Strategia prin care adjunctul comandantului Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures a devenit un politist bogat lipit pamantului e una simpla. Nu, nu a avut matusi, doar e o chestiune serioasa!, a avut fini.

... cine n-are matusi, sa-si cumpere! Calauziti de sloganul Serviciului Special de Cercetare a Averilor Dobandite pe Baza de Arbore Genealogic, cu noptile bantuite de matusa Tamara, am deschis un cont gras...

scuze, radioul batran si gajait de la birou si, in loc de deconectare, ce lalait grasierat ne-a fost dat sa auzim? Imi place Tamara, la mare si la munte, / Imi place Tamara, in cele mai mici amanunte...

Stop! Pana aici! Inchidem batranul aparat de radio si deschidem batranul dosar de cercetare a modului in care si-a dobandit averea comisarul sef Florian Maxim (astazi, prim loctiitor al comandantului Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures). Macar e liniste. Pana la un punct.

Ce vina ar

...

Maxim ca facea parte din grupul politistilor care si-au tras vila? Ce vina are ca avea o soacra ce detinea in Bucuresti doua vile? Ce vina are ca avea o mama in Ulmeni, cu casa si teren? Ce vina are comisarul Maxim ca facea parte dintr-o familie instarita, ce traieste din salarii de bugetar si si-au pus si deoparte, sa aiba pentru zile negre? Deoparte au pus asa: una bucata de apartament patru camere (si, evident, garajul aferent pentru o masina nemteasca), una bucata vila cu teren in Baia Mare, una bucata casa de vacanta.

La asa imobile, va inchipuiti, cheltuieli pe masura. Nu stim cum ati reactiona daca v-am spune ca in timpul „acumularilor", familia a avut cheltuieli modeste, limitandu-si apetitul la "cosul minim" necesar subzistentei.

Cat despre construirea vilei, a fost ajutata de neamuri, sa traiasca nepotii!, carora le-a platit nu in bani, ci in sistem... claca. Asa, ca-n evul mediu. Asa cum spuneam, unii viseaza aceste lucruri, altii chiar le traiesc. Ce vina sa aiba? Practic, niciuna. Ghinionul sau a fost ca facea parte din grupul politistilor care au „acumulat". Si a inceput cercetarea.

Concluzia

... la care au ajuns cei din Ministerul de Interne, la inceputul anilor 2000, cand au cercetat in amanunt averea familiei Maxim, a fost ca al lor coleg, comisar de politie, si-a dobandita legal averea, si in mare parte prin donatii, valorificari de bunuri uzate, mila rudelor si ajutor in natura din partea apropiatilor (sa traiasca nepotii!), care au prestat munca benevola pentru unchiu’.

V-am spus? Nici o vina. Practic, un mare fas, auzi, sa cerceteze asa un om nevinovat! Celor care se mai intreaba „da’ halatu’, halatu’ cat costa?" le dezvaluim dedesubturile acestui caz.

Cazul Maxim a debutat la sfarsitul anilor ’90, cand sotia sa, profesoara, a vandut o casa din Bucuresti, mostenita de la mama ei, la pretul de 35.000 dolari. Aceasta suma a fost modificata in fata notarului, declarandu-se doar 5.000 dolari. Insa, nu ne-mpiedicam noi de o ilegalitate, doua.

Maxim sustine ca neconcordanta dintre cei 5.000 dolari si 35.000, cat a declarat in foaia de avere, a dus la inceperea cercetarii in cazul sau.

Expertizele

... privind cheltuielile ocazionate de construirea vilei pe care Maxim o detine in Baia Mare, pe strada Muncii nr. 2, sustin ideea ca vila cu etaj si mansarda a fost facuta cu bani putini si familia comisarului a trait intr-o saracie lucie timp de patru ani, perioada in care a primit bunuri si ajutor in natura din partea rudelor si amicilor (inclusiv alimente).

O varianta prozaica, demna de compatimire. Dar, bine ca s-a retinut faptul ca veniturile sotiei si ajutorul in natura primit de la parintii comisarului au acoperit in intregime cheltuielile de intretinere ale familiei. Mai mult, hrana familiei s-a redus la cosul minim (sau putin peste valoarea acestuia! stabilit de lege. Nici un ciorap, un pardesiu de stofa, o carte, o benzina... Ce sa mai vorbim de un concediu sau o iesire cu familia in oras?

