Cel mai rasunator faliment din Alba Iulia, in ultimii 15 ani, a fost, fara indoiala, cel al societatii comerciale "Resial" SA.

In vremea cand "Resial" SA a inregistrat cea mai neagra perioada din existenta de zeci de ani a fabricii, societatea a fost condusa din postura de director general de Vasile Popa. Acesta este cercetat penal de Parchetul de pe langa Tribunalul Alba pentru savarsirea unor infractiuni care ar fi determinat un prejudiciu de peste 20 de miliarde lei.

De asemenea, Popa a fost actionat in instanta de SC "Resial" SA pentru recuperarea sumei de 660 milioane lei, reprezentand contravaloarea fierului vechi care ar fi fost vandut ilegal unor persoane fizice si juridice, intre care se regaseste si firma fiului acestuia, SC "Harley" SRL Alba Iulia.

"Lovitura de gratie" a fost primita, insa, in 2001 cand "Resial" a fost "incarcata" artificial cu datorii de peste 300 de miliarde de lei in urma unei afaceri "regizate" de Constantin Samson, presedintele Centrului de Afaceri Romano-Rus, cunoscut ca un apropiat al fostului presedinte Ion Iliescu.

In aceeasi perioada din consiliul de administratie al societatii a facut parte si vicepresedintele Senatului Romaniei, senatorul PSD Doru Ioan Taracila.

Urmarit penal sub acuzatii de frauda

Urmarirea penala impotriva fostului director de la "Refractara" a inceput in iunie 2004, cand a fost acuzat de folosirea cu rea-credinta a bunurilor sau a creditului societatii, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta firma in care avea interese direct sau indirect.

In noiembrie, acelasi an, procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Alba au dispus "completarea" acuzatiilor la adresa lui Vasile Popa cu gestiune frauduloasa.

O alta infractiune de care este acuzat Popa se refera la incalcarea dispozitiilor art. 145 din legea 31-1990, potrivit caruia "administratorul care are intr-o anumita operatiune, direct sau indirect, interese contrare intereselor societatii trebuie sa ii instiinteze despre aceasta pe ceilalti administratori si pe cenzori sau pe auditorii financiari si sa nu ia parte la nici o deliberare privitoare la aceasta operatiune".

In total, prejudiciul care este pus in "carca" acestuia se ridica la 20,2 miliarde lei vechi.

Cercetarea penala nu este finalizata inca din motive care tin de starea de sanatate a inculpatului. La inceputul anului 2005, Vasile Popa a solicitat efectuarea unei expertize medicale care urma sa constate daca poate sa participe la procedura de cercetare penala.

Raportul medicului a aratat ca fostul director sufera de afectiuni cardiace care il pun in imposibilitatea de a se expune unor situatii stresante.

Prin urmare, Parchetul a decis suspendarea urmaririi penale pentru trei luni in perioada februarie-mai 2005. Decizia respectiva a fost prelungita pe tot parcursul anului 2005, procurorii decizand, ieri, reluarea urmaririi penale impotriva inculpatului.

Vanzari de fier vechi catre firma fiului

Procesul civil dintre SC "Resial" SA si Vasile Popa a inceput in decembrie 2003.

Reprezentantii fabricii au solicitat instantei obligarea "paratului" Vasile Popa la plata sumei de 660 milioane de lei, "reprezentand contravaloarea prejudiciului cauzat ca urmare a valorificarii de deseuri feroase catre societati comerciale si persoane fizice, a caror contravaloare a fost confiscata de Garda Financiara cu ocazia controlului efectuat in 11 februarie 2003".

De asemenea, conducerea societatii a mai cerut instantei obligarea fostului director la plata amenzii in valoare de 25 milioane de lei acordata de Garda Financiara.

"Facem mentiunea ca paratul a aprobat livrarea de deseuri feroase catre SC "Harley" SRL Alba Iulia care apartinea fiului sau, Florin Marius Popa, prin aceasta urmarindu-se obtinerea unui interes pentru o ruda apropiata, ceea ce contravine legii. De asemenea, acesta se face vinovat si de incalcarea prevederilor art. 8 din contractul de administrare incheiat in 24.11.1999, potrivit caruia administratorului ii sunt interzise orice activitati in beneficiul rudelor pana la gradul al doilea inclusiv si mai ales daca in urma acestora s-a produs un prejudiciu pentru firma", se precizeaza in actiunea civila a conducerii "Resial" SA.

Potrivit Oficiului Registrului Comertului, fiul lui Vasile Popa a fost asociatul unic al SC "Harley" SRL pana in 28 martie 2002, cand partile sociale detinute au fost cesionate administratorului Tipter Nicolae Gabriel".

Popa a incercat sa se apere prin documentele depuse la dosar sustinand ca suma care i se imputa nu a fost confiscata niciodata de Garda Financiara si ca vanzarea fierului vechi a avut loc in urma unei decizii a Adunarii Generale a Actionarilor.

Dosarul s-a "plimbat" aproape doi ani intre sectiile civila - litigii de munca si contencios-administrativ de la Tribunalul Alba. La sfarsitul anului 2005, cauza a ajuns si la Curtea de Apel Alba Iulia, care a fost sesizata cu privire la competenta instantei care trebuie sa judece procesul: Tribunalul Alba sau Judecatoria Alba Iulia.

Pana la urma, dosarul a ramas la sectia civila a Tribunalului care a stabilit un nou termen pentru sfarsitul lunii februarie 2006. SC "Resial" SA se afla la ora actuala in procedura de reorganizare judiciara.

Resial "incarcata"cu datorii de peste 300 de miliarde

Fabrica de caramizi refractare a primit "lovitura de gratie"de la un grup cu ramificatii la cel mai inalt nivel in PSD, care a actionat dupa reguli care caracterizeaza criminalitatea economico-financiara.

Printr-o actiune concentrata, pusa la cale cu o minutiozitate demna de cartea recordurilor, societatea a ajuns sa plateasca facturile SC "Caloni Serv Com" SA Azuga catre compania nationala "Transgaz" SA Medias fara a avea nici o legatura cu operatiunile comerciale derulate intre cei doi agenti economici.

Acestia din urma au detinut pe rand pachetele majoritare de actiuni de la "Resial", "Transgaz" preluand, la sfarsitul anului 2003, actiunile apartinand firmei din Azuga.

Afacerea a fost pusa la cale de Constantin Samson, presedintele Centrului de Afaceri Romano-Rus, unul dintre membrii obisnuiti ai delegatiilor care il insoteau pe fostul presedinte Ion Iliescu in vizitele la Moscova.

In 23 martie 2001, intre cele doua parti s-a incheiat un contract de cesiune de datorie prin care "Caloni Serv Com" a cesionat catre "Resial" datoria in valoare de 207,2 miliarde lei pe care firma din Azuga o avea de platit companiei "Transgaz".

In contract s-a precizat ca datoria cesionata rezulta din documentele incheiate intre "Sidex" SA Galati, "Termoelectrica" SA, "Caloni Serv Com" si "Transgaz". Contractul a fost semnat de Constantin Samson si Georgeta Tudoran din partea "Caloni Serv Com", Vasile Popa si Florica Jimborean din partea "Resial".

Societatea s-a trezit, astfel, ca trebuie sa plateasca zeci de miliarde de lei, datorii care, in realitate, au fost rezultatul unor circuite financiare dubioase derulate intre "Sidex" SA Galati, "ICMRS" SA Galati, "SPAL Construct" SRL Galati, "Caloni Serv Com" si "Transgaz".

Evident ca "Resial" nu a avut de unde sa plateasca banii si a fost "incarcata" artificial cu datorii de peste 300 de miliarde lei. Neputand sa-si recupereze banii, reprezentantii "Transgaz" au demarat procedurile juridice de a prelua actiuni "Resial" in contul datoriilor.

Societatea de stat a devenit, astfel, actionarul majoritar la sfarsitul anului 2003, obtinand dreptul de proprietate asupra pachetului de 68 la suta din capitalul social al fabricii.