La combinatul chimic Azomures nu mai functioneaza nici o instalatie, ceea ce inseamna ca societatea acumuleaza pierderi de ordinal milioanelor de dolari. De doua saptamani combinatele chimice din tara nu mai primesc gaz. Incepand de miercuri a fost oprita si productia de melamina.

„Nu intelegem de ce Dispeceratul National de Gaze Naturale Bucuresti nu ne furnizeaza gazele necesare productiei de ingrasaminte; asta in conditiile in care Azomures are contract pentru furnizarea gazului, care a fost si achitat in avans pe luna ianuarie", se arata in comunicatul emis de societate.

Azomures a contractat deja gazul necesar si pentru prima jumatate a lunii februarie, iar furnizorul a nominalizat Dispeceratului National de Gaze cantitatile destinate consumului la capacitate, la Azomures, dar gazele nu au ajuns la destinatie. Conducerea societatii considera ca daca se va continua astfel, pierderile vor fi irecuperabile.

In plus, agricultura romaneasca se va confrunta cu o criza a ingrasamintelor fara precedent, in pragul campaniei de primavara.

Reamintim ca in urma gerului din Rusia compania Gazprom a hotarat sa reduca presiunea gazelor livrate la export. Masura a afectat toate marile consumatoare de gaz. La Azomures aproape 3000 de muncitori au ramas fara loc de munca temporar, dar dupa cum se deruleaza evenimentele, exista riscul ca aceasta stare de incertitudine sa se prelungeasca.

Initial oamenii si-au luat concedii de odihna, doar ca nu le convine sa-si manance zilele de odihna din cauza capriciilor celor care furnizeaza gazul.

Instalatiile care functioneaza la foc continuu, a caror repornire ar dura foarte mult si ar fi extrem de costisitoare, sunt la limita de avarie.

Astazi conducerea Azomures urmeaza sa ia o decizie in ceea ce priveste activitatea din combinat.