Conform declaratiilor martorilor, constructia casei este rodul altruismului comunitar. Practic, o casa cu etaj si mansarda a fost ridicata de un singur om, „finul", care a fost ajutat la fundatie, ridicarea peretilor, tencuieli, montare faianta si gresie interioara de familia Maxim si alte persoane carora nu li s-a platit nimic.

Acoperisul a costat doar 5 milioane lei, iar jgheaburile si burlanele 1,5 milioane lei. Celor care nu au fost chiar atat de generosi, Maxim le-a oferit pentru munca prestata cateva bunuri de o valoare inestimabila: o vana, o chiuveta, un boiler (toate vechi) si cateva bucati dintr-un gard ce urma a fi aruncat.

Una peste alta

... instanta a decis ca familia Maxim a avut in perioada 1996-2001 un venit total de 66 mii dolari si cheltuieli de 47 mii dolari (cu care s-a ridicat o vila, s-au cumparat toata aparatura electrocasnica a vilei si mobilierul...). Din cei 47 mii, 10 mii au reprezentat intretinerea timp de 5 ani.

Ceea ce ar da o medie de 5 milioane lei pe luna (aceasta incluzand plata utilitatilor, taxe si impozite pentru doua imobile si hrana a 4 persoane). De unde deducem ca un membru al familiei a cheltuit mai putin decat un pensionar. Oare nu a primit comisarul si ajutor prin legea venitului minim garantat?

Fisa de cadre

Nume si prenume: Maxim Florian Ioan Virgiliu.

Functie: adjunct al sefului Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures.

Grad: comisar sef de politie.

Data si locul nasterii: 22 septembrie 1955 (Ulmeni, Maramures).

Starea civila: casatorit, doi copii.

Studii: Scoala de Ofiteri Activi MAI, arma politie (1978), Facultatea de Drept (1982), studii postuniversitare in drept penal (1993).

Limbi straine: rusa.

Traseu profesional: ofiter operativ II Judiciar la Inspectoratul de Militie Brasov (1978); ofiter operativ I Judiciar (la Inspectoratul de Militie Brasov si Maramures - transferat la 1 noiembrie 1983); ofiter specialist I la Serviciul de Ordine Publica la Militia Baia Mare (1985-1986); sef Birou Ordine Publica la Militia Baia Mare (1986-1990); ofiter specialist I Invatamant IPJ Maramures

(1990-1992); sef Serviciu Management Resurse Umane (1992-1994); comandant Brigada Logistica (1994-1997); adjunct IPJ (1997-2001) adjunct Politia Municipiului Baia Mare (2001-2005); adjunct IPJ (3 octombrie 2005).

Vila cu muscate, muscate

Din hotararea instantei: „la 28 iunie 1999, cercetatii cu cumparat o casa de locuit si terenul aferent, in suprafata de 421 mp, situat in Baia Mare, cu pretul de 70 milioane lei. Suprafata de teren a fost intregita prin cumpararea suprafetei de 371 mp.

Casa cumparata a fost extinsa prin adaugire pe sol si suprainaltare cu etaj si mansarda, din vechea constructie pastrandu-se doua incaperi cu suprafata utila de 45 mp. Terenul a fost imprejmuit si, in afara de casa, pe acesta s-a edificat o magazie."

Acum, constructia are parter, etaj, mansarda (387 mp, suprafata utila) si o terasa (6 mp).

Ce spune Maxim?

"In 2001 a inceput un control la nivel national pentru toti politistii care aveau vile terminate. In cazul meu, totul a pornit de la acea vanzare a casei din Bucuresti. Sotia, nefiind familiarizata cu consecintele juridice ale nedeclararii reale a valorii de vanzare a unui imobil, a acceptat propunerea cumparatorului de a trece in actele notariale 5 mii de dolari in loc de 35 de mii.

In declaratia de avere eu am trecut suma reala si din aceasta diferenta... Cat priveste lucrul la vila, s-a lucrat in sistem claca. Au venit fini, rude, prieteni. Si o echipa din Sighet. In toata aceasta perioada am fost sustinut de parinti, cu alimente. Casa de la Ulmeni nu este una de vacanta, ci e casa parinteasca, construita in ’67. Acolo sta mama. Fata de acest caz, Curtea de Apel Cluj a dat doua decizii favorabile mie."