conditii botosanenii nu au

iesit din casa decit fortati de imprejurari. Meteorologii spun ca valul de frig siberian va mai ramine

la Botosani pina la sfirsitul saptaminii, cind se va inregistra o usoara incalzire. Vom avea parte si de precipitatii, putine cantitativ, iar vintul va sufla slab.