Dupa ce in decembrie anul trecut generalul Mircea Chelaru a hotarat sa sara in barca partidului-televizor, organizatia Mures a PUNR s-a abtinut de la acest salt, pe cat de necesar pentru o formatiune aflata in colaps, pe atat de nepotrivit.

Sambata, sedinta Delegatiei Permanente s-a tinut la Targu Mures, intr-o ultima incercare, inaintea congresului din 12 februarie, de a-i convinge si pe mureseni ca sunt telegenici. La indemnul generalului Chelaru "sa mergem acolo unde ni se ofera cea mai buna tribuna si cel mai bun microfon", muresenii au spus din nou ca se mai gandesc.

Pozitia filialei muresene este foarte importanta, avand in vedere ca este locul infiintarii partidului, insa ceilalti lideri spun ca fuziunea cu Partidul Conservator se va face cu sau fara Mures, iar argumentele generalului nu au convins pe aproape nici unul dintre cei prezenti.

Daca pentru organizatiile din Oltenia, Moldova sau Dobrogea posibilitatea de a face coalitie cu UDMR nu inseamna nimic, pentru cei din Mures aceasta varianta pare de neacceptat. De aceea una dintre conditii este iesirea PC de la guvernare.

Oricat de mult ar dori Dan Voiculescu ca partidul sa creasca numeric, datorita sutelor de mii de membri sau simpatizanti PUNR, este greu de crezut ca va fi dispus sa renunte la putere si sa accepte si alte conditii puse de liderii PUNR.

Mai ales ca generalul Chelaru a spus ca PC trebuie sa-si acomodeze noul status deoarece "noi nu facem politica in pozitie de drepti". Acesta a mai spus ca liderii conservatorilor au facut toate concesiile, inclusiv cele legate de denumire si insemne.

Noul semn al viitorului partid ar pastra harta reprezentand conturul Romaniei si, in plus, ar avea balanta in interior. Mircea Chelaru se dovedeste un politician extrem de pragmatic, majoritatea argumentelor lui fiind legate de avantajul de a avea la dispozitie posibiltatea de a apare gratuit la televizor.

"PUNR nu are 3000 de euro pentru o aparitie la televizor", a spus generalul. Se pare ca argumentele de ordin vizual nu i-au impresionat foarte mult pe mureseni, asa ca au hotarat sa mentina suspansul pana la sfarsitul acestei saptamani.

Se pare ca acestora le este suficienta posibilitatea exprimarii prin "Cuvantul liber", care se difuzeaza cu precadere in zonele in care se concentreaza electoratul PUNR. Cea mai categorica opozitie vine de la organizatia PUNR Reghin, care considera ca odata cu fuziunea partidul isi va pierde identitatea.

Deoarece organizatia Paridului Conservator Mures este mult mai mica decat cea a PUNR, o alta conditie este ca prima sa fie inghitita de ultima.

Liderul PUNR a spus ca protocolul cu PSD la nivel national a fost denuntat, iar pe plan local infirmat. Generalul Mircea Chelaru despre pesedisti: "figuri dubioase, urate prin ele insele".

Intrebat daca aceasta tentativa de fuziune nu va avea aceeasi soarta ca cea cu PNG, Chelaru a infirmat categoric ca ar fi avut vreodata aceasta intentie. Cand s-a amintit episodul cu intalnirea de la Targu Mures cu Gigi Becali, unul dintre liderii din teritoriu a declarat: "L-am adus pe Becali aici numai ca sa radem de el!"

Lazar Ladariu a spus ca PUNR a fost folosit ca floare la butoniera de mai multe formatiuni, ca intelege ca in politica nu exista sentimente, ci interese si ca, personal este pentru fuziune, dar in cele din urma va accepta decizia majoritatii